Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΦΙΛΙΠ ΤΖΕΝΙΝΓΚΣ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: «ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»!






«Δεν πήγα στο Νταβός απλώς για να κουβεντιάσω…».

«Αντιπαρατέθηκα σκληρά με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ για την καταστροφή την οποία προκάλεσε στην Ελλάδα η τρόικα και συμμετείχα σε θυελλώδεις συζητήσεις για την παγκοσμιοποίηση», είπε o γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων Φίλιπ Τζένινγκς.



Στο Νταβός «παλαιότερα μιλούσαν κυρίως για τον ανταγωνισμό. Σήμερα γίνονται συζητήσεις για την ισότητα, για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ή τα ανθρώπινα διακαιώματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στο παρελθόν», όπως είπε.

Φέτος μάλιστα ο Φίλιπ Τζένινγκς, ο οποίος κατάγεται από το Κάρντιφ της Ουαλίας, κατήγγειλε και την αυξανόμενη ανισότητα: «H προδοσία των εργαζομένων», όπως την ονομάζει σφράγισε τις συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Έστω και αν δεν λαμβάνονται αποφάσεις από αυτό, δεν αποκλείονται συζητήσεις για βελτιώσεις και το άνοιγμα ανάλογων δρόμων. Είναι ένας τόπος όπου οι συνδικαλιστές μπορούν αβίαστα να συνομιλούν με τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και με εκπροσώπους του ΟΗΕ κα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Σήμερα έχουμε μια θέση στο τραπέζι, μια φωνή και αυτή ακούγεται. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνέβαλε στο να αλλάξει αυτό», όπως παραδέχεται στο “sda”. Για να γίνει δεκτός ο Φίλιπ Τζένινγκς έπρεπε προηγουμένως να καταφέρει να ακουστεί.

Όπως θυμάται στις αρχές του 1990, όταν ο κόσμος και η Ευρώπη βρισκόταν προ αλλαγών μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γινόταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. «Τότε αναρωτήθηκα με ποιόν τρόπο θα τα καταφέρουμε να βάλουμε πόδι κι εμείς εκεί. Τηλεφώνησα στον (ιδρυτή του, τον Γερμανό οικονομολόγο) Κλάους Σβάμπ και λίγες μέρες αργότερα έπαιρνα μια πρόσκληση για την επόμενη συνάντηση. 

Η πρώτη συμμετοχή ενός συνδικαλιστή το 1995 έμοιαζε κάτι το τρελό. Όλοι με ρωτούσαν τι έχασα και το …ψάχνω εκεί». Από τότε όμως έχουν λάβει μέρος στο Νταβός 7 από τις 8 μεγάλες διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις στις ετήσιες συναντήσει του Νταβός. Προσκαλείται μάλιστα και ο ίδιος συνέχεια.

Το Φόρουμ έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου και δεν αφιερώνει μόνο θέματα στις «Big Business». Υπάρχουν συζητήσεις, επίσης, για κοινωνικά και ηθικά θέματα. Ακόμα και η ίδια η οργανωτική επιτροπή του Φόρουμ είναι ανοικτή και προγραμματίζει όχι μόνο δικά της θέματα προς συζήτηση. 

Μάλιστα, «ακόμα και τα ίδια τα συνδικάτα μπορούν να λαμβάνουν πλέον μέρος στις συναντήσεις της προετοιμασίας του Φόρουμ», όπως είπε ο συνδικαλιστής στο sda. Και ασφαλώς αυτό θα πρέπει να καταγραφεί στις επιτυχίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων(UNI Global Union).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου