Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η ΦΡΙΚΑΛΕΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΟΥΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ



ΤΑ ΜΑΤ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΝΙΚΗΣ 
(Το ήθος Κικίλια, Χαρδούβελη στην πράξη) 


ΒΙΝΤΕΟ 



Τουλάχιστον τέσσερις καθαρίστριες έχουν χτυπηθεί με άγριο τρόπο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ όταν έξω από το υπουργείο συνέχισαν να διαμαρτύρονται για την απόλυσή τους. 

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με άγριο τρόπο στις γυναίκες και οι περισσότερες δέχτηκαν χτυπήματα, ενώ κυνηγήθηκαν και όσοι προσπάθησαν να τις υπερασπισθούν. 

- Στο σημείο ασθενοφόρο για να παραλάβει τις τραυματίες 

- Στο ΚΑΤ η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη 

- Συγκλονιστική κραυγή από την Δ.Μανώλη



“Αγρια επίθεση από τα ΜΑΤ δέχθηκαν – για μία ακόμη φορά -, οι καθαρίστριες, οι οποίες συγκεντρωθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών , στην οδό Νίκης, τ΄απόγευμα της Πέμπτης για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Άνδρες των ΜΑΤ τις απώθησαν βίαια από την ο είσοδο του υπουργείου χρησιμοποιώντας κλομπ.



Μια γυναίκα λιποθύμησε και εκλήθη ασθενοφόρο, ενώ άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Μεταξύ των τραυματιών είναι και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.



Οι καθαρίστριες δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να επιστρέψουν στις δουλειές τους, από τις οποίες αισθάνονται ότι έχουν εκδιωχθεί άδικα και παράνομα. «Δεν πρόκειται να μας πάρουν τις δουλειές μας, δεν θα τους αφήσουμε» δήλωσε η εκπρόσωπός τους κυρία Ευαγγελία Αλεξάκη.

Οι καθαρίστριες παραμένουν εξω από το υπουργείο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τα ΜΑΤ που φράζουν την είσοδο του κτιρίου.

Εν τω μεταξύ, ως τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες, μετά την απόφαση του πολτικού τμήματος του Αρείου Πάγου η οποία έκανε δεκτή την αίτηση της κυβέρνησης να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταζε την άμεση επαναπρόσληψη τους. 


Με την απόφαση αυτή πάντως συνεχίζεται η εκκρεμότητα για το καθεστώς διαθεσιμότητας των 397 γυναικών, οι οποίες βρίσκονται έξω από το υπουργείο Οικονομικών και καθημερινά σχεδόν δέχονται άγριες επιθέσεις από τα ΜΑΤ που επιχειρούν να τις απομακρύνουν. Αίσθηση έχει προκαλέσει βίντεο όπου καταγράφεται άντρας των ΜΑΤ να χτυπάει στο κεφάλι 60χρονη καθαρίστρια κατά τα επεισόδια της Τετάρτης ως αποτέλεσμα των οποίων μια εργαζόμενη διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων. Ακόμη, οι νομικοί παραστάστες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια.








Ως δείγμα του «κατήφορου μιας κυβέρνησης όμηρο των μνημονιακών απαιτήσεων των δανειστών» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοφανή καταστολή στο υπουργείο Οικονομικών. «Το μόνο μέσο που τους έχει απομείνει είναι η ωμή βία απέναντι σε αυτούς και αυτές που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους» αναφέρει ο τομεάς εργασίας του κόμματος.

Σχετικά με την απόφαση του ΑΠ στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι αλήθεια ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται όχι μόνο με βάση το δίκαιο και τις γενικές αρχές του Συντάγματος, αλλά κυρίως ηθικά και κοινωνικά, ιδιαίτερα όταν πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση».
«Ο ηρωικός αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που παλεύουν για το ψωμί και την αξιοπρέπεια στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους το μήνυμα της αδιαπραγμάτευτης αντίστασης ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές τρόικας-κυβέρνησης που μετατρέπουν τη χώρα σε εργασιακή και κοινωνική «έρημο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την άποψη ότι οι αγώνες των εργαζομένων δεν κρίνονται στα δικαστήρια διατυπώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί με τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά, για όλους τους ανέργους και απολυμένους».

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη είχε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις απολυμένες καθαρίστριες. Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Γελαλής και οι κυρίες Νάντια Βαλαβάνη και Μαρία Τριανταφύλλου. Ο κ. Πετράκος ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι τον χτύπησαν τα ΜΑΤ παρότι τους επέδειξε την βουλευτική ταυτότητα. Ο βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Χαρδούβελη για το περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, φέρεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζήτησε λίγο χρόνο ώστε να έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των απολυμένων γυναικών, ενώ επικαλέσθηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης. 

Ο υπουργός δεσμεύτηκε, πάντα σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για το περιστατικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου