Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ;

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, Ο ΌΡΓΟΥΕΛ, Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ


Kαμία από τις διασφαλίσεις δεν λειτουργεί, εάν η δύναμη πίσω από την ΑΙ είναι κακοήθης και θέλει πραγματικά να καταστρέψει την ανθρωπότητα – όπως θα έκανε ένας απελπισμένος που θα είχε στη διάθεση του μία ατομική βόμβα

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) εξελίσσεται σε μία μεγάλη μόδα της εποχής – ενώ κυκλοφορούν αφηγήματα, σύμφωνα με τα οποία μηχανές με τεράστια υπολογιστική ισχύ, με εκτυφλωτικές ταχύτητες επεξεργασίας δεδομένων, με πρόσβαση σε δισεκατομμύρια βιβλία και έγγραφα, καθώς επίσης με τη δυνατότητα να διδάσκονται, είναι έτοιμες να κατακτήσουν τον πλανήτη. 

Φτάνουν ακόμη και στο σημείο να προτείνουν τη συγγραφή άρθρων ή/και αναλύσεων με το ChatGPT – χωρίς να δίνουν σημασία στο ότι, κάτι τέτοιο θα βασιζόταν στις γνώσεις/απόψεις, με τις οποίες τροφοδοτείται το «μηχάνημα» και που ασφαλώς είναι ελεγχόμενες.


Πόσο μάλλον όταν η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη προγραμματισθεί με τη «woke agenda» – όπου πολλοί θυμούνται τη γελοία «γεννήτρια εικόνων» με την υποστήριξη της «Gemini AI» της Google, η οποία παρουσίαζε μαύρους Βίκινγκς και άλλες παράλογες εικόνες. 

Μία τέτοια ΑΙ βέβαια, «εμποτισμένη» με τη «woke agenda», θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ένα δυστοπικό μέλλον για την ανθρωπότητα – πολύ δύσκολα όμως θα δημιουργηθούν μηχανές που θα έχουν τη δική τους ζωή και που θα επιτίθενται στους ανθρώπους, όπως ισχυρίζονται διάφοροι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας.

Γιατί όχι; Επειδή, όπως πολύ σωστά λέγεται, εάν το μηχάνημα τρελαθεί, μπορεί κανείς απλά να τραβήξει την πρίζα του – να διακόψει δηλαδή την τροφοδοσία του με ενέργεια. 

Η απάντηση των συνωμοσιολόγων είναι ότι, η ΑΙ θα προβλέψει αυτήν την κίνηση και θα μεταφέρει τον εαυτό της σε άλλο μηχάνημα – κάτι που όμως δεν μπορεί να συμβεί, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αφού υπάρχουν και εφαρμόζονται μέθοδοι διασφάλισης.

Φυσικά βέβαια, καμία από αυτές τις διασφαλίσεις δεν λειτουργεί, εάν η δύναμη πίσω από την ΑΙ είναι κακοήθης και θέλει πραγματικά να καταστρέψει την ανθρωπότητα – όπως θα έκανε ένας απελπισμένος που θα είχε στη διάθεση του μία ατομική βόμβα.

Το 1984 του Orwell

Συνεχίζοντας, οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει το κλασσικό δυστοπικό μυθιστόρημα του Orwell – το «1984», ο τίτλος του οποίου προήλθε από την αντιστροφή των δύο τελευταίων ψηφίων, αφού γράφτηκε το 1948. Εν προκειμένω, ο συγγραφέας δημιούργησε ένα πρωτότυπο λεξιλόγιο για το βιβλίο του – μεγάλο μέρος του οποίου, όπως η «Αστυνομία της σκέψης», το «Υπουργείο προπαγάνδας», ο «Μεγάλος Αδελφός» κοκ., χρησιμοποιείται σήμερα, για να χαρακτηρίσει αυτά που συμβαίνουν στον τομέα της παρακολούθησης, της προπαγάνδας, της επανεγγραφής της ιστορίας κατά το δοκούν, της χειραγώγησης του όχλου κλπ.



Ο σκοπός όμως του Orwell ήταν να προειδοποιήσει τους ανθρώπους, σχετικά με το πώς ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να εξελιχθούν στον απόηχο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου – ενώ μπορεί μεν να ανησυχούσε για το σταλινισμό γράφοντας το, αλλά οι προειδοποιήσεις του ίσχυαν και για τις δυτικές δημοκρατίες.



Όταν τώρα το ημερολογιακό έτος 1984 ήλθε και παρήλθε, πολλοί αναστέναξαν με ανακούφιση – αφού η «προφητεία» του Orwell δεν είχε πραγματοποιηθεί. Εν τούτοις, αυτός ο αναστεναγμός ήταν πρόωρος – με την έννοια πως η εφιαλτική κοινωνία που περιέγραψε υπάρχει ήδη στην Κίνα, ενώ η Δύση είναι στα πρόθυρα της δημιουργίας της.



Ειδικότερα, η Κίνα διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού των ολοκληρωτικών κοινωνιών που περιγράφονται στο βιβλίο του Orwell – ενώ έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό την τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποιεί δε λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και επιτηρεί ψηφιακά όλους τους Πολίτες της– ενώ το διαδίκτυο λογοκρίνεται και παρακολουθείται. Όσον αφορά δε τους Πολίτες, η αστυνομία τους συλλαμβάνει εάν εκφράσουν απόψεις αντίθετες με την κυβέρνηση ή τις πολιτικές της.



Ήδη με το σύστημα «Social Credit Score», στο οποίο έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και που λειτουργεί σε αρκετές περιοχές δοκιμαστικά, οι Κινέζοι και οι Κινέζες αξιολογούνται με πιστωτικούς βαθμούς όσον αφορά τη συμπεριφορά τους – με την έννοια πως, για παράδειγμα, η φροντίδα των ηλικιωμένων προσφέρει βαθμούς, ενώ η διάβαση με κόκκινο αφαιρεί. Στα πλαίσια αυτά, όποιος έχει θετική αξιολόγηση μπορεί να αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια ή να στέλνει τα παιδιά του σε καλά σχολεία – ενώ όποιος αξιολογείται αρνητικά, δεν έχει αυτές τις δυνατότητες (τιμωρείται).



Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα (big data) σε συνδυασμό με τις αλγοριθμικές αναλύσεις, παρέχουν εντυπωσιακά ακριβή αποτελέσματα – γεγονός που σημαίνει πως η κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία «τύπου Λένιν» θα μπορούσε σήμερα να τηρήσει την υπόσχεση της, όσον αφορά την αντικατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς, με τη μορφή μίας κεντρικά διαχειριζόμενης οικονομίας εντελώς νέου τύπου.



Μπορεί τώρα στη Δύση να μην συλλαμβάνεται κάποιος όταν εκφράζει αντιδημοφιλείς απόψεις ή αμφισβητεί τα επικρατούντα δόγματα, τουλάχιστον όχι ακόμη, αλλά αντιμετωπίζει άλλες κυρώσεις – όπως να χάσει τη δουλειά του και να μην μπορεί να βρει άλλη, ή να τιμωρείται με διάφορους τρόπους όταν έχει διαφορετική γνώμη, όπως στο θέμα του Covid-19, της Ουκρανίας, της woke agenda κοκ.



Ας μην ξεχνάμε εδώ τις αποκαλύψεις του ιδρυτή της Facebook για τους εκβιασμούς του από την κυβέρνηση Biden ή την πρόσφατη σύλληψη του ιδρυτή της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram» στη Γαλλία – όπου είναι πολύ πιθανόν να είχαν ρόλο στη σύλληψη η αμερικανική κυβέρνηση και η ΕΕ.

Η γαλλικές αρχές βέβαια ισχυρίσθηκαν πως το «Telegram» προωθούσε παιδική πορνογραφία και προέβαινε σε άλλες ανάλογα αποτρόπαιες, εγκληματικές καλύτερα πράξεις – ενώ είναι ξεκάθαρο ότι, ο Ρ.Durov συνελήφθη επειδή δεν δεχόταν τα αιτήματα της δυτικής κυβέρνησης να λογοκρίνει ορισμένες πληροφορίες και απόψεις. Επίσης, λόγω του ότι δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με τους παραγωγούς αυτού του περιεχομένου – σημειώνοντας πως το «Telegram» προσφέρει επιλογές κρυπτογράφησης.

Εύλογα λοιπόν θα πρέπει να αναρωτιέται ο E. Musk εάν θα είναι ο επόμενος – ενώ όλοι εμείς, εάν ήλθε η ώρα της Δύσης να μιμηθεί την Κίνα. Αρκετοί άλλωστε χρήστες των μέσων μαζικής δικτύωσης (social) βλέπουν να λογοκρίνονται, να αναστέλλονται ή να κλείνουν οι λογαριασμοί τους όταν ασκούν κριτική, έστω αιχμηρά, στις «προοδευτικές» απόψεις της woke agenda, στις μεταναστευτικές πολιτικές, στις κυβερνήσεις τους κοκ.

Όσοι βέβαια έχουν «προοδευτικές» απόψεις, μπορούν να γράφουν σχεδόν τα πάντα στα μέσα μαζικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της σιωπηρής υποστήριξης της βίας – χωρίς να τους συμβαίνει τίποτα. Το χειρότερο όλων είναι όμως πως αυτή η τάση κινείται πολύ γρήγορα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι δύσκολο να σταματήσει – ενώ μία εξελιγμένη τεχνολογία επιτήρησης για την παρακολούθηση των Πολιτών, εφαρμόζεται ήδη εν αγνοία τους.

Για παράδειγμα, οι κάμερες με την τελευταία τεχνολογία παρακολούθησης μπορούν να εντοπίσουν και να αντιστοιχήσουν εκατομμύρια πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο – με ποσοστό ακριβείας πάνω από 99%. Προωθούνται και διαφημίζονται βέβαια ως εργαλεία κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος που σίγουρα είναι, αλλά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για αυτό – όπως τεκμηριώνεται από πολλές περιπτώσεις, όπως με την υπόθεση του Predator στην Ελλάδα.
Επίλογος

Κλείνοντας, είναι σαφές ότι, η τεχνητή νοημοσύνη που καθιστά τις μεθόδους ελέγχου, λογοκρισίας, προπαγάνδας, χειραγώγησης, παρακολούθησης και επιτήρησης των Πολιτών πολύ πιο αποτελεσματικές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα όργανο τυραννίας – γεγονός που σημαίνει ότι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μαζί της.

Δεν πρέπει δε να ανησυχούμε μήπως οι μηχανές κατακτήσουν την ανθρωπότητα σύντομα, αλλά μήπως η Δύση ακολουθήσει τα βήματα της Κίνας – η οποία διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού των ολοκληρωτικών κοινωνιών που περιγράφονται στο «1984» του Orwell.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου