Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΟΥΣ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΟΛΕΣΑΙ...

ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ; ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗ ΧΑΜΑΣ...
2 ΒΙΝΤΕΟ


Χθες ο βορράς στο Ισραήλ

Θα πάρει φωτιά και το Κατάρ; Το Ισραήλ στοχοποιεί τώρα το Κατάρ του προσάπτει ότι ευνοεί τη διατήρηση της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα και πιθανώς την μη επίτευξη συμφωνίας στο θέμα ομήρων. 

Το Κατάρ επίσημα εμφανίζεται ως ο επίσημος διαμεσολαβητής μαζί με την Αίγυπτο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που όλες σχεδόν έχουν βαλτώσει. Το Ισραήλ ουσιαστικά του χρεώνει τώρα το αδιέξοδο στην υπόθεση ομήρων...

“Το πρόβλημα έγκειται στην ασάφεια (διφορούμενη θέση) του Κατάρ. Η Ντόχα έχει συμφέρον να διατηρήσει τη Χαμάς στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας” δήλωσε ο Dror Even-Sapir* πολιτικός αναλυτής στην ισραηλινή τηλεόραση i24news..

Διαμορφώνεται κλίμα...


Το Κατάρ σίγουρα διαδραματίζει πολύ πιο κομβικό ρόλο στη διαμάχη από ότι του καταλογίζεται ως τώρα. Άλλωστε στο συριακό ήταν η χώρα εκείνη που παρείχε τη μεγαλύτερη υποστήριξη ( οικονομική, λογισμική, εξοπλιστική) στους τζιχαντιστές και την ψευδεπίγραφη συριακή αντιπολίτευση. 

Η πρωταρχική αιτία του συριακού εμφυλίου ήταν ότι ο Άσαντ αρνήθηκε να περάσουν οι καταριανοί αγωγοί πετρελαίου-αερίου από συριακό έδαφος προς προμήθεια της Ευρώπης ως αντίπραξη στη διοχέτευση του ρώσικου αερίου. 

O ρόλος του ήταν πάντα διφορούμενος αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη δυτική κηδεμόνευση και στην υπόγεια ενίσχυση της ριζοσπαστικοποίησης στη Μέση Ανατολή..

Το Κατάρ για καιρό παίζει διπλό παιχνίδι άλλοτε εργαλειοποιείται από Δύση, Ισραήλ-με το οποίο υποτίθεται ότι εξομάλυνε τις σχέσεις του- άλλοτε επιχειρεί αυτονόμηση της πολιτικής του με ποδηγέτηση εξτρεμισμού.
*Ο Dror Even-Sapir είναι Γαλλοϊσραηλινός δημοσιογράφος με έδρα την Ιερουσαλήμ από το 1996. Μετά από μια ποικίλη πανεπιστημιακή καριέρα (σπουδές σύγχρονης λογοτεχνίας και ιστορίας στο Παρίσι, Πολιτικές επιστήμες στην Ιερουσαλήμ), ξεκίνησε τη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με πολλά ισραηλινά μέσα, κυρίως δημόσιο ραδιόφωνο Kol Israel και το τηλεοπτικό κανάλι Guysen TV.

 Είναι επίσης λέκτορας, με ειδίκευση σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτική και την κοινωνία του Ισραήλ.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου