Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΡΕΜΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ!


ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!




Το σχέδιο των Βρυξελλών για τον σχηματισμό ενός υπερ-στρατού της ΕΕ αποσκοπεί στο να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες στα ευρωπαϊκά σύνορα από πλοία, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τόνισε ο ανώτερος αξιωματούχος, και ένας εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, Jykri Katainen.

Πλέον είναι κοινό μυστικό ότι το σχέδιο προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο, οι ανατολικές πολιτείες εκφράζουν την αντίθεσή τους καθώς φοβούνται ότι θα μειώσει την αποτελεσματικότητα και την επιρροή του ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε μία ενδεχόμενη ρωσική εισβολή!

Επιπλέον, όπως, αποκάλυψε ο Katainen, θα μπορούσαν αντίστοιχα να γίνουν κινήσεις και για την εξερεύνηση του διαστήματος, παράλληλα με τη συμβατική τεχνολογία, όπως τα πολεμικά πλοία και τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη drone.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για ενίσχυση των συνόρων μετά από αυτοί την κίνηση, τον ανατολικό μπλοκ με κύριο εκφραστή την Ουκρανία και δευτερευόντως την Λετονία, εξακολουθούν να μιλάνε για ρωσική απειλή, παρόλο που ο Πούτιν δεν έχει δείξει ποτέ τέτοια πρόθεση, η οποία προφανέστατα θα σημάνει και την έναρξη μίας γενικευμένης σύρραξης.

Σύμφωνα με τον Edgars Rinkevics, υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας: «Αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό την ιδέα ή τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ. Εγώ πραγματικά δεν βλέπω καμία αξία στο να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός».

Εντούτοις, ο Katainen επέμεινε ο στρατός της ΕΕ θα έχουν αυστηρά όρια και δεν θα αποτελέσει έναν «παγκόσμιο πολεμιστή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να «συμπληρώνει το ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν έχει τους πόρους για να υπερασπιστεί τα κράτη στα σύνορα της Ευρώπης, από ισλαμιστές μαχητές ή την ανακάμπτουσα Ρωσία, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τις ΗΠΑ, καθώς μία τέτοια κίνηση θα μείωνε σημαντικά τη σφαίρα επιρροής τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Γαλλία και Γερμανία αναφέρουν επίσης σε έγγραφο επίσης ότι είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την αμερικανική ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποία αριθμεί 22 από τα συνολικά 28 μέλη της ΕΕ. Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζουμε ότι μια ισχυρότερη και πιο ικανή ευρωπαϊκή άμυνα θα οδηγήσει επίσης σε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου