Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

ΈΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΧΑΚΕΡ 



 Γράφει ο Didi Rankovic

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό είτε για την εφαρμογή είτε για την εφαρμογή κάποιας μορφής ψηφιακών ταυτοτήτων.

Όπως αποδεικνύεται ειρωνικά, αυτές οι προσπάθειες παρουσιάζονται στους πολίτες όχι μόνο για να διευρύνουν τη ζωή τους κάνοντάς  την πιο εύκολη, αλλά και για να διασφαλίσουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα που περιέχονται σε αυτές τις ψηφιακές ταυτότητες είναι ασφαλέστερα σε έναν κόσμο γεμάτο κακόβουλους παράγοντες.

Οι αντίπαλοι έχουν προειδοποιήσει για σοβαρές επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή, αλλά υποστηρίζουν επίσης τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των δεδομένων βελτιώνεται πραγματικά.

Φαίνεται ότι έχουν δίκιο - τουλάχιστον σύμφωνα με μια έκθεση μιας εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που εκδόθηκε μετά τις επιθέσεις χάκερ που συνέβησαν γύρω από τις διακοπές των Χριστουγέννων, κάτι που τώρα ονομάζεται "Leaksmas".

Όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και οι χάκερ αγαπούν τις ψηφιακές ταυτότητες και τις τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών, όλα συγκεντρωμένα σε ένα μέρος και, κρίνοντας από το τι συμβαίνει πρόσφατα, σε πολλές περιπτώσεις, κάθονται εκεί σχεδόν εύκολα διαθέσιμα σε αυτούς.

Και οι χάκερ έχουν εκφράσει αυτή την αγάπη κάνοντας τα δεδομένα ψηφιακής ταυτότητας πρωταρχικό τους στόχο, ανέφερε η εταιρεία Resecurity στην έκθεσή της. 

Η Resecurity ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ένα σαφές γεγονός και ότι ήταν σε θέση να το διακρίνει αναλύοντας τις απορρίψεις δεδομένων μόλις άρχισαν να εμφανίζονται στον σκοτεινό ιστό μετά την «ψηφιακή συντριβή» των Χριστουγέννων.

Σε αριθμούς, 50 εκατομμύρια αρχεία που περιέχουν προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες έχουν εμφανιστεί στον σκοτεινό ιστό. 

Ο λόγος που τόσα πολλά κλεμμένα σύνολα δεδομένων έχουν φτάσει στη μαύρη ψηφιακή αγορά ταυτόχρονα φαίνεται να είναι «τεχνικές λεπτομέρειες» που σχετίζονται με το χρονικό παράθυρο κατά το οποίο τα περισσότερα από αυτά θα είναι «πωλήσιμα».

Αναλύοντας αυτόν τον αριθμό των 50 εκατομμυρίων, η Resecurity είπε ότι 22 εκατομμύρια αρχεία κλάπηκαν από μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Περού, τα οποία περιλαμβάνουν αυτό που είναι γνωστό εκεί ως DNIs - εθνικές ταυτότητες.

Σύμφωνα με αναφορές, είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί πόσο καταστροφικό θα μπορούσε να είναι αυτό το γεγονός, εάν τα DNI καταλήξουν σε λάθος χέρια. 

Είναι το μοναδικό έγγραφο ταυτότητας που αναγνωρίζεται από τις αρχές του Περού για μια σειρά από πράγματα θεμελιώδη για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων: «δικαστικές, διοικητικές, εμπορικές και αστικές συναλλαγές», όπως το έθεσε ένα άρθρο.

Μετά το Περού, άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι οι Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Βιετνάμ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου