Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ...


ΟΙ ΙTΑΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ 



Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η νέα ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να κυκλοφορήσει κρατικά γραμμάτια (IOU) βραχείας λήξεως, με τα οποία θα πληρώνει τους πιστωτές της (δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, παρόχους δημοσίων υπηρεσιών και κατασκευαστές) αντί να τους καταβάλλει ευρώ , τα οποία στερείται.

Το «παράλληλο νόμισμα» θα είναι ισότιμο με το ευρώ αλλά η αξία του στην αγορά θα κυμαίνεται ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση του. Με άλλα λόγια, το «παράλληλο νόμισμα» θα είναι ένα…νόμιμο Bitcoin. Οι παραλήπτες του θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους των (ΦΠΑ, εισοδήματος, ακινήτων, κοινωνικές εισφορές) ως και κάθε άλλην οφειλή προς τις δημόσιες επιχειρήσεις στην ονομαστική αξία (1:1).

Η τυχόν περίσσεια «παραλλήλων ευρώ» θα διατίθεται από τους κομιστές ελευθέρως στην αγορά με έκπτωση της ονομαστικής των αξίας (discount on face value). 

Οι ιδιώτες φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα αγοράζουν το «παράλληλο νόμισμα» σε χαμηλότερη τιμή της ονομαστικής και έτσι θα μειώνουν την φορολογική των επιβάρυνση ενώ το δημόσιο θα αποφεύγει τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις και θα χρηματοδοτεί τις δημόσιες δαπάνες χωρίς αύξηση του εξωτερικού χρέους.

Το βασικό πλεονέκτημα του «παραλλήλου νομίσματος» συνίσταται στην αύξηση της εσωτερικής ρευστότητος και στην άνετη χρηματοδότηση της δημοσίας δαπάνης για τις επιδιώξεις της οικονομικής αναπτύξεως. 

Δοθέντος ότι ο εσωτερικός δανεισμός είναι πληθωριστικά ουδέτερος, το «παράλληλο νόμισμα» δεν θα αυξήσει τις τιμές ούτε το κόστος. Θα περιορίσει μόνο την ελκυστικότητα του δημοσίου τομέως από πλευράς απασχολήσεως.

Μειονέκτημα του «παραλλήλου νομίσματος» είναι η επανεμφάνιση του νόμου του Αριστοφάνους στην κωμωδία Βάτραχοι «το Κακό νόμισμα διώχνει το Καλό»(*) , γνωστού ως «νόμος του Γκρέσαμ»(**). Ενδεχομένως οι κάτοχοι να αποθησαυρίζουν τα πραγματικά ευρώ για τις «βροχερές ημέρες» και να χρησιμοποιούν περισσότερο το «παράλληλο νόμισμα».

Το ζήτημα θα κριθεί στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εάν το ισοζύγιο παρουσιάζει πλεόνασμα, η πληθώρα των ευρώ θα υπερκαλύπτει την έκδοση των «παραλλήλων» και η έκπτωση των θα είναι μικρή. Εάν όμως το ισοζύγιο είναι ελλειμματικό, τότε η έκπτωση θα μεγαλώνει. Απομένει να φανεί εάν η ΕΚΤ θα δέχεται τότε να καλύπτει ο λογαριασμός TARGET 2 το εμπορικό έλλειμμα.

Γενικώς , η ΕΚΤ (και η …προϊσταμένη Γερμανία) δύσκολα θα δεχθούν την απόκλιση της Ιταλίας από την ορθοδοξία του ευρώ αλλά οι Ιταλοί είναι… καθολικοί (!) και η χώρα των είναι τρίτη εις μέγεθος στην Ευρωζώνη. Το παράνομο Γιούρογκρουπ θα βρει τον δάσκαλο του.




1 σχόλιο:

  1. Όπως και να έχει, αν εφαρμοστεί θα δούμε μια εσωτερική υποτίμηση των αμοιβών των εργαζομένων (ιδίως όσων πληρώνονται από το κράτος (συνταξιούχοι & δημ. υπάλληλοι)
    Αν το κάνουν μάλιστα, ετοιμαστείτε να μας το "φορέσουν" κι εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή