Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟΥ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ"


Ο ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ   ΠΥΛΩΝ. ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ


A Man and a Robot staring into the distance

Γράφει ο Δημοσθένης Γκαβέας

Το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλά. Οι επιστήμονες ήδη πειραματίζονται με το DNA των εμβρύων 1, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εποχή του μετανθρώπου είναι κοντά. Το νέο είδος, σύμφωνα με μελλοντολόγους, θα είναι μια μίξη ανθρώπου και μηχανής ή καλύτερα ανθρώπου και υπολογιστή.



Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αλματώδης φαίνεται ότι τίποτα δεν τη σταματά, τεχνητά μέλη για άτομα με αναπηρία όπου πλέον συνδέονται με τον εγκέφαλο προσφέροντας στους χρήστες να έχουν την αίσθηση του πραγματικού. Τυφλοί μπορούν να δουν για πρώτη φορά στη ζωή τους. 

Επιτυχή είναι αρκετά πειράματα όπου άνθρωποι μπορούν και τηλεκατευθύνουν αυτοκίνητα ή drones ακόμη και ελικόπτερο μόνο με τη δύναμη του μυαλού τους με τη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και η λίστα δεν έχει τέλος. Πρόσφατες μελέτες κάνουν λόγο για την άνοδο των ρομπότ και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει όσον αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Όμως κάποιοι παρακαλούν για αυτή την εξέλιξη, αφού άλλωστε πιστεύουν ότι η επιβίωση της ανθρωπότητας εναπόκειται στην εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους και στον αποικισμό του διαστήματος.

Ένας γνωστός μελλοντολόγος ο δρ. Ιάν Πίρσον πιστεύει ότι οι σημερινοί 40ρηδες ίσως να αποκτήσουν αθανασία, ηλεκτρονική αθανασία για να είμαστε ακριβείς με το να κάνουν download, να κατεβάζουν δηλαδή τη μνήμη τους και να την αποθηκεύουν για χρήση των μελλοντικών γενιών. 

Ο Πίρσον είναι πεπεισμένος ότι μέχρι το 2050 θα γίνει τελικά το «πάντρεμα» ανθρώπου με υπολογιστή όπου μέσα από αυτό θα γεννηθεί ένα νέο είδος, ο Homo optimus.


Ο μετάνθρωπος, ένας εξελιγμένος μέσω της τεχνολογίας άνθρωπος, θα είναι κάτι το σύνηθες κάποιοι στιγμή στις προσεχείς δεκαετίες.

Όπως εξηγεί ο συγκεκριμένος επιστήμονας η δυνατότητα επέμβασης στο ανθρώπινο γονιδίωμα θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μελλοντικές γενιές να είναι πιο όμορφες, πιο έξυπνες, πιο υγιείς, πιο ικανές από ότι εμείς σήμερα.

Μπορεί να μιλάμε για έναν άνθρωπο ανδροειδές ή cyborg (Σάιμποργκ, στα λατινικά «cyborg, cyberneticus organismus» πρόκειται για έναν αυτοματοποιημένο τεχνητό οργανισμό ο οποίος ενισχύει ή διευρύνει τις δυνατότητές του χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα).

Πρόκειται για το καινούργιο σύνορο (the new frontier), που όμως αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνει ή καλύτερα αυτό το σύνορο δεν θα μπορεί να το διαβεί ο άνθρωπος ως έχει σήμερα.

Το νέο είδος, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς ερευνητές, και άλλους ειδικούς που συνεργάστηκαν με τον δρ. Ιάν Πίρσον για το «The Big Bang Fair», (πρόκειται για τη γιορτή της τεχνολογίας στον τομέα των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών που διεξάγεται στη Βρετανία και απευθύνεται σε νέους, φοιτητές και όχι μόνο), θα έχει μεταξύ άλλων, ενδεχομένως τα εξής χαρακτηριστικά:

Θα μπορεί να επικοινωνεί με τους ομοειδείς του απευθείας μέσω εμφυτευμάτων που θα έχουν τοποθετηθεί στο «ηλεκτρονικό δέρμα» του.

Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας θα ελέγχεται η υγεία του μετανθρώπου και εσωτερικά θα επιδιορθώνονται οι όποιες βλάβες. Τα δόντια θα επιδιορθώνονται μόνα τους ή θα αντικαθίστανται μόνα τους.

Μέσω παρεμβάσεων εσωτερικών ή εξωτερικών θα αυξάνεται η μυική δύναμη του αντικειμένου.

Επίσης η τεχνολογία θα επιτρέψει, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, να κατανοούμε τι λένε τα κατοικίδιά μας ακόμη και αυξήσουμε τη νοημοσύνη τους.

«Θα μπορούσαμε μέσω της τεχνολογίας να αλλάξουμε τα κατοικίδιά μας ακόμη και τα άγρια ζώα και ίσως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα ολοκαίνουργιο είδος κάτι σαν πραγματικό Furbie» ανέφερε ο δρ. Ιαν Πίρσον.







Μέσω της κρυονικής ίσως ο άνθρωπος να ξεγελάσει τον θάνατο. 

Η συγκεκριμένη επιστήμη, η οποία ξεκίνησε το 1962, ελπίζει αφού καταψύξει τον άνθρωπο που έχει πεθάνει από κάποια ανίατη αρρώστια για παράδειγμα, να καταφέρει, κάποια στιγμή που η τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί αρκετά στο μέλλον, να μπορέσει να τον επαναφέρει και όχι μόνο να τον γιατρέψει αλλά και να τον βελτιώσει.

 Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βάζει σε βαθύ ύπνο ανθρώπους που πρόκειται να ταξιδέψουν για χρόνια στο βαθύ διάστημα κάτι που δεν θα είναι εφικτό εάν οι ζωτικές λειτουργίες των αστροναυτών βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

«Είναι οι νέοι άνθρωποι που θα μας οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές για τις οποίες μιλάμε» δήλωσε στο ίδιο μέσο ο Πολ Τζάκσον ένας από τους επικεφαλής για τη διοργάνωση του The Big Bang Fair.


«Είναι εντυπωσιακό ότι δεν είναι η φύση που πλέον επιβάλει τις αλλαγές σε εμάς, αλλά είμαστε εμείς που θα επιχειρούμε τις αλλαγές τις οποίες επιθυμούμε», επισημαίνει ο δρ. Ιαν Πίρσον αφήνοντας με αυτή την τοποθέτησή του ανοιχτά πολλά ερωτήματα βιοηθικής.


Διαβάστε επίσης τις παραπομπές:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου