Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ...


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΙΑ

 


Του Βασίλη Κυρατζόπουλου 

Σύμφωνα με τον Τουρκόφωνο διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο τις 6/2/2022 (https://gazeddakibris.com/ ) [1], από την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του διευθυντή της Διεύθυνσης Βακουφιών (Evkaf) του ψευδοκράτους Nail Asaf (Ναΐλ Ασάφ) με τον Υπουργό Αμύνης και Αντιπρόεδρο του ψευδοκράτους Osman N. Örek (Οσμάν Ν. Ορέκ) της περιόδου του Ιουνίου 1975, προκύπτει ότι, ακίνητα του Βαρωσίου που έφεραν εισοδήματα από την δεκάτη (aşar) στο Βακούφι El-Seyit Abdullah Paşa (Ελ Σεΐτ Αμπντουλλάχ Πασά), από το 1933 είχαν πάψει να είναι Βακουφικά, αποζημιώνοντας τον διαχειριστή (mütevelli) του Βακουφιού Mehmet Remzi Bey (Μεμέτ Ρεμζί Μπέη), που κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη με 18.467, 16 Λίρες Κύπρου.

Σύμφωνα με την καταγγελία που υπογράφει ο Τουρκοκύπριος ερευνητής, συγγραφέας, αρχαιολόγος και υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων (περιόδου 8/1975 – 8/2000) Tuncer Bağışkan (Τουντζέρ Μπαγισκάν) καταρρίπτεται η καταγγελία και η συκοφαντία που κατάθεσε στη Hürriyet ο διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφιών του ψευδοκράτους İbrahim Bender (Ιμπραχίμ Μπεντέρ) ότι: “η περιφραγμένη έκταση αποτελείται από 4637 στρέμματα και ανήκει σε 3 ιδρύματα της οθωμανικής περιόδου. 

Το 1944 οι Ελληνοκύπριοι, εκμεταλλευόμενοι τους αγγλικούς νόμους για τη μετατροπή της περιουσίας, «με δόλιες μεθόδους μετέτρεψαν σε ιδιωτική περιουσία ιδρυμάτων που δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν νομίμως. 

Ολόκληρο το Βαρώσι είναι οθωμανική περιουσία. Αγωνίζομαι από την ημέρα που ανέλαβα, δεν θα αφήσουμε κανέναν να φάει την κληρονομιά των παππούδων μας, τα ορφανά ακίνητα «Όποιος κάνει ζημιά στην περιουσία του ΕΒΚΑΦ, ας είναι πάνω του η κατάρα του σουλτάνου Σουλεϊμάν»“[2]

Από ότι διαπιστώνουμε η Διεύθυνση Βακουφιών του ψευδοκράτους εφαρμόζει τις ίδιες πρακτικές της αντίστοιχης διεύθυνσης της “μητέρας πατρίδας” του, όπου τα περίπου 14.000 Βακουφικά Ρωμαίικα ακίνητα της Κωνσταντινούπολης του 1935, σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.200, τα οποία δεν πωλούνται, δεν μεταβιβάζονται, δεν κληρονομούνται[3]…

βκ[3] Για σφαιρική άποψη κοιτάξτε παρουσίαση: Βασίλειος Κυρατζόπουλος: «Ο Θεσμός του Βακουφιού και η υφαρπαγή των Βακουφικών ακινήτων στην Τουρκική Δημοκρατία» https://www.facebook.com/266450294247830/videos/295312145225653Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου