Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΙΒΕΤΙΑΝΟ ΑΣΚΗΤΙΣΜΟ Η ΧΛΙΔΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΩΝ "ΔΑΣΚΑΛΩΝ"


Η ΚΡΥΦΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΙΖΝΕΣ




Ο Δαλάι Λάμα βρίσκεται στη Γαλλία, σε επίσημη επίσκεψη αυτή την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή δημοσιεύεται ένα βιβλίο-έρευνα που δίνει μια άλλη εικόνα για την πρακτική των βουδιστών στη Δύση.

Το βιβλίο έγραψε η ανθρωπολόγος Marion Dapsance, η οποία ερεύνησε επί πέντε χρόνια τον δυτικό τρόπο εφαρμογής του βουδισμού. Ακολούθησε τον Λάμα Sogyal Rinpochéκαι ανακάλυψε ότι οι μέθοδοί του δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα μοναχών που ακολουθούν μια ασκητική και παραδειγματική ζωή.




Ο Sogyal Rinpoché γεννήθηκε το 1950 στο Θιβέτ, σε μια οικογένεια φτωχών αριστοκρατών. Η μητέρα του τον έστειλε στην Ευρώπη για να ξαναχτίσει την οικογενειακή περιουσία. Ο εν λόγω Λάμα έγραψε το 1992 ένα μπεστ σέλερ που τον έκανε διάσημο και εξαιρετικά πλούσιο «Βιβλίο του Θιβέτ για τη ζωή και τον θάνατο». Στο βιβλίο του δίνει τις βασικές αρχές του θιβετιανού βουδισμού.
Χάρη στην περιουσία του μπόρεσε να χτίσει μια αλυσίδα από κέντρα dharma στη Γαλλία. Χιλιάδες άτομα περνούν κάθε χρόνο από εκεί. Το 2008 ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα ευλόγησε αυτό το κέντρο, συνοδευόμενος από την Κάρλα Μπρούνι, τον Αλέν Ζυπέ και τον Μπερνάρ Κουσνέρ.


Ο Sogyal Rinpoché είναι ένας από τους διασημότερους Λάμα στη Δύση και προτείνει έναν νέο τρόπο πρακτικής του βουδισμού για τους δυτικούς. Επικεντρώνεται σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «τρελή σοφία». Πρόκειται για το εντελώς αντίθετο από ό,τι περιμένει κανείς από έναν βουδιστή. Διδάσκει πώς να ζεις σαν σταρ, υπηρέτες να σου ετοιμάζουν το φαγητό, τα ρούχα. Πρέπει να φτάνεις αργοπορημένος μπροστά στους μαθητές, να τους ταπεινώνεις δημόσια και να απαιτείς έναν θρόνο για να αποκαλύψεις τις διδαχές της θρησκείας.

Ο Sogyal Rinpoché συμπεριφέρεται σαν ένας παντογνώστης γκουρού. Τοποθετεί τον εαυτό του στο κέντρο του σύμπαντος και διεκδικεί το δικαίωμα να βάζει στο κρεβάτι του τα νεαρά κορίτσια της κοινότητας. Τα διηγείται στο βιβλίο η Μιμί, η προσωπική του βοηθός επί τρία χρόνια. Ο Sogyal Rinpoché κατόρθωσε να την ξελογιάσει και να την βάλει στο κρεβάτι του, γιατί είναι τιμή να υπηρετείς τον δάσκαλο. Ορισμένες γυναίκες στην υπηρεσία του Λάμα αφηγούνται ότι στην κρεβατοκάμαρα είχε γυμνές φωτογραφίες, ειδικά της γαλλίδας ηθοποιού Εμμανουέλ Μπεάρ. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της διδασκαλίας «στοχασμός εν δράσει», ο οποίος έχει στόχο να αφυπνίσει τους μαθητές.

Για τους δυτικούς, ο βουδισμός είναι η ενόραση, ένα είδος ψυχοθεραπείας που σε βοηθάε να γνωρίσεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Είναι πολύ διαφορετικός από τον βουδισμό που διδάσκεται στην Ασία που δεν έχει σχέση με το να σε βοηθάει να ξεφύγεις από τα προβλήματα ή την κατάθλιψη. Παραδοσιακά οι Θιβετιανοί δεν κάνουν διαλογισμό, απλά διαβάζουν προσευχές, κάνουν δωρεές στα μοναστήρια και προσπαθούν να καθαρίσουν το κάρμα τους.

Πολλοί ευρωπαίοι, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τον χριστιανισμό, φαντάζονται ότι ο βουδισμός είναι μια ιδεώδης πνευματική θρησκεία. Επειδή δεν έχει δόγματα, υπερφυσικές θεότητες, κληρικούς. Αλλά δεν έχουν πρόβλημα να τα κάνουν όλα αυτά όταν αφιερώνονται στον βουδισμό.




Η συγγραφέας του βιβλίου εξηγεί, επίσης, ότι ο βουδισμός στη Δύση είναι ένα καλό μπίζνες. Για να γίνει κάποιος βουδιστής πρέπει να έχει χρήματα. Στο κέντρο του Sogyal Rinpoché τα έξοδα που απαιτούνται είναι πολλά: εγγραφή, πληρωμή μαθημάτων, δωρεές σε μετρητά στον Λάμα, αγορές βιβλίων και αντικειμένων, προσκύνημα στην Ινδία ή στα Ιμαλάια, δωρεές σε παιδιά και σε μοναχούς. 

Το 1994 έγινε δίκη εναντίον του Sogyal Rinpoché στις ΗΠΑ αλλά κατέληξε σε συμφωνία την οποία πλήρωσε ο Λάμα στον μηνύοντα. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε συνάντηση στο Dharamsala, στο Θιβέτ και οι δυτικοί βουδιστές ζήτησαν να γίνει κάποιο Σύμφωνο καλής συμπεριφοράς ώστε να αποφεύγονται οι παραβιάσεις και οι παρεξηγήσεις στην πρακτική του βουδισμού. Ο Δαλάι Λάμα αρνήθηκε να υπογράψει αυτό το Σύμφωνο, πιθανότατα για να μην αμαυρωθεί η εικόνα του Θιβέτ και της θρησκείας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου