Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ


DIDIER RAOULT: «Ο COVID 19 ΔΕΝ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ,
ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ 
ΤΟΝ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ»! Καθηγητής Didier Raoult: η τωρινή κατάσταση δεν μ΄ανησυχεί…

Εργαλειοποίηση του φόβου από μίντια, πολιτικοί που δραματοποιούν την κατάσταση…

Ο καθηγητής Didier Raoult ήταν προσκεκλημένος της Laurence Ferrari σ΄απευθείας σύνδεση με το ΙΗΜ Μεσογείου χθες Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.Μακροσκελής συνέντευξη 44′.


Ερωτώμενος επί της εξέλιξης της επιδημίας φάνηκε καθησυχαστικός. «H τωρινή κατάσταση δεν μ΄ανησυχεί», εξήγησε γιατί όταν «κάνουμε τεστ στ’ άτομα και τα φροντίζουμε η θνησιμότητα είναι άκρως χαμηλή, δεν είναι τρομακτική».

Διευκρινίζει ότι τ’ «άτομα που πεθαίνουν είναι άτομα που επίσης είχαν πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής». Mία πολύ ωραία εργασία του Εθνικού Δημογραφικού Ινστιτούτου δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής αυτή τη στιγμή κατά τη διάρκεια του 2020 δεν έχει σημαντική διαφορά.

 «Υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις σήμερα παρά εδώ και 3 βδομάδες ή ένα μήνα», ωστόσο είπε  «παρατηρούμε ότι οι δείκτες σοβαρότητας στους μολυσμένους ασθενείς είναι σήμερα πολύ πιο αδύναμοι απ΄ότι είχαμε το Μάη.»

 «Προτιμώ να καθησυχάσω τον πληθυσμό περισσότερο παρά να τον πανικοβάλω, γιατί ο πανικός είναι ανθυγιεινός, ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο. 

Έχω δει τους συναδέλφους να μην αντέχουν στην ένταση και να έχουν κρίσεις πανικού. Εκείνοι που πανικοβάλονται πρέπει να φύγουν και ν’ ανοίξουν δρόμο για άτομα με ισχυρά νεύρα.

Οι καταστάσεις έντασης απαιτούν ανθρώπους που είναι ήρεμοι, αποφασισμένοι και δραστήριοι . Όταν αναλαμβάνουμε ευθύνες, τις αναλαμβάνουμε, όταν δεν μπορούμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε το σκάφος, πρέπει να παραιτηθούμε!» είπε.

 «Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή, προσέχοντας να μην υπερεκτιθόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας στον κίνδυνο μετάδοσης αυτής της μεταδοτικής ασθένειας» τόνισε.

Για τη χρήση της hydroxychloroquine, ο γιατρός εξηγεί ότι «το φάρμακο μειώνει κατά 50% τη θνησιμότητα σε ομάδες ατόμων που είναι να πεθάνουν από αυτή την ασθένεια». Eίπε επίσης «ένα εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη».

 «Έχουμε έως και 44% ψευδώς θετικά (test) όταν ελέγχουμε άτομα που είναι θετικά αλλού! Υπάρχουν επτά κλώνοι του ιού. Όμως, αυτές είναι «αρνητικές» μεταλλάξεις που σημαίνει ότι ο κορωναϊός είναι λιγότερο μολυσματικός » δήλωσε ο καθ. Raoult.Υπό αυτήν την έννοια:  «Οι δείκτες σοβαρότητας είναι πιο αδύναμοι» και οι σοβαρές εξελίξεις είναι λιγότερες.

Το προφίλ του ασθενή με covid19 εξελίχθηκε…

Αναφορικά με το “πορτραίτο-robot” του ασθενή με Covid-19, αυτό εξελίχθηκε σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Raoult :  «Το profil έχει έκτοτε όλες τις ηλικίες. 

Τον Ιούλιο αγγίχθηκαν οι πιο νέοι. Υπάρχουν πιο στενοί κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ τους. Δεν έχει πάντα αξιοσημείωτο αντίκτυπο στα μικρά παιδιά.

Υπάρχει μια μερίδα ατόμων που διαθέτει φυσική ανοσία έναντι του ιού αλλά δεν ξέρουμε γιατί» λέει ο καθηγητής….

 «O ρόλος της πολιτικής και η εργαλειοποίηση του φόβου είναι κάτι που δεν είναι νέο. Μια μερίδα των μίντια ξέρει ότι υπάρχει ένα φαινόμενο που ανοίγει την όρεξη για το δράμα και μπαίνει στον πειρασμό να δραματοποιήσει τα πράγματα, γεγονός που απηχεί την επιθυμία των πολιτικών να έχουν ένα ρόλο μέσα σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε.

Προσθέτει :  «οι συνέπειες του φόβου στην κοινωνική οργάνωση είναι υπολογίσιμες ».


1 σχόλιο: