Τώρα έρχονται στο φως μυστικά, φυλαγμένα για αιώνες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή ΣΙΝΑΝ ΤΣΕΤΙΝ, ο πρώτος άνθρωπος, που πέταξε, ήταν ΄Ελληνας.
Οπως αναφέρει ο Τούρκος χρονογράφος και περιηγητής Evliya Celebi, στο φημισμένο δεκάτομο έργο, το Seyahatnâme – «Βιβλίο των ταξιδιών» τον 17ο αιώνα και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 1673, κάποιος ονόματι Αχμέτ Τσελεμπί, πέταξε με φτερά που κατασκεύασε ο ίδιος, από τον Πύργο του Γαλατά απέναντι στην Ασιατική ακτή της Κωνσταντινουπόλεως.









Ο τότε Σουλτάνος Μουράτ ο Δ.΄ για το κατόρθωμά του αυτό, του προσέφερε ένα κουτί με χρυσές λίρες και τον εξόρισε στο Αλγέρι (δεν αναφέρεται γιατί). Πρόσφατα, ο Sinan Cetin, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο «BILGI» της Κωνσταντινουπόλεως, ανακοίνωσε πως βάσει των τελευταίων ερευνών, προκύπτει ότι o άνθρωπος αυτός δεν ήταν Τούρκος αλλά Ρωμηός και το πραγματικό του όνομα ήταν Αρσένιος Τσελέπης, γιος του Σάββα και της Ελισάβετ Τσελέπη, από τα Ταταύλα.







Η Δύση απέκρυψε το κατόρθωμα αυτό, όπως και οι Τούρκοι απέκρυψαν, για ευνόητους λόγους, την ιθαγένεια του Αρσένιου Τσελέπη.




Οι Δυτικοί, μέχρι σήμερα, θεωρούν, ότι οι πρώτοι άνθρωποι, που πέταξαν, εκτός από τους μυθικούς Ίκαρο και Δαίδαλο, ήταν οι αδελφοί Joseph Michel και Jacques Etienne Montgolfier, το 1783.





Το τολμηρό αυτό επίτευγμα έγινε, από τον ΄Ελληνα Αρσένιο Τσελέπη, το 1673, δηλαδή, 146 χρόνια πριν από τους αδελφούς Montgolfier, και, μάλιστα, στις 8 Νοεμβρίου, την ημέρα της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.



Παναγιώτης Χαβαράνης

ΠΗΓΗ