Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ


ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ: "ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"




Οι Βούλγαροι βλέπουν τα δεινά που έχει υποστεί η Ελλάδα, καθώς επίσης και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία και δεν θέλουν να αλλάξουν το Λεβ με το ευρώ. Η Ε.Ε. ωστόσο αξιώνει από το πολιτικό σύστημα της χώρας να στραφεί κατά της Ρωσίας, που είναι ο βασικός χρηματοδότησης της και να υιοθετήσεις κυρώσει σε βάρος της Μόσχας με βασική επιδίωξη την ακύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.


Σε μελέτη του Ινστιτούτου Ανοικτής Κοινωνίας» που εδρεύει στη Σόφια, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65%, οι Βούλγαροι πολίτες δήλωσαν πώς δεν επιθυμούν την αντικατάσταση του Λεβ με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Δεν θέλουμε να πάμε ακόμη χειρότερα παθαίνοντας ότι έπαθαν οι Έλληνες. Υπάρχουν αρνητικές εμπειρίες πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατήργησαν το εθνικό τους νόμισμα και καθιέρωσαν το ευρώ», δηλώνουν.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση και υποστήριξη στο ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα, αλλά στις επαρχιακές πόλεις το απέρριψαν στην συντριπτική του πλειονότητα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πώς μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Και μιλάμε για τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., με μισθό της τάξης των 360 ευρώ το μήνα και ενιαίο φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.

Κυβέρνηση και τρόικα στην Ελλάδα εκεί ακριβώς θέλουν να φτάσουν τους μισθούς. Στα 360 ευρώ, ξεκινώντας από την… εγγυημένη σύνταξη για όσους βέβαια εξακολουθήσουν στο μέλλον να ζουν για να την πάρουν.

Με το Λεβ ωστόσο η Βουλγαρία κατάφερε να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και οριακά, στο 1,7% και στο 1,2%, όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αφού λοιπόν δεν μπορούν να τη βάλουν στο ευρώ τη Βουλγαρία κοιτάζουν να την βάλουν στο… χέρι απαιτώντας να σταματήσει κάθε σχέση με τη Ρωσία ξεκινώντας από την κατασκευή του αγωγού South Stream. Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο έπεσε η κυβέρνηση και υπάρχει τώρα μεταβατική προκειμένου να γίνουν εκλογές.

Η οικονομία της Βουλγαρίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μόσχα, αφού Ρώσοι αγοράζουν μαζικά εξοχικές κατοικίες στη χώρα, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Κρεμλίνο παρέχει φυσικό αέριο στη Σόφια σε χαμηλές τιμές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου