Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΦΙΛΟΘΕΗ, Η ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» 

ΒΙΝΤΕΟΔιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. 

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ» (Σταδίου 28, στοά Κοραή).

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που συνδέεται με ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης των Αθηνών. Παρά τη σπουδαιότητα του έργου της, η Αγία Φιλοθέη δεν είναι τόσο γνωστή στους Έλληνες, και η ταινία έρχεται να καλύψει και αυτό το κενό.


Μετά την πρεμιέρα της στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ταινία συνεχίζει την φεστιβαλική της πορεία με συμμετοχές σε διοργανώσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ενώ έλαβε το βραβείο «Special Mention for Documentary” στο London Greek Film Festival 2019. 
Η ταινία είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που συνδέεται με ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης των Αθηνών. Παρά τη σπουδαιότητα του έργου της, η Αγία Φιλοθέη δεν είναι τόσο γνωστή στους Έλληνες, και η ταινία έρχεται να καλύψει και αυτό το κενό.

Τον 16 αιώνα μέσα στην Τουρκοκρατία, μια γυναίκα από την Αθήνα τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά τους. 

Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες.

Χτίζει νοσοκομείο όπου παρέχεται δωρεάν νοσηλεία σε Έλληνες, Τούρκους και Φράγκους. Προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες ή έγκυες, έκθετες στον λιθοβολισμό, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας. 

Η δράση της προκαλεί τις αντιδράσεις των κατακτητών και του κατεστημένου, φυλακίζεται, βασανίζεται και θανατώνεται μαρτυρικά το 1589.

Για μένα ως δημιουργός, αν κάτι λείπει σήμερα από τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι η συλλογική μνήμη. Δημιουργώ για μένα σημαίνει θυμάμαι. Το παρελθόν δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση, είναι εξίσου πραγματικό με το παρόν. Ειδικά ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, για τα οποία πάλεψε η Αγία Φιλοθέη τέσσερις ολόκληρους αιώνες πριν, η πάλη αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 

Η ταινία έχει τη στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unescoκαι του Κέντρου Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Χορηγός: Κτήμα Χατζημιχάλη

Συντελεστές:

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ. Θεολογίας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου