Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ «ΜΑΧΗ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ
ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και μπουρδοφιλίας το ανάγνωσμα. 

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΊΑ που πρέπει να μάθουμε.

Δεκάδες νεκροί από «αμόρφωτους» ψαράδες για την υπεράσπιση ΕΝΟΣ αγάλματος. 

Κλέφτες και εγκληματίες δεν είναι μόνο ο Έλγιν και όλο του το σόι αλλά και οι Γάλλοι του Givenchy, που πίσω απ΄τα φρου φρου κι αρώματα υπάρχει μια βρώμικη ιστορία... 


Αν κάποια στιγμή επισκεφθείτε το Μουσείο του Λούβρου και θαυμάσετε την Αφροδίτη της Μήλου, θυμηθείτε ότι και σ΄αυτή την περίπτωση οι κυρίαρχες δυνάμεις της εποχής εκείνης άρπαξαν αυτό το θαυμάσιο άγαλμα που οι Έλληνες το πότισαν με αίμα. 

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης, που η διεύθυνση του Μουσείου προβάλλει με ιδιαίτερο καμάρι, είναι το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ένα έργο που δεν έχει με ακρίβεια προσδιοριστεί από ποιον καλλιτέχνη έχει φιλοτεχνηθεί.

Το άγαλμα βρέθηκε το 1820 στη κατεχόμενη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Μήλο.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι, ότι το άγαλμα πουλήθηκε από τους Τούρκους στους Γάλλους και οι Γάλλοι για να το φυγαδεύσουν στο Παρίσι μετά την αγορά του, το φόρτωσαν σε ένα καράβι. 

Όταν οι Έλληνες της Μήλου πληροφορήθηκαν ότι το άγαλμα θα έφευγε από το νησί, ξεσηκώθηκαν για να αποτρέψουν τη φυγή του, κι’ αυτό, γιατί το θεωρούσαν μέρος του Πολιτισμού τους. 

Τέτοια ήταν η αντίδραση που οι Γάλλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μερικούς Έλληνες.

Όταν τελικά το άγαλμα φορτώθηκε στο πλοίο, οδηγήθηκε πρώτα στον Πειραιά πριν ταξιδέψει για τη Γαλλία. 

Κάποιοι από τους ‘Ελληνες της Μήλου πήγαν στον Πειραιά για να σταματήσουν την αρπαγή του αγάλματος.

Όπως γράφει ο Έλληνας ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης στην εξάτομη «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821»:

Στον Πειραιά όταν μαθεύτηκε το γεγονός μαζεύτηκαν στην προκυμαία πάνω από χίλιοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να ματαιώσουν την αρπαγή του αγάλματος. 

Τέτοια ήταν η αντίδραση, που συγκρούστηκαν με το γαλλικό πλήρωμα του πλοίου και τα τουρκικά στρατεύματα. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. 

Πάνω από 200 Έλληνες πέσανε νεκροί και τελικά το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου φυγαδεύτηκε στη Γαλλία. (μάλιστα λέγεται ότι το ένα χέρι του αγάλματος μέσα στη δίνη της συμπλοκής έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε).

Αυτοί λοιπόν οι «αμόρφωτοι» Έλληνες ψαράδες και αγρότες δώσανε τη μάχη της αξιοπρέπειας δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το Πολιτισμό τους.

Μπορεί να μην ήταν μορφωμένοι, μπορεί να μην γνώριζαν από Τέχνη όμως ένιωθαν βαθειά μέσα τους ότι το άγαλμα αυτό ήταν μέρος της ιστορίας τους, μέρος της Πολιτιστικής τους παρακαταθήκης που τους είχαν αφήσει οι πρόγονοι τους.

Αυτή η τραγική ιστορία επιμελώς αποσιωπάται για ευνόητους λόγους. 


(Πηγή: Takis Varelas - O Kosmos μιλάει Ελληνικά)

afroditi_apple_mesa
afroditi_apple_mesa7

Στη Μήλο, υπάρχει σήμερα ένα αντίγραφο της Αφροδίτης, δωρεά του Μουσείου του Λούβρου και μια πινακίδα που αναγράφει «ΧΩΡΟΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ – SITE OF THE DISCOVERY OF VENUS OF MILOS”…

Και όλοι αυτοί που ασέλγησαν πάνω στην εθνική -πολιτιστική μας κληρονομιά, εκμεταλλευόμενοι το χάος που υπήρχε στην περίοδο της τουρκοκρατίας, επαίρονται για τα ελληνικά εκθέματα που κοσμούν τα μουσεία τους (και όχι μόνο…) και μας επιπλήττουν με κάθε ευκαιρία, όταν οι ίδιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα, κάθε είδους, που έχουν διαπράξει σε βάρος της χώρας μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου