Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΥΣΕΒΕΙΣ»


«Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΥ»


Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιου


Δεν υπάρχει χειρότερο είδος ανθρώπων από τους «ευσεβείς» που θεωρούν τους εαυτούς τους υπερασπιστές και συνεχιστές της Ορθόδοξης πίστης χωρίς καν να έχουν καταλάβει τι είναι Ορθόδοξη Πίστη διότι ποτέ δεν την βίωσαν.

Αν αγαπάς τον πλησίον σου δεν τον κατακρίνεις, εάν αγαπάς τον Θεό δεν είναι δυνατό να μην αγαπάς τον πλησίον σου. Ο άνθρωπος που αγαπά τον Θεό ως φυσικό αποτέλεσμα της αγάπης του Θεού έχει την αγάπη εις τον αδελφό του.

Πάμε στα προσκυνήματα, νηστεύομε, προσευχόμαστε, εξομολογούμαστε, ανάβουμε κεριά, διαβάζουμε τους βίους των αγίων, για αυτό κάμνομε τα πάντα. Για να αγαπήσουμε τον Χριστό.

Τώρα που είναι το λάθος. Το λάθος είναι ότι δυστυχώς λέμε ότι κάμνομε όλα αυτά τα πράγματα για να γίνομε καλοί άνθρωποι, και καλύτεροι άνθρωποι, και εδώ είναι η μεγάλη απάτη.

 Είναι το σκαλί που σκοντάφτουμε όλοι. Γιατί εάν η εκκλησία είχε σκοπό να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους τότε δεν θα υπήρχε λόγος να έχουμε προσωπική σχέση με τον Χριστό ούτε και λόγος υπήρχε να έρθει ο Χριστός στον κόσμο…

Μέσα στην εκκλησία αναπτύσσεται μία σχέση. Προσωπική σχέση του ανθρώπου με τον Χριστόν, όχι με την διδασκαλία του Χριστού, όχι με τον Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο είναι κάτι που μας βοηθά να φτάσουμε στην αγάπη του Χριστού.

Όταν φτάσουμε στην αγάπη του Χριστού δεν χρειάζεται το Ευαγγέλιο.

Δεν χρειάζονται, τίποτα δεν χρειάζονται. Αυτά σταματούν όλα. Μένει μόνο η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Αυτή είναι η διαφορά της εκκλησίας από την θρησκεία.

Η θρησκεία σε μαθαίνει να κάνεις τα καθήκοντα σου, έτσι, όπως ήταν οι ειδωλολάτρες. παράδειγμα: επήγαμε στα προσκυνήματα, προσκυνήσαμε, βάλαμε τα λεφτά μας στο κουτί, αφήσαμε τις λαμπάδες μας, τα λάδια μας, ξέρω ΄γω τις παρακλήσεις μας, τα ονόματά μας, τα πρόσφορά μας, τα πάντα. 

Αυτά είναι θρησκευτικά καθήκοντα. Αλλά η καρδιά μας δεν άλλαξε καθόλου. Τέλειωσε η ώρα του καθήκοντος είμαστε το ίδιο όπως προηγουμένως.

Έτοιμοι να επιτεθούμε στον άλλο, έτοιμοι να διαμαρτυρηθούμε εναντίον του άλλου, έτοιμοι να ΄μαστε ξινισμένοι πάλι όπως προηγουμένως.

Δεν αλλάζει η καρδιά μας. Δεν αποκτούμε την σχέση με τον Χριστό. Γιατί απλώς αρκούμαστε στα καθήκοντα, στα θρησκευτικά καθήκοντα.

Και αυτοί οι άνθρωποι να ξέρετε, αυτοί οι άνθρωποι, οι θρήσκοι άνθρωποι είναι το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία. Αυτοί οι θρήσκοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Ο Θεός να μας φυλάει απ’αυτούς. 

Έλεγε ένας αγιορείτης όταν έκαμνα μια φορά λειτουργία και λέγαμε «Κύριε σώσον τους ευσεβείς» λέει αστειευόμενος «Κύριε σώσον ημάς από τους ευσεβείς» δηλαδή ο Θεός να σε φυλάει από τους θρήσκους ανθρώπους, διότι θρήσκος άνθρωπος σημαίνει μια προσωπικότης διεστραμμένη η οποία ουδέποτε είχε προσωπική σχέση με τον Θεό. 

Απλώς μόνον κάμνει τα καθήκοντα της απέναντί Του, αλλά καμιά σοβαρή σχέση δεν είχε για αυτό και ο Θεός δεν λέει αυτόν τον άνθρωπο τίποτε. Και σας ομολογώ και εγώ από την πείρα μου ότι δεν είδα χειρότερους εχθρούς της εκκλησίας από τους θρήσκους ανθρώπους.

Πηγή

«Η θεραπεία από την αρρώστια τού Φαρισαϊσμού» 
Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιου

Σημείωση του  Γεωκών

Το κείμενο του Μ. Λεμεσού το αφιερώνω σε αυτούς που θεωρούν τον εαυτόν τους ‘’υπερασπιστές’’ της ορθοδοξίας



4 σχόλια:

  1. Δε μου λες γέροντα Αθανάσιε,

    Όταν βλέπεις να σου βιάζουν τη μάνα δε θα αντιδράσεις; Δε θα ορμήσεις πάνω στους βιαστές για να τους σταματήσεις;
    Αν ναι, τότε στην Ορθοδοξία που βιάζεται από τον Οικουμενισμό, το σατανισμό και τον ισλαμισμό τι θα κάνεις; Δε θα αντιδράσεις; Κι αν αντιδράσεις θα είσαι φαρισαϊστής; Δηλαδή θα αγαπάς δήθεν την Ορθοδοξία, ενώ στην ουσία θα είσαι τυπολάτρης;

    Όταν βλέπεις να σκοτώνουν τον πατέρα σου αργά και βασανιστικά με ατιμωτικό σταυρικό θάνατο δε θα αντιδράσεις;
    Όταν σταύρωναν το Χριστό οι εχθροί Του όλοι οι μαθητές του Χριστού λάκισαν και μόνο ο μυστικός μαθητής Του, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας είχε τα κότσια όταν πέθανε ο Κύριος να ζητήσει την άδεια από τον Π. Πιλάτο να τον ενταφιάσει, με κίνδυνο να συλληφθεί και να θανατωθεί.
    Μπορείς να χαρακτηρίσεις τον από Αριμαθαίας ως Φαρισαϊστή και τους μαθητές που δειλίασαν να βγουν μπροστά και να υπερασπιστούν το Χριστό μας ως δικαίους;

    Η αλήθεια είναι ότι μου θυμίζεις γέροντα τους ΑΝΤΙΦΑ, που χαρακτηρίζουν ως φασίστες όσους αγαπούν την Ελλάδα και θα έδιναν και το αίμα τους για να την υπερασπιστούν. Έτσι κι εσύ χαρακτηρίζεις ως φαρισαϊστές όσους βλέπουν να σβήνει η Ορθοδοξία και να αντιδρούν με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, παρόλο που ρισκάρουν, να τους βρουν σε κανένα χαντάκι.

    Ο Χριστός γέροντα θέλει λιοντάρια, δε θέλει λαγούς και κότες.

    Δεν άκουσες γέροντα τον Άγιο Παΐσιο που είπε ότι αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγρονοί μας από τους τάφους;

    Αν εσείς οι Αρχιερείς των εσχάτων χρόνων αγαπούσατε το Χριστό δε θα χρειαζόταν να κρατήσει ο Θεός σε αυτή τη ζωή τους Ενώχ, Ηλία και Ευαγγελιστή Ιωάννη για να αποκαλύψουν το ποιόν και το ρόλο αυτού που εσείς με τη στάση σας αβαντάρετε.

    Ηλίας Γ. Σκουντριάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω πως αν καταφερεις, αν λεω διοτι εγω δεν μπορω, να συγχωρησεις ολους αυτους που σου εκαναν ολα αυτα τα κακα που περιγραφεις τοτε εχεις κερδισει.

      Διαγραφή
    2. Ἕνας ἄνθρωπος νὰ μὲ ὑβρίσῃ, νὰ φονεύσῃ τὸν πατέρα μου, τὴν μητέρα μου, τὸν ἀδελφόν μου, καὶ ὕστερα τὸ μάτι νὰ μοῦ βγάλῃ, ἔχω χρέος ὡσὰν χριστιανὸς νὰ τὸν συγχωρήσω. Τὸ δὲ νὰ ὑβρίσῃ τὸν Χριστόν μου καὶ τὴν Παναγίαν μου, δὲν θέλω νὰ τὸν βλέπω. Καὶ ἡ εὐγένειά σας πῶς σᾶς βαστᾶ ἡ καρδία νὰ κάνετε πραγματείας μὲ τοὺς Ἑβραίους; Ἐκεῖνος ὁποὺ συναναστρέφεται μὲ τοὺς Ἑβραίους, ἀγοράζει καὶ πωλεῖ, τί φανερώνει; Φανερώνει καὶ λέγει, πὼς καλὰ ἔκαμαν οἱ Ἑβραῖοι καὶ ἐθανάτωσαν τοὺς προφήτας καὶ ὅλους τοὺς διδασκάλους καὶ ὅλους τοὺς καλούς. Καλὰ ἔκαμαν καὶ κάμνουν νὰ ὑβρίζουν τὸν Χριστόν μας καὶ τὴν Παναγίαν μας. Καλὰ κάμνουν καὶ μᾶς μαγαρίζουν καὶ πίνουν τὸ αἷμα μας.

      Ταῦτα διατὶ σᾶς τὰ εἶπα, χριστιανοί μου; Ὄχι διὰ νὰ φονεύετε τοὺς Ἑβραίους καὶ νὰ τοὺς κατατρέχετε, ἀλλὰ διὰ νὰ τοὺς κλαίετε, πῶς ἄφησαν τὸν Θεὸν καὶ ἐπῆγαν μὲ τὸν διάβολον. Σᾶς τὰ εἶπα νὰ μετανοήσωμεν ἡμεῖς τώρα ὁποὺ ἔχομεν καιρόν, διὰ νὰ μὴ τύχη καὶ μᾶς ὀργισθῇ ὁ Θεὸς καὶ μᾶς ἀφήσῃ ἀπὸ τὸ χέρι του καὶ τὸ πάθωμεν καὶ ἡμεῖς σὰν τοὺς Ἑβραίους καὶ χειρότερα.

      ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

      Διαγραφή
  2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ......Ηλίας Γ. Σκουντριάνος
    https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή