Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ Ο ΝΕΟΣ ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΟΙΚ


Η ΙΤΑΛΙΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ



H τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης η Ιταλία πρόκειται επιτέλους να αποκτήσει  νέα κυβέρνηση και μάλιστα ισχυρότατη. 

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, αλλά το όνομα του Πάολο Σαβόνα ως νέου υπουργού Οικονομικών, προκαλεί τρόμο σε Βερολίνο και Βρυξέλλες αφού πρόκειται για πολέμιο του ευρώ. 

Η στάση που θα υιοθετήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση απέναντι στο ευρώ έχει ξεκαθαριστεί, καθώς αμφισβητείται η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, σε προσχέδιο οικονομικής πολιτικής όπου αναφέρεται πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία ώστε να εγκαταλείψει το ευρώ.

 Πάνω απ'όλα η Ιταλία. Αν δεν δουλεύει το ευρώ υπέρ της Ιταλίας... αντίο ευρώ!

Πρόκειται για την πιο αντισυστημική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει κοινωνικό προστατευτισμό, κόντρα στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κόντε θα είναι πανίσχυρη και αναμένεται να έχει διάρκεια, αφού στηρίζεται στο 70% των ψηφοφόρων με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι Βρυξέλλες δεν περίμεναν ποτέ ότι θα συμβεί ένα τόσο σοβαρό πλήγμα κατά του ευρωπαϊκού κατεστημένου, αλλά τώρα το Italexit είναι πιο κοντά από ποτέ.

Διότι το άτομο το οποίο θα προταθεί για να χειριστεί τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας θα έχει τον σπουδαιότερο ρόλο για το μέλλον της χώρας.


Πολλά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο καθηγητής Πάολο Σαβόνα, ο οποίος δηλώνει πως το ευρώ είναι ένα «γερμανικό κλουβί», συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Πάολο Σαβόνα είναι αναγνωρισμένος οικονομολόγος,  ακαδημαϊκός, με πλούσια εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Κεντρική Τράπεζα.

Έχει σοβαρή προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Είναι άκρως επικριτικός έναντι του ευρώ, το οποίο και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «προβληματικό εγχείρημα».


Έχει δε πρόσφατα επισημάνει ότι η ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση ήταν ιστορικό λάθος. Οι πληροφορίες για τον Σαβόνα ήταν εκείνες που έδωσαν σήμερα ώθηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. 


ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου