Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΔΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΕΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ...


«ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΦΟΡΑΣ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ...ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ; ΑΠΟ ΤΟΝ...ΥΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;»



Ο γέροντας, μου είπε:
Πως μπορείς να έχεις μετάνοια, όταν φοράς μια μάσκα για να γλιτώσεις…όπως σου είπαν αυτοί, που υβρίζουν τον Θεό; 

Γράφει ο Κάρολος Σωτηριάδης


Θέλοντας περισσότερες διευκρινήσεις από τον γέροντα για την συζήτηση που είχαμε, τον επισκέφθηκα και ρώτησα :

– Γέροντα, έχω μετανοήσει για όσα άνομα έκανα, τι περισσότερο χρειάζεται;

– Παιδί μου, αυτό που έκανες είναι μεταμέλεια, όχι μετάνοια.

– Δηλαδή γέροντα;

– Μεταμέλεια, παιδί μου, είναι η αίσθηση της ντροπής και η στενοχώρια για ότι έκανες ή παρέλειψες να κάνεις. Απλά κοσμικά αναπαύει τον θιγμένο εγωισμό μας, ελαφρώνοντας την συνείδηση χωρίς να μας χαρίζει την ανάπαυση και την ειρήνη του Θεού.

Είναι μια νομικίστικη τακτοποίηση, που δεν “ακουμπά” τον Θεό, αυτό που προωθεί η πλανεμένη διδασκαλία της δύσης για «ικανοποιήση της τρωθείσας θείας δικαιοσύνης» και γι αυτό δεν ξεχωρίζουν οι δυτικοί την μεταμέλεια από την μετάνοια. – Και η μετάνοια γέροντα;

– Η μετάνοια είναι η διαρκής μεταστροφή του νου με εσωτερική αλλαγή, με δόσιμο της καρδιάς μας στο Θεό και μας δίνει άλλη ειρήνη! Ξεφεύγεις από την εγωκεντρική ατομικότητα, απαλλάσσεσαι από την ανεπάρκεια του αρρωστημένου εγώ σου και προσανατολίζεσαι στη προσωπική σχέση με τον Θεό.

Αλλιώς αμαρτάνεις όταν προσπαθείς να δώσεις την καρδιά σου στο Θεό και έχεις νοιώσει λίγο από την Αγάπη Του και αλλιώς όταν έχεις ψυχολογικά «τακτοποιηθεί» αναφέροντας τις αμαρτίες του σε κάποιον Πνευματικό.

Ο Μέγας Αντώνιος λέει : «Μη μεταμελείσαι για πράγμα που πέρασε πια» ενώ ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος «Μετάνοια σημαίνει ανανέωση του Βαπτίσματος».

Αυτά μας λένε οι άγιοι πατέρες (σημ. Είναι μια μόνιμη επωδός του ταπεινού γέροντα, πάντα να αναφέρεται στη διδασκαλία των αγίων πατέρων και ποτέ σε προσωπικές του απόψεις – απλά την αφαιρώ για να μην μακραίνει το κείμενο).

– Ένα παράδειγμα, γέροντα;

– Παιδί μου, μετάνοια είναι η πλήρης αποδοχή του Θείου Σχεδίου. Μετάνοια έκανε η Κυρία Θεοτόκος, όταν είπε «γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου».

Αποδέχτηκε πλήρως το Θείο Σχέδιο, υποτάχθηκε στην Αγάπη του Κυρίου γιατί απλά ο Θεός ξέρει τα πάντα και μεις τίποτα και έγινε τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ.

Μετάνοια κάνει ένας γέροντας (αλλά κι ένας λαϊκός) όταν αρρωστήσει και δεχτεί το Θείο Σχέδιο με απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κύριο.

 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Ή ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΝ Ή ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΘΕΟΣ. 

Και οι δυο περιπτώσεις ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΝ. 

Πως μπορείς να έχεις μετάνοια, όταν φοράς μια μάσκα για να γλιτώσεις όπως σου είπαν αυτοί, που υβρίζουν τον Θεό; Μπορείς να αρρωστήσεις και να πεις «Δόξα τω Θεώ» εμπιστευόμενος τον Θεό, ότι σου παραχώρησε την ασθένεια κατά την Σοφία Του; Τι είπε στον Απόστολο Παύλο, όταν του αρνήθηκε την θεραπεία;

– «Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται».

– Αυτό πόσοι μπορούν να το εμπεδώσουν; Ότι ο Θεός του παραχώρησε την ασθένεια για να τον πάει “υψηλότερα”; Οι περισσότεροι έρχεστε στους γέροντες να τους παρακαλέσετε να προσευχηθούν να γίνετε καλά.

Αλλά ο Θεός δεν νοιάζεται για το ΠΟΣΟ θα ζήσεις επί γης αλλά για το ΠΩΣ θα ζήσεις!!! Πόσοι έχουν το αγωνιστικό φρόνημα να υποταχθούν στη Θεία Βούληση και να εμπιστευθούν τον Θεόν; Αυτό δεν είναι Πίστις;

Όταν λοιπόν αποδεχθείς ότι τα πάντα ελέγχονται από τον Θεόν κατά το Σχέδιό Του, ανάλογα με την χωρητικότητά σου και πάντα σύμφωνα με την αμέριστη Αγάπη Του προς το πλάσμα Του και αποδεχτείς αυτά όχι απλά αγόγγυστα αλλά με χαρά σαν Θείο Δώρο, είσαι σε καλό δρόμο όχι μόνο για μετάνοια αλλά και για την Ουράνια Βασιλεία.

Δες τον μοναχό Σοφρώνιο της Ι.Μ.Γουβερνέτου τι αγωνιστικό φρόνημα έχει όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για να βοηθήσει άλλους. Καταλαβαίνεις πόσο τελειούται η Δύναμις του Θεού εδώ;

– Γέροντα ευχαριστώ. Μια τελευταία ερώτηση : πολλοί ορθόδοξοι απορρίπτουν την Παλαιά Διαθήκη. Ποιά η γνώμη σας;

– Παιδί μου, άκουσες ποτέ κάποιον Άγιο όσο ήταν επί γης να την απορρίψει; Άκουσες κάποιον λουσμένο με Θείο Φως να την απορρίψει; Ποιός είμαι εγώ που θα πάω αντίθετα σε αυτούς που επέλεξε ο Θεός για τις τάξεις των Αγίων Του; 

Απλά να σου θυμίσω ότι κατηγόρησαν τις εικόνες, την ανθρώπινη φύσιν του Χριστού, το ανθρώπινον θέλημα του Χριστού και τόσα άλλα με αιρέσεις.

Ούτε οι πολέμιοι δεν αμφισβήτησαν την Παλαιά Διαθήκη! Δεν έχω άλλο να πω στο ερώτημα. Καλό δρόμο παιδί μου και καλή μετάνοια.

– Ευχαριστώ γέροντα.

ΠΗΓΗ



5 σχόλια:

  1. Το άρθρο είναι αντιγραφή από την ανάρτησή μου στις 23-9-2020 και είναι ντροπή να το παρουσιάζει κολλένο και κλεμμένο κάποιος άλλος. Τουλάχιστον η αποκοπή της αρχής του άρθρου είναι δείγμα του πονηρού σκοπού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΑΘΡΟ ΜΑΣ ΕΣΤΑΛΗ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΣΚΟΥΝΤΡΙΑΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΚΟΨΑΜΕ ΕΜΕΙΣ...(ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ, ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ). ΩΣΤΟΣΟ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ SIDE ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ. ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ. ΕΔΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ (Κοινοποιεί ο Ηλίας Σκουντριάνος) ΓΡΑΨΑΜΕ.ΟΜΩΣ Η ΠΡΟΠΑΙΤΕΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΑΣ ΘΛΙΒΕΙ...

      Διαγραφή
  2. www.triklopodia.gr/bas_4-%ce%bf-%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-2/
    ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε καλα κι εσυ,που το κακο οποιος το εκανε...Προς δοξαν θεου αν γινονται ολα οσα κανουμε,που ειναι το προβλημα; Μακαρι να γινονται τετοιες πολλαπλες κλοπες με περιεχομενο λογια του θεου!!! Συγχωρησε τον " κλεφτη" σου λοιπον και συνεχισε κι εσυ το πολύτιμο εργο σου αδελφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν γράφεις τον Θεό με θήτα μικρό ακυρώνεις το όποιο επιχείρημά σου. Κοίτα πρώτα να συγχωρείς τους δικούς σου και άσε τις κρίσεις για τους άλλους

      Διαγραφή