Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟ ΙΤΑΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ


ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙTΑΛΙΑ
Ο ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΜΑΤΑΡΕΛΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΑΛΒΟΝΑ ΓΙΑ ΥΠ.ΟΙΚ. ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΟΤΑΡΕΛΙ. ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΜΟΜΦΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ


ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ; 

Πολιτική ρήξη στην Ιταλία Πραξικόπημα Ματαρέλα - Απέρριψε την βούληση του 70% των Ιταλών!

Η άρνηση του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να διορίσει ως υπουργό Οικονομικών τον καθηγητή Πάολο Σαβόνα, ως κίνδυνο για τον «ευρωπαϊκό» προσανατολισμό της χωράς, αποτελεί άτυπο πραξικόπημα και βυθίζει την Ιταλία σε βαθιά πολιτειακή κρίση.



Πολλοί χαρακτηρίζουν την κίνηση του Ματαρέλα ως ένα «θεσμικό πραξικόπημα» καθώς έτσι αποτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας και 5 Αστέρων.

Αποτέλεσμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Η άρνηση του Ματαρέλα να δεχθεί τον Πάολο Σαβόνα για υπουργό Οικονομικών προκάλεσαν την οργή των Πέντε Αστέρων: "Αποφασίζουν οι Οίκοι αξιολόγησης για τον υπουργό Οικονομικών;"

Ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη» και  επιτέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», είπε για να προσθέσει κάνοντας λόγο για πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών:

«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι.



Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», συμπλήρωσε.

 Ο Ματαρέλα συνάντησε χθες τον δωσίλογο Κάρλο Κοταρέλι και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοταρέλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φυσικά, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Λέττα και Ρέντσι.

Βέβαια, όσες πιθανότητες έχει η κυβέρνηση αυτή να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, άλλες τόσες έχει να βγει και ο ήλιος από την Δύση...

Το πιθανότερο, να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

 Ο Ματταρέλλα απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στους Ιταλούς και είπε με το χαρακτηριστικό θράσος του δωσίλογου: 

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα(!!!). Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας».

Πρόταση μομφής και αποπομπής του Ματαρέλα για «εσχάτη προδοσία»!



Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa,  το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d'Italia) έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κινήσει την διαδικασία κατά του προέδρου Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία, και τα Πέντε Αστέρια θα αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι την κίνηση αυτή.

Ο λαός της Ιταλίας αντιδρά και οι δήμαρχοι της Βόρειας Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πραξικοπήμα του Σ.Ματαρέλα  αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα δημαρχιακά μέγαρα, τις φωτογραφίες του.

«Καθαιρούν» τον Ματαρέλα, δείχνοντας ότι έπαψε να αποτελεί γι'αυτούς τον πρόεδρο της χώρας, ενώ κύμα διαμαρτυριών σαρώνει όλη την ΙταλίαΣε πολλά σημεία της χώρας, καίνε τις φωτογραφίες του.

Παρόλα αυτά οι τοκογλύφοι απέτρεψαν προς το παρόν την εχθρική προς αυτούς κυβέρνηση και το παράδειγμα της Ιταλίας μας δείχνει πως όταν θέλει ο Πρόεδρος μπορεί να ανακόψει μια κυβέρνηση!

Ακούς Προκόπη Παυλόπουλε που σιωπάς ενώ εισπράττεται επί της θητείας σου ο ΕΝΦΙΑ που εσύ έχεις χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου