Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ ΟΙ ΜΑΜΩΝΑΔΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥΣ!


ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ...





Ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones έφτασε για πρώτη φορά τις 20000 μονάδες αλλά αντί να γιορτάζουν, ορισμένοι από τους πλουσιότερους του πλανήτη χτίζουν καταφύγια και προετοιμάζονται για πιθανή Αποκάλυψη.

Οι λεγόμενοι "preppers" (αυτοί που προετοιμάζονται) κάνουν και άλλες επενδύσεις. Αγοράζουν σπίτια στη Νέα Ζηλανδία, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό σε περίπτωση καταστροφής. Ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel μόλις εξασφάλισε εκεί ιδιοκτησία και υπηκοότητα.

Κάποιοι επιλέγουν να μπουν ακόμη και στο χειρουργείο. Ο συνιδρυτής και CEO της διαδικτυακής κοινότητας Reddit, Steve Huffman έκανε επέμβαση ματιών με λέιζερ, ούτως ώστε να μπορεί να είναι πιο ανεξάρτητος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

"Εάν έρθει το τέλος του κόσμου -και όχι μόνο στο τέλος, αλλά ακόμη και αν έχουμε μπελάδες- η εύρεση φακών επαφής ή γυαλιών θα είναι μεγάλο πρόβλημα", λέει ο 33χρονος στον New Yorker. "Χωρίς αυτά, είμαι τελειωμένος".
Εκτός από την επέμβαση, ο Huffman έχει συγκεντρώσει όπλα, πυρομαχικά αλλά και μοτοσικλέτες ώστε να μην κολλήσει σε μποτιλιάρισμα εάν γίνει κάποια εκκένωση.

Η έννοια της "προετοιμασίας για την ημέρα της κρίσεως" διαδόθηκε από την ομώνυμη εκπομπή στο κανάλι του National Geographic. Στην ιστοσελίδα της εκπομπής υπάρχει ένα κουίζ με τίτλο "Πόσο έτοιμος είσαι;", όπου μπορείς να τσεκάρεις τις πιθανότητές επιβίωσής σου σε περίπτωση Αποκάλυψης.

Ο πρώην επικεφαλής τομέα προϊόντων του Facebook, Antonio Garcia Martinez, αγόρασε δασικές εκτάσεις στην Κασκάντια και τις γέμισε με γεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και πυρομαχικά, αναφέρει ο The New Yorker.

"Χρειάζεσαι πολλά πράγματα για να προετοιμαστείς καλά για την Αποκάλυψη", λέει ο Garcia Martinez. "Νομίζω πως οι άνθρωποι που παρατηρούν τους μοχλούς με τους οποίους λειτουργεί η κοινωνία αντιλαμβάνονται πως αυτή τη στιγμή κάνουμε πατινάζ πάνω σε έναν πολύ λεπτό πολιτισμικό πάγο".

Το πολιτικό κλίμα, ειδικότερα, έχει προκαλέσει νευρικότητα σε πολλά μέλη της ελίτ.

"Εκτιμώ πως σε έναν βαθμό, όλοι μαζί συλλογικά πιστεύουμε τυφλά πως η χώρα μας λειτουργεί, το νόμισμά μας έχει αξία, οι εξουσίες μεταφέρονται ειρηνικά –πώς όλα αυτά τα αγαπημένα μας πράγματα θα παραμείνουν έτσι επειδή απλά πιστεύουμε ότι δουλεύουν", λέει ο Huffman. "Ενώ και εγώ πιστεύω πως είναι ανθεκτικά και πώς έχουμε περάσει πολλά, προβλέπω ότι θα περάσουμε πολλά περισσότερα".

Η προετοιμασία για την Ημέρα της Κρίσης διασχίζει και πολιτικά όρια. Όταν ο Barack Obama εξελέγη για δεύτερη θητεία, οι συντηρητικοί "preppers" άρχισαν να προετοιμάζονται συγκεντρώνοντας κονσέρβες και χρυσά νομίσματα, σύμφωνα με τον The New Yorker.

Καθώς οι "προνοητικοί" του σήμερα τείνουν να εξασφαλίζουν περισσότερους πόρους, επενδύσουν σε νομίσματα που βασίζονται στην τεχνολογία όπως το Bitcoin αλλά και σε πολύτιμα μέταλλα, καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν περιουσιακά στοιχεία σε συστήματα που δεν εξαρτώνται από τη σταθερότητα των κυβερνητικών δομών.

Περισσότεροι από τους μισούς δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley έχουν προετοιμαστεί για μια κρίση, είτε φτιάχνοντας ένα καταφύγιο, ένα δεύτερο σπίτι ή σημείο εκκένωσης, εκτιμά ο συνιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman.

Η προετοιμασία για την Αποκάλυψη δεν είναι ατομική λόξα. Ο Tim Chang, διευθύνων σύμβουλος του Mayfield Fund, εξηγεί πως η προετοιμασία για επιβίωση έχει γίνει δημοφιλές χόμπι, κάτι σαν το μπόουλινγκ του 21ου αιώνα. "Είμαστε πολλοί στην Silicon Valley. Μαζευόμαστε σε αυτά τα γεύματα χρηματοοικονομικής μηχανικής και συζητάμε για τα εφεδρικά σχέδια που κάνει ο κόσμος".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου