Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ...

Β. ΠΟΥΤΙΝ: "Η Ε.Ε. ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ"




Με νέες κυρώσεις απειλεί την Ευρωπαική Ένωση η Ρωσία σε περίπτωση που επιμείνει στην ένωση με την Ουκρανία. Ήδη, το μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από το Μίνσκ ήταν σαφές και κατηγορηματικό. «Σε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα», διεμήνυσε.

Η Ε.Ε. έχει πληγεί σφόδρα από τις κυρώσεις με τις οποίες έχει απαντήσει η Μόσχα, απαγορεύοντας την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, αλλά κάποιοι φαίνεται πώς εξακολουθούν να απεργάζονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ σχέδια σε βάρος της Ρωσίας. Προφανώς είναι σε γνώση του Β. Πούτιν.


«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει αν θιγούν τα συμφέροντα της από την ένωση της Ουκρανίας με την Ε.Ε.», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόσθεσε πώς «αν δεν καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν στο Μίνσκ Ρωσία-Ουκρανία-Ε.Ε. Ο Β. Πούτιν ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ε.Ε. για τους κινδύνους μίας ένωσης με την Ουκρανία και προειδοποίησε πώς η Μόσχα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Θα πράξει ότι έπραξε πρόσφατα με το εμπάργκο στα Ευρωπαικά και Αμερικανικά αγροτικά προιόντα. Μόνο που αυτή τη φορά θα επρόκειται για το φλέγον ζήτημα της ενέργειες. Πόσο μάλλον όταν πλησιάζει ο χειμώνας.

Μία κλιμάκωση στις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας θα πρέπει να την σκεφτεί καλά και η ελληνική κυβέρνηση (αν μπορεί να σκεφθεί και να πράξει πέρα από το να υπακούει όπως κάνει), καθώς υπάρχουν πολλά αγροτικά προιόντα που διοχετεύονται ακόμη στη Ρωσία (λάδι, ελιές κ.α.) και ένα εμπάργκο και σε αυτά θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Δεν μιλάμε για το θέμα του φυσικού αερίου που η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της Ε.Ε. είναι εξαρτώμενες από τη Ρωσία. Κλείσιμο στις στρόφιγγες σημαίνει «πάγωμα» για την Ευρώπη.

Οι Έλληνες βρίσκονται στον… πάγο τα τελευταία χρόνια, όταν η τρόικα αποφάσισε και επέβαλε στην κυβέρνηση να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μόνη διέξοδος ήταν το φυσικό αέριο και τα… μαγκάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου