Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΟΙ "ΚΥΡΩΣΕΙΣ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΓΑΝΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ





Η ικανότητα της Ρωσίας να επιτύχει εντυπωσιακή ανάπτυξη υπό τα δυτικά μέτρα καταναγκασμού έχει οδηγήσει χώρες σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν καθοδήγηση και εταιρική σχέση με τη χώρα

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κυρώσεις έχουν γίνει εργαλείο πολιτικής επιλογής για τους δυτικούς ηγέτες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τους παγκόσμιους αντιπάλους.

 Με το αντιπολεμικό αίσθημα να αυξάνεται μεταξύ των Αμερικανών που έχουν κουραστεί από τις συγκρούσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, βασίστηκαν σε οικονομικούς περιορισμούς και κυρώσεις για να αξιοποιήσουν την επιρροή τους διεθνώς.

Τα δύο τρίτα των παγκόσμιων κυρώσεων από τη δεκαετία του 1990 έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, εκτιμά ο ακαδημαϊκός Μανού Καρούκα και το ένα τρίτο αυτού του αριθμού επιβλήθηκε μόνο από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Περίπου το ένα τέταρτο των εθνών του κόσμου υφίστανται πλέον κυρώσεις από τον ΟΗΕ ή τις δυτικές χώρες, ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Φρανσισκο Ροντρίγκεζ.

Αν και οι κυρώσεις προτείνονται συχνά ως εναλλακτική λύση στις ένοπλες συγκρούσεις, η πολιτική δεν είναι χωρίς διαμάχες. «Οι κυρώσεις μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά την κατάσταση του άμαχου πληθυσμού», γράφει η ερευνήτρια Τζόι Γκόρντον, αποτρέποντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα. Ενώ οι μελετητές αμφισβητούν τον βαθμό στον οποίο αυτά τα μέτρα επιβάλλουν αποτελεσματικά την πολιτική αλλαγή, οι συχνά τρομερές συνέπειές τους για τους απλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν.

Η εμφάνιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από μια πρόσφατη σειρά αυστηρών κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό αλώβητη, θεωρείται ως ορόσημο από τα έθνη του Παγκόσμιου Νότου που επιδιώκουν να αντισταθούν σε μια τακτική που χρησιμοποιείται συχνά από τη Δύση. 

Η Μόσχα όχι μόνο έχει επιβιώσει από την οικονομική επιθετικότητα, αλλά έχει ευδοκιμήσει, ξεπερνώντας τη Γερμανία και την Ιαπωνία και έγινε η τέταρτη στον κόσμο η μεγαλύτερη οικονομία, σημειώνει ο αναλυτής ασφαλείας Mαρκ Σλεμπόντα. 

Ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις εντάχθηκε στο πρόγραμμα The Critical Hour του Sputnik την Τετάρτη για να συζητήσει γιατί οι χώρες σε όλο τον κόσμο βλέπουν όλο και περισσότερο τη Ρωσία ως οικονομικό μοντέλο και εταίρο.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμα σε έναν πολυπολικό κόσμο, αλλά σίγουρα το βλέπουμε να οραματίζεται και να γεννιέται, ακόμα κι αν ο δυτικός παγκόσμιος ηγεμόνας υπό τις ΗΠΑ προσπαθεί να στραγγαλίσει αυτή τη γέννηση και να την αποτρέψει», είπε ο Σλεμπόντα, συμφωνώντας με την υπόθεση της ανάλυσης στον ιστότοπο Orinoco Tribute ότι εξέτασε τη συμμετοχή στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Το άρθρο θέτει τη δημιουργία «νέων κέντρων ανάπτυξης» ως δομικό στοιχείο για μια τέτοια τάξη, με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου να ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις για να οικοδομήσουν ισχύ ανεξάρτητα από το δυτικό οικονομικό σύστημα. Το άρθρο σημειώνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των δεσμών σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η παραγωγή ενέργειας, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, και διαστημικά προγράμματα.

«Η απομόνωση» ήταν «η λέξη του 2022», σημείωσε ο Σλεμπόντα, με τους παρατηρητές να προβλέπουν την οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας ενόψει των καταγγελιών από τη Δύση για την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στο Ντονμπάς. Αλλά «από 192 χώρες, συν ή πλην, στον κόσμο, 136 από αυτές θα είναι συμμετέχοντες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης», σημείωσε ο αναλυτής, «συμπεριλαμβανομένων αρκετών αρχηγών κρατών».

«Όσον αφορά το ΑΕΠ προσαρμοσμένο για την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του υπαρξιακού οικονομικού πολέμου των κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση, η οικονομία της Ρωσίας ξεπέρασε από την έκτη θέση για να πηδήξει τη Γερμανία στην πέμπτη θέση», πρόσθεσε. 

«Και τώρα, 

Τους τελευταίους μήνες –η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τους νέους αριθμούς– η Ρωσία πήδηξε και την Ιαπωνία για να φτάσει στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο… παρά τις καλύτερες και πιο έντονες προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία».

Ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις σημείωσε ότι οι αφρικανικές χώρες, ειδικότερα, αναζητούν συνεργασία με τη Ρωσία καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τα πρότυπα εξάρτησης που δημιουργήθηκαν μετά την ανεξαρτησία τους από τη δυτική αποικιακή κυριαρχία τον 20ό αιώνα.

«Ο [Σεργκέι Λαβρόφ] γίνεται δεκτός από τους Αφρικανούς και υπάρχουν αρκετοί Αφρικανοί που επισκέπτεται και έχουν επίσης εκπροσώπους, φυσικά, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης», ανέφερε.

«Και όλες αυτές οι χώρες αυτή τη στιγμή βλέπουν την απόδοση των ρωσικών όπλων στο πεδίο της μάχης ενάντια στα περίφημα θαυμαστά όπλα της Δύσης. Και, επιτρέψτε μου να σας πω, υπάρχει μια ουρά αυτή τη στιγμή για το πότε θα τελειώσει αυτή η ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Και αυτός είναι ο λόγος που ο Λαβρόφ χαιρετίζεται ως σχεδόν κατακτητής ήρωας ως εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η Ρωσία αποτελεί έμπνευση γιατί οι χώρες της Αφρικής υποφέρουν εδώ και πολύ καιρό κάτω από τη φτέρνα των ΗΠΑ
οδήγησε τη δυτική παγκόσμια ηγεμονία…

 Έχουν υποφέρει αρκετά που αναζητούν μια έμπνευση και ένα μοντέλο που λειτουργεί. Και ένας συνεργάτης στο πώς να ξεφύγεις από αυτό το jackboot».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου