Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ο ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ...


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΕΛΥΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΕΚΕΙΝΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΑΣ»



Christophe Lamfalussy, la Libre Belgique (Βέλγιο)

Περισσότερες από εκατό οικογένειες Τούρκων αξιωματικών που συνδέονται με το ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, αφού απολύθηκαν στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Κατηγορούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν ότι είναι « τρομοκράτες» .

 Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα τους κυνηγήσει. Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτοί οι άνδρες, γυναίκες και παιδιά των στρατιωτικών του οποίους συνάντησε η «La Libre Belgique» σε ένα διαμέρισμα στα προάστια των Βρυξελλών μπορεί να είναι επικίνδυνοι χαρακτήρες.


Αντιθέτως, όλοι υπάρχουν στρατιώτες εκπαιδευμένοι προς τιμήν της πατρίδας, συνταγματάρχες που έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ, γυναίκες που θυσίασαν την καριέρα τους για να ακολουθήσουν τους συζύγους τους στις Βρυξέλλες και παιδιά, γιοι και οι κόρες διπλωματών, οι οποίοι ξαφνικά υποβιβάστηκαν στο καθεστώς των αιτούντων άσυλο.

Μαζική εκκαθάριση στο ΝΑΤΟ και στο Shape

Πραγματοποιώντας μια εκκαθάριση άνευ προηγουμένου στις τάξεις του στρατού, ο πρόεδρος Ερντογάν απέλυσε την αφρόκρεμα του τουρκικού φιλοδυτικού στρατού, που εκπαιδεύτηκε με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. 

Σχεδόν το 44% των στρατηγών της χώρας απολύθηκαν. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς τους οποίους συνάντησε η «La Libre», με την εκκαθάριση αποκεφαλίστηκε κυριολεκτικά η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία. 

Σαράντα δύο από τους 53 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στο Harenαπολύθηκαν· το 80% έχουν χάσει τη δουλειά τους στο Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SHAPE) που εδρεύει στο Casteau.

 Συνολικά, περίπου 450 από τις 600 τουρκικές θέσεις στις διάφορες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων των βάσεων Ramstein στη Γερμανία, Norfolk στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νάπολη στην Ιταλία) έχουν αδειάσει.

Η εκκαθάριση ήρθε σαν τσουνάμι. Δεν έπιασε απροετοίμαστους τους στρατιωτικούς, οι οποίοι γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εκμεταλλευόταν την απόπειρα πραξικοπήματος για να θέσει εκτός όποιον αμφισβητεί τη γραμμή του προέδρου Ερντογάν και του θρησκευτικού και συντηρητικός κόμματος του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ήμασταν είτε στο γραφείο είτε σε διακοπές», είπε ένας συνταγματάρχης που απολύθηκε, ο οποίος ζήτησε, όπως και άλλοι, την ανωνυμία λόγω των κινδύνων ασφάλειας. «Από τον Σεπτέμβριο, λάβαμε ανακοινώσεις αναστολών. 

Ο κύριος κατάλογος έφθασε στις 27 Σεπτεμβρίου. Αφορούσε περίπου 221 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονταν στο ΝΑΤΟ. Ένας δεύτερος κατάλογος ήρθε στις 30 Σεπτεμβρίου με 240 ονόματα. Δεν έλεγαν το λόγο της απόλυσης. Απλά μας έλεγαν να γυρίσουμε, χωρίς εξήγηση. Δεκαεννέα από εμάς γύρισαν πίσω. Τους έριξαν στη φυλακή».

Το ΝΑΤΟ διαθέτει αποδείξεις ότι πολλοί βασανίστηκαν στη φυλακή, ισχυρίζεται μια πηγή εντός της Συμμαχίας. «Υπήρξαν αυθαίρετες συλλήψεις, κυρώσεις χωρίς δίκη. Ορισμένοι βασανίστηκαν στη φυλακή. Έχουμε τις αποδείξεις», είπε.

Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει να μείνουν στο Βέλγιο. Περίπου εκατό, με τις οικογένειές τους, ζήτησαν άσυλο επειδή το διπλωματικό διαβατήριο τους είχε λήξει. Έλαβαν μια πορτοκαλί κάρτα, μια «βεβαίωση εγγραφής» που ισχύει για 3 μήνες, εν αναμονή ενός πιο σταθερού καθεστώτος.

«Όταν πήγα στο Fedasil, εξηγεί ο συνταγματάρχης, έγινα δεκτός από έναν υπάλληλο κουρδικής καταγωγής. Μου είπε: πριν από είκοσι χρόνια, είχα κατηγορηθεί από την Τουρκία ότι είμαι τρομοκράτης. Τώρα είναι η σειρά σας ...».

Το πιο δύσκολο: να σε κατηγορούν για τρομοκράτη!

Το γεγονός ότι κατηγορούνται για τρομοκρατία, ότι είναι «Feto», ένας υπαινιγμός για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι ό, τι συγκλόνισε το περισσότερο τους Τούρκους αξιωματικούς και τις οικογένειες τους. 

Αρνούνται να είναι μέρος του συνωμοτικού δικτύου και πιστεύουν ότι η κάθαρση στοχεύει στην αντικατάσταση της στρατιωτικής ελίτ από αξιωματικούς από τις τάξεις των υποστηρικτών του ΑΚΡ. «Το να ζήσουμε αυτά ήταν δύσκολο, λέει η σύζυγος ενός αξιωματικού που εργάζεται στο Shapeκαι μητέρα τριών παιδιών. Η αγάπη σας ορίζεται ως τρομοκράτης. Έπρεπε να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί έκλαιγε ο πατέρας τους».

 Από την εκκαθάριση, η οικογένεια άφησε τη διαμέρισμα της στο Shape και εγκαταστάθηκε σε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από την τουρκική κοινότητα για την αποφυγή καταγγελιών. Όπως και πολλοί άλλοι, πίστευει ότι τα πράγματα δεν θα σταματήσουν εδώ στην Τουρκία και ότι λόγω της αστάθειας, των τρομοκρατικών επιθέσεων και της πτώσης της τουρκικής λίρας, ο τουρκικός πληθυσμός τελικά θα κατέβει στους δρόμους .


«Θέλουμε να αποκαταστήσει την τιμή μας, είπε. Εμείς θυσίασαν τις ζωές μας για τη πατρίδα μας. Και τώρα, μας λένε αντίο!».


Μια άλλη σύζυγός έμαθε την αποπομπή του συζύγου της την ίδια στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Υποβλήθηκε σε θεραπεία για, χάρη στο Βέλγιο το οποίο και ευχαριστεί και το οποίο πλήρωσε τα έξοδα νοσηλείας, επειδή η Τουρκία δεν της χορηγεί πλέον κοινωνική κάλυψη. « Πριν έρθω στο Βέλγιο, ήμουν κοινωνική λειτουργός , είπε. Ασχολήθηκα με προσφύγες στην Τουρκία. Τώρα βρίσκομαι με το ίδιο καθεστώς. Ποτέ δεν το φανταζόμουν. Εγώ, που εκπαιδεύτηκα στη μη-βία και με το σεβασμό για τους άλλους, πήγα να δω στην Wikipedia τι σημαίνει η λέξη τρομοκρατία ».

Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο

Χωρίς μισθό από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι οικογένειες έχουν οργανωθεί για κλείσουν τα έξοδα του τέλους του μήνα. Μερικές έχουν αποταμίευση στην άκρη, άλλες αναγκάστηκαν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους ή να νοικιάσουν μικρότερα διαμερίσματα στις Βρυξέλλες. Και μετά, υπάρχει η αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ.

 «Προσκλήθηκα από έναν Γερμανό συνάδελφό για το δείπνο των Χριστουγέννων , λέει, ευγνώμων, ένας πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. Στο τέλος, μου έδωσαν λίγα χρήματα. Ήθελε να αρνηθώ, αλλά η σύζυγός μου είπε ότι το έκαναν από καρδιάς τους».

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου