Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!

 KΡΑΤΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ GΑ (GΟΟGLE, APPLE, FACEBOOK, AMAZON)   ΘΕΛOYN ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ!



Κράτη, Τράπεζες και Gafa (γίγαντες του Web-Google, Apple..) θέλουν να εξαφανίσουν το cash, το ρευστό που εγγυάται το σεβασμό των ελευθεριών…Πάμε σε μια κοινωνία zero cash.

Από τους βασιλιάδες του internet ως τους τραπεζίτες όλοι θέλουν να καταργήσουν το μετρητό χρήμα που εγγυάται ωστόσο το σεβασμό των ελευθεριών.

Πρέπει να εξαφανίσουμε το ρευστό;

Θέλουν το δέρμα του grisbi. Κράτη, Τράπεζες και Gafa η ίδια μάχη να τελειώνουν με το ρευστό χρήμα, το cash, τα μετρητά ..

Oι εκριζωτές είναι παντού ως και στην κορυφή της κρατικής πυραμίδας: από το 2018 η πολύ επίσημη Επιτροπή Δημόσιας Δράσης ” για την επαναπρόσκληση του Δημοσίου” προηδρευόμενη από τον Édouard Philippe τότε πρωθυπουργό προεικόνιζε ότι πάμε σε μια κοινωνία 0 cash-zero cash. 

Με πρώτη φάση την αναπόσπαστη απο-υλοποίηση της μισθοδοσίας με ορίζοντα το 2020. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση αλλά αυτό προχωράει..Οι ίδιοι ιοί επιτίθενται στο σιτάρι.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση ifop που πραγματοποιήθηκε το Μάη το 11% των ερωτώμενων αρνείται την πληρωμή σε μετρητά κατά τη διάρκεια της επιδημίας covid υπό το πλαίσιο υγιεινής.Σε κάποιες χώρες το ηλεκτρονικό νόμισμα ήδη κέρδισε τη μερίδα ( του λέοντος).

Στη Σουηδία για π.χ ο αριθμός των πληρωμών σε μετρητά έπεσε κατά 80% μέσα σε 10 χρόνια και δεν αντιπροσωπεύει πλέον παρά το 2% των συναλλαγών. Γιατί τόσο μίσος για το ρευστό;

Ή να το διατηρήσουμε;

Παράδοξο, όχι; H Σουηδία αυτή η χώρα όπου οι πληρωμές σε μετρητά σχεδόν εξαφανίστηκαν έκανε πίσω.Από την 1η Γενάρη ένας νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα που υποχρεώνει τις τράπεζες να διοχετεύουν εκ νέου μετρητά στους πελάτες τoυς.

Το ίδιο σε πολλές πόλεις αμερικάνικες εκ των οποίων Ν Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο όπου τα μαγαζιά αρνούμενα συναλλαγές σε μετρητά απαγορεύθηκαν…

(Ποιοι θα υποστούν το χειρότερο τίμημα από γενίκευση ψηφιακού χρήματος:)….φτωχοί, άστεγοι, μετανάστες που δεν έχουν αρκετά έσοδα για να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή δεν θα ήταν ικανοί να κάνουν τις διατυπώσεις.. 

Η Banque postale απαριθμεί 3,1 εκατομμύρια λογαριασμούς δηλ. 5 εκατομμύρια άτομα.To κράτος την επιχορηγεί ετησίως 300 εκατομμύρια για να επιφορτιστεί αυτούς τους πελάτες, που ως αφερέγγυοι θα τους είχαν αρνηθεί οπουδήποτε αλλού. 

Aλλά το γρύλισμα κατά του εικονικού χρήματος υπερβαίνει το πλαίσιο αυτών των αποκλεισμών..Μεταξύ των αλλεργικών στην εξαφάνιση του ρευστού κάποιοι υπογραμμίζουν την ευθραστότήτά του έναντι κάποιου χακαρίσματος ή μια ξένη μαζική επίθεση… οι πολιτικοί κίνδυνοι που εγείρει η εξαφάνιση του ρευστού είναι επίσης υπολογίσιμοι. 

Η εγκαθίδρυση ενός ψηφιακού yuan στην Κίνα- ήδη δοκιμασμένου σε 5 πόλεις-θα όφειλε να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας τους ερχόμενους μήνες. Ο πιο μεγάλος φόβος των αντιτιθέμενων είναι ότι τα παραμικρά έξοδα θα ιχνηλατούνται. 

Η Κίνα είναι μια χώρα που δεν είναι τόσο μακριά απόδειξη ο ιός covid. Κυρίως κάθε κάτοχος τραπεζικής κάρτας όπου και να βρίσκεται στον πλανήτη έχει συνείδηση ότι ο τραπεζίτης του ξέρει τα πάντα γι αυτόν…και για την ιδιωτική του ζωή.

Γι αυτούς που επιθυμούν η ιδιωτική τους ζωή να παραμείνει ιδιωτική το ρευστό παραμένει ο καλύτερος τρόπος πληρωμής…

Tα πρώτα που επιθυμούν την εξαφάνιση κουδουνιστών κερμάτων είναι τα κράτη. Και για ποιο λόγο: στη Γαλλία μεταξύ της φοροδιαφυγής και της κοινωνικής απάτης πολλά δεκάδες δις ( εκ των οποίων 10 μόνο για TVA) περνούν κάθε μέρα κάτω από τη μύτη του fisc. Eίναι τόσο μεγάλο κέρδος αν καταργήσουμε τις πληρωμές cash.

H μαύρη εργασία θα εξαφανιζόταν και μαζί με αυτήν οι μικρές ετοιμασίες που επέτρεπαν στους τεχνίτες να ξεχνούν να εκδώσουν μια απόδειξη. Χωρίς να μιλάμε για το κόστος κοπής νομισμάτων κάποιες φορές υπερβαίνει την αξία τους.Τα κέρματα του 1 κι 2 σαντίμ κοστίζουν στο κράτος 2 κι 3 σαντίμ. Για να εξοικονομίσουν χρήματα να τα καταργήσουν και να τυπώσουν χαρτονομίσματα των 200 ευρώ , όχι;

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ μετά χαράς

Οι τραπεζίτες αγαπούν το ρευστό αλλά προτιμούν το εικονικό. Το ρευστό τους κοστίζει πολύ ακριβά σε εγκαταστάσεις και προσωπικό. Tα ΑΤΜ είναι ολέθρια. 89 σαντίμ για κάθε ανάληψη.Διακριτικά οι τράπεζες τα καταργούν. Κοντά στο 10% περίπου 5000 λιγότερα σε 5 χρόνια…

Η Gafa είναι ήδη εκεί

Oι γίγαντες του Web (Google, Apple..) αγαπούν τόσο το ηλεκτρονικό χρήμα που έφτιαξαν δικό τους σύστημα πληρωμής.

Αναμένοντας την Libra του Facebook που αποτελεί ψυχρολουσία για τις κεντρικές τράπεζες Αpple Pay, Google Pay κλπ επιτρέπουν ήδη να κανονίσει κανείς τις αγορές του μέσω της εγκατάστασης μιας εφαρμογής στο smartphone του και μάλιστα δωρεάν…

Oι Gafa πληρώνονται συλλέγοντας συγκεκριμένα δεδομένα στις καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών των υπηρεσιών τους…

……….

Ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου έφθασε 103 δις ευρώ το 2019 ήτοι 20% του συνολικού CA …Τότε όλος ο κόσμος είναι χαρούμενος με το ηλεκτρονικό χρήμα; Nαι εκτός από αυτούς που δεν έχουν χρήματα…και δεν έχουν τα μέσα για να πληρώσουν για μια τραπεζική κάρτα.

Ή αυτοί που αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες της ζωής τους στον τραπεζίτη τους μέσω της χρήσης της κάρτας τους. Η εξαφάνιση του cash είναι επίσης και κυρίως μια απώλεια ελευθερίας. Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί θα ήθελαν να δουν την εξαφάνιση του ρευστού να πέφτει στο κενό!

Le Canard enchaîné 
(Το αλυσοδεμένο παπί)
26/8/20



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου