Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΟΧΙ ΤΗΣ "ΚΟΜΑΤΙΚΗΣ" ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΟΝΤΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ
 



 

Η παρακάτω επιστολή δεν είναι υποθετική. Την αφιερώνω σε μια φίλη αριστερή συναγωνίστρια και συντρόφισσα στον δρόμο. Θα μπορούσε όμως να την αφιέρωνα και σε όλη την μαχόμενη αριστερά - από κάποιον όπως εγώ που δεν τολμά να δηλώσει καν ότι είναι αριστερός
.
Φίλη μου

Σου γράφω σήμερα γιατί νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις μου. Επέλεξα να το κάνω δημόσια γιατί σε ξέρω καλά και ξέρω πως δεν είσαι άνθρωπος του παρασκηνίου. Τηρώντας την επιθυμία σου να αγωνίζεσαι ανώνυμα , σεβάστηκα την επιλογή σου και κράτησα το όνομα σου κρυφό. Άλλωστε εσύ προσωπικά , έχεις επιλέξει να είσαι στο δρόμο και να αγωνίζεσαι χωρίς να ζητάς αναγνώριση, χωρίς να επιζητάς θέση, χωρίς να θέλεις καρέκλα. Χωρίς με δυο λόγια να «κεφαλαιοποιήσεις» με κάποιο τρόπο την επιλογή σου…
Όσοι είμαστε όμως στο δρόμο σε ξέρουμε με το μικρό σου και για πολλούς από εμάς είναι κρίσιμο και σημαντικό να είσαι μαχόμενη δίπλα μας.

Σε κάποια μας δράση που είμασταν μαζί , συζητάγαμε τι είναι να δηλώνεις «αριστερός» σήμερα. Αν και δεν έχω «ταμπέλα» από επιλογή αριστερός , δεξιός, ή εξωκοινοβουλευτικός, δεν είχες ποτέ θέμα μαζί μου. Ούτε σε πείραξε η θρησκεία μου, ούτε σε ενόχλησε ότι θέλω μια πατρίδα, ένα έθνος ελεύθερο από ντόπιους και ξένους αποικιοκράτες, μια κοινωνία ανοιχτή μακριά από τον φασισμό, και η διαφορετικότητα στις απόψεις μας - ιδεολογικές και πολιτικές- δεν ήταν πότε εμπόδιο στο να συζητάμε και να καταλήγουμε σε κάτι κοινά αποδεκτό.

Στην συζήτηση μας θυμάμαι κάποια πράγματα , κάποιες παρατηρήσεις που κάναμε μαζί και που νομίζω ότι μας εκφράζουν.

Μιλήσαμε ότι αριστερός είναι τρόπος ζωής, είναι να το πω απλά πέρα από την ιδεολογική κατάρτιση, πέρα από την φιλοσοφική θεώρηση , είναι και μια στάση απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία. Θέλει να έχει ειλικρίνεια με τον εαυτό του, να στέκεται κριτικός πρώτα απέναντι στις επιλογές του.
Να ξέρει να θυσιάζεται είπες εσύ φίλη μου, και κούνησα το κεφάλι μου συμφωνώντας. Να πεθαίνει στην ανάγκη για τα πιστεύω του, για μια ιδέα, για ένα όνειρο, για ένα φίλο, για ένα σύντροφο, για ένα παιδί, για το αύριο που θα γευτεί η επόμενη γένια.

Μιλήσαμε και για ηθική φιλαράκι μου, μιλήσαμε για συνείδηση. Όχι μόνο την ταξική, ή την ιδεολογική , ή την πολιτική αλλά και για κάτι ποιο βαθύ. Ένα κώδικα αρχών και θέσεων που άνευ αυτών δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αριστερά. Διαφωνήσαμε στο σημείο ότι όλα είναι πολιτική για σένα, έχω την άποψη ότι όλα είναι συμπεριφορά. Αλλά είπαμε έτσι είναι η φιλία μας.

Είπαμε για καρδιά και για ψυχή. Θέλει να έχει καρδιά ένας αριστερός σήμερα, να την έχει ανοικτή και να κοιτά και με τα μάτια της έξω τον κόσμο. Θέλει να έχει και ψυχή, ατσαλωμένη και αλύγιστη, να μην προσκυνά για να γίνεται αρεστός. Πολλές φορές δε να είναι έτοιμος και να έρθει και σε σύγκρουση έστω και αν ξέρει ότι θα χάσει προνόμια προκειμένου να είναι εντάξει με τις αρχές του. 

Δεν θέλει να είναι αρεστός με τον περίφημο «μέσο όρο», αλλά θέλει να είναι πάνω από όλα έντιμος και ειλικρινείς με ότι πιστεύει κα πράττει. Δεν θέλει εξουσία ένας πραγματικός αριστερός για το εαυτό του, δεν αποζητά να γίνει αρχηγός ή να φτιάξει κλίκες. Και αν κατά τύχει του την δώσουν είναι ένα κοινωνικό «δάνειο» που θα πρέπει να γυρίσει πίσω και με τόκο.

Ένας αριστερός είναι ριζοσπάστης και ανεξάρτητος στον τρόπο σκέψης και δράσης. Είναι επαναστάτης. Σκέφτεται «έξω από το κουτί», δηλαδή έξω από τον συμβατικό τρόπο σκέψης, δεν έχει ταμπού και προκαταλήψεις, δεν έχει «πολιτικές γραμμές», δεν έχει «κομματικές πειθαρχίες», δεν έχει «θρησκείες» θρησκευτικές ή πολιτικές για να εξυπηρετήσει «ιερατεία». Από την άλλη ο σεβασμός του απέναντι στην διαφορετικότητα , απέναντι στον άνθρωπο ως προσωπικότητα και την κοινωνία, εκφράζεται όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα.


Είναι δεκτικός, συνδιαμορφώνει και κατανοεί την έννοια της πολιτικής όσμωσης χωρίς όμως να γίνεται χυλός στις απόψεις του. Βάζει νερό στο κρασί του απέναντι σε αυτούς που έστω και αν ιδεολογικά διαφέρουν, έχουν κοινό όραμα ένα καλύτερο αύριο. Ξέρει να συνεργάζεται και να είναι συλλογικός. Δεν αφήνει τις προσωπικές του, πολιτικές και ιδεολογικές του επιλογές να σταθούν εμπόδιο στον κοινό στόχο. Όπως ξέρει να μιλά, ξέρει να ακούει , να συνεισφέρει στην συζήτηση. Και πάνω από όλα μιλάει απλά και όχι ξύλινα.


Ειδικά στις μέρες μας φίλη μου όπως καταλήξαμε στην μακριά συζήτηση μας, θέλει να διακατέχεται από πρακτικότητα , συνέπεια και ακρίβεια σε ότι κάνει. Δεν είναι αφηρημένος, ούτε κρύβεται πίσω από «άλλους» δηλαδή συντρόφους, τον λαό, την κοινωνία ή ομάδες. Είτε μόνος είτε με άλλους κάνει αυτό που πρέπει συμφώνα με τα πιστεύω και την ηθική του. Στην ανάγκη κάνει αυτό που έχεις κάνει εσύ φίλη μου, ανοίγει δρόμους και με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στέκεται δίπλα στον αδικημένο , διπλά στον αγωνιζόμενο χωρίς «ίσως», «μπορεί» και να τα «βρούμε κάπου στην μέση», δεν αποδέχεται το «πολιτικά ορθό» με βάση τα συμφέροντα . Είναι εχθρός του ο καταπιεστής και ο εκμεταλλευτής ανθρώπων και λαών.


Ένας αριστερός είναι όπως εσύ. Ελεύθερος, ανοικτός, δημοκράτης, διαλεκτικός, αγωνιστής με προσφορά και όχι λόγια και θεωρίες ανέξοδες. Ένας άνθρωπος που δεν έχει λογικές με υποδείξεις και πατερναλισμούς του τύπου « να κάνετε». Αγνός , ανοίγει δρόμους και πολεμά χωρίς προσωπικό συμφέρον.


Ευτυχώς που στον δρόμο είναι και άλλοι όπως εσύ. Άντρες και γυναίκες που μάχονται για ένα καλύτερο αύριο. Αγωνιστές που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και την κοινωνία και οι άνθρωπο αυτοί ανήκουν σε μια κατηγορία που συνδυάζουν όραμα και πράξη.


Για την συμμετοχή σου, για τον αγώνα σου, για την δυναμική σου για ένα καλύτερο αύριο, σε αναγνωρίζουμε ως συναγωνίστρια και συντρόφισσα στον δρόμο. Κάποιους από εμάς μας έχεις εμπνεύσει και ας μην σε αφήνει η ηθική σου και η πολιτική σου θέση, να δεχτείς επώνυμα έστω μια ηθική αναγνώριση για την προσφορά σου.


Όσοι όμως σε ξέρουμε να είσαι σίγουρη ότι θα είμαστε εκεί. Στον αγώνα δίπλα σου, στην φωτιά, όπου αυτή ανάψει.


Με συντροφικούς και φιλικούς χαιρετισμούς.
Σταμάτης Στεφανάκος.


ΥΓ: Το πρόσωπο στο όποιο απευθύνεται η επιστολή είναι υπαρκτό και με συμμετοχή σε αγώνες. Η ανωνυμία όμως που έχει ζητήσει και επιθυμεί είναι επίσης κατά απόλυτους όρους σεβαστή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου