Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΟΥ 4ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ 




Τα πάνω κάτω έφερε η δραματική τροπή στις διαπραγματεύσεις

Μετά το τείχος των τοκογλύφων δανειστών που συνάντησε στο χθεσινό Εurogroup ο Τσακαλώτος και την ξεκάθαρη απαίτηση τους  για νέα μέτρα λιτότητας και μετά το 2018, ώστε να διασφαλιστούν (και καλά) τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση, το «μπαλάκι» πέφτει στην ελληνική πλευρά.

Το αδιέξοδο αυτή την ώρα φαντάζει πλήρες, με τα σενάρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και εκλογές, να είναι ανοιχτά. Οι δωσίλογοι διαμηνύουν ήδη, δια πηγών τους, ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουν στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων».

 Επιμένει το «αριστερό» ενεργούμενο των τραπεζιτών ότι δεν θα ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα...
 Από την κυβέρνηση λένε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018. Ποιος τους πιστεύει;

Η ομόθυμη στάση όλων των τοκογλύφων δανειστών στη χθεσινή συνεδρίαση, υπέρ των νέων μέτρων δήθεν «αιφνιδίασε» την Αθήνα. Στο Μαξίμου λένε ότι ήλπιζαν τουλάχιστον η Κομισιόν να επιμείνει σε μία συμβιβαστική λύση και να συνταχθεί με τον  Τσακαλώτο στη θέση ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν νέα μέτρα από τώρα για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. 

Όλα αυτά όπως και η τελευταία, μη ανακοινώσιμη  επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές, με την οποία η ελληνική πλευρά αποδέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια, είναι μέρος του θεάτρου που παίζει η κυβέρνηση για να δείξει ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει  τους Ευρωπαίους και να διαμορφώσει ένα θετικό πεδίο συνεννόησης.

Αλλά (τί κρίμα!) όλη η συζήτηση πήγε αμέσως στο πώς θα διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων και έτσι υπερίσχυσε η δεδομένη θέση του ΔΝΤ για λήψη προληπτικών μέτρων (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, ίσως και μισθών, αύξηση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ κλπ).

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι τοκογλύφοι έστειλαν μήνυμα στην Αθήνα ότι θεωρούν δεδομένη και απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα  και αν το Ταμείο θεωρεί αναγκαία την γενναία ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο – αντί της ελάφρυνσης αυτοί υιοθετούν το εναλλακτικό σενάριο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. 

Η Ελλάδα δηλαδή πάλι θα είναι «και κερατάς και ζημιωμένος» αφού αν δεν πάρει την πατριωτική απόφαση να φύγει και απο το ευρώ και από την Ε.Ε. θα χρειαστεί 4ο και σκληρότερο μνημόνιο... 

Αυτή τη στιγμή η αποχώρηση του ΔΝΤ αυτἠ καθαυτἠ δεν εξασφαλίζει την εξεύρεση καλύτερης λύσης για την Ελλάδα.
Σημασία έχει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε αυτή την κατάσταση και λιγότερο ή και καθόλου το τι θα γίνει με το ΔΝΤ.

Ένα ενδεχόμενο είναι να εξακολουθήσει τη στάση αναμονής και να παίξει με το χρόνο. Ήδη οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει εδώ και πενήντα μέρες, καθώς από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος. Και να ελπίζει ότι η πίεση που δέχονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από το φαινόμενο Τραμπ ή την άνοδο ακραίων δυνάμεων θα οδηγήσει μέχρι την άνοιξη σε πιο ήπια στάση έναντι του ελληνικού προβλήματος.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικρέμαται είναι να υλοποιήσει η κυβέρνηση την «απειλή για εκλογές», με το διακύβευμα (και καλά) να υπάρξει εντολή από τον ελληνικό λαό για μη υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών. Λες και δεν του έδωσε ένα ΟΧΙ 62,5% και αυτός το τούμπαρε σε ΝΑΙ! 

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα εύσχημο, πλην θορυβώδη, τρόπο απόδρασης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να υλοποιήσουν άλλες προδοτικές δυνάμεις το νέο βαρύ πακέτο μέτρων...

Για τους περισσότρερους όμως το σενάριο της ολικής υποχώρησης είναι το πιο πιθανό. Με δεδομένο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γατζωμένη στην εξουσία δεν επιθυμεί εκλογές, θα επιδιώξει μία πολιτική και επικοινωνιακή φόρμουλα, ώστε να διαχειριστεί το πολιτικό και κοινωνικό κόστος και να εμφανίσει την ψήφιση των μέτρων ως μονόδρομο. Ενδεχομένως μέσα από μία πολιτική δραματοποίηση της όλης κατάστασης.

Ξέρουν αυτοί από θέατρο...




ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ




1 σχόλιο:

  1. Το γνωρίζαμε αυτό,δεν είναι άγνωστο.
    Τα μνημόνια πηγαίνουν ανά τριετία όπως όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ...

    http://arouraios.gr/2017/01/ekthsi-kolafos-gia-tin-allada/

    ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Χρεοκοπία ή 4ο Μνημόνιο το 2018


    ΑπάντησηΔιαγραφή