Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ....

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ  ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ 2,6 ΔΙΣ. € ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ 




Θα αρνηθεί την τελευταία δόση, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, του διεθνούς προγράμματος βοήθειας η Πορτογαλία προκειμένου να μην αναγκαστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.



Η κυβέρνηση αποφάσισε «να μην ζητήσει μια νέα επέκταση του προγράμματος και, κατά συνέπεια, να μην λάβει την τελευταία δόση», είπε η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Οι διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επρόκειτο να καταβάλουν στη Λισαβόνα την τελευταία δόση από το πρόγραμμα συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ.

Όμως η καταβολή της αναβλήθηκε μέχρι η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, ισοδύναμα με εκείνα που απορρίφθηκαν στα τέλη Μαΐου ως αντισυνταγματικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η δικαιοσύνη απέρριψε τρία από τα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2014, όπως τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν περισσότερα από 675 ευρώ μηνιαίως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια "τρύπα" περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στη λήψη νέων, εναλλακτικών μέτρων, μέχρι να γίνουν γνωστές οι δικαστικές αποφάσεις για τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα. Πάντως η υπουργός υπογράμμισε ότι η Λισαβόνα έχει δεσμευτεί «να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου