Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΛΛΙΚΑΡΑ ΤΟΥ «LΕΑVΕ» ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ «BREXIT NOW» ΟΠΩΣ ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ!


Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠ. ΤΖΟΝΣΟΝ ΚΑΙ Ν. ΦΑΡΑΤΖ 



Τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στη Ντάουνινγκ Στριτ και το Κόμμα του Brexit έχουν ανοίξει. Ο Άρον Μπανκς [1] είναι έτοιμος να δωρίσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αν η συμφωνία ανάμεσα στους Τόρις και τον Φάρατζ προχωρήσει.

Των James Cusick και Peter Geoghegan

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Νάιτζελ Φάρατζ, το στενό περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ έχει «ανοίξει κανάλια επικοινωνίας» με το Κόμμα του Brexit, προκειμένου να συζητηθεί μια επίσημη γενική εκλογική συμφωνία.


Οι δύο κομματικοί ηγέτες δεν έχουν μιλήσει από τότε που ο Τζόνσον ανέλαβε την Πρωθυπουργία. Ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί παρασκηνιακές συναντήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ και το Κόμμα του Brexit. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του OpenDemocracy, περαιτέρω συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο (14-15 Σεπτεμβρίου).

Οι συγκεκριμένες συζητήσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν την οργάνωση μιας δημόσιας συνάντησης ανάμεσα στον Τζόνσον και τον Φάρατζ που μπορεί να γίνει μετά την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, την επόμενη εβδομάδα.


Ο βουλευτής των Τόρις Εντ Βέζεϊ είπε ότι μια συμφωνία με το Κόμμα του Brexit «θα σηματοδοτούσε τον θάνατο του κεντρώου χώρου του Συντηρητικού Κόμματος».



Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει δεχθεί να κάνει κανένα σχόλιο για το προσωπικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και δεν παραδέχεται καμία επαφή με τον Φάρατζ ή με το προσωπικό του κόμματός του.

Πέρα από μια στρατηγική απόφαση ανάμεσα στο Κόμμα του Brexit και τους Τόρις ότι οι υποψήφιοί τους δεν θα διεκδικήσουν ο ένας έναντι του άλλου κρίσιμες περιφερειακές θέσεις, η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει μια αναγκαία δωρεά σε μετρητά για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας των Συντηρητικών, την οποία οι ίδιοι κοστολογούν στα 20 εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να είναι επιτυχής.

Το 2017 το κόμμα ξόδεψε 18,5 εκατομμύρια λίρες και απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Η εξαφάνιση του κεντρώου χώρου των Τόρις

Η προοπτική μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα και τον Φάρατζ αναμένεται να τρομοκρατήσει τους κεντρώους Τόρις που θεωρούν ότι ο Τζόνσον «είναι πρόθυμος να πουλήσει την ψυχή του Συντηρητικού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία», σύμφωνα με τα λόγια ενός βουλευτή.

Ακόμα και αν ο Τζόνσον συμφωνήσει να αποσυρθούν οι Τόρις από έδρες στις οποίες το Συντηρητικό Κόμμα είχε ούτως ή άλλως μικρές πιθανότητες επιτυχίας, υπάρχουν πολλά στελέχη του κόμματος που θεωρούν ότι μια δημόσια συμφωνία με τον Φάρατζ θα βλάψει την ήδη πολύ εύθραυστη εικόνα του κόμματος, όπως έχει διαμορφωθεί υπό την ηγεσία του Τζόνσον.

Ο Εντ Βέζεϊ, υπουργός επί της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον, και ένας εκ των 21 βουλευτών που πετάχτηκαν έξω από το Συντηρητικό Κόμμα αυτή την εβδομάδα, επειδή ψήφισαν ενάντια στην κυβέρνηση Τζόνσον, προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σχολίασε στο Open Democracy:

 «Θα το έβρισκα εξαιρετικά δυσάρεστο να είμαι υποψήφιος με τους Συντηρητικούς σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία το κόμμα μου θα είχε μια επίσημη σχέση με το Κόμμα του Brexit, δεδομένων των αξιών του Κόμματος του Brexit».

«Έχουν υπάρξει εξαιρετικά επιβλαβείς απέναντι στον σκοπό του Συντηρητικού Κόμματος και οι ηγετικές μορφές τους θέλουν να δουν την καταστροφή του Συντηρητικού Κόμματος», σημειώνει ο Βέζεϊ για το Κόμμα του Brexit.

O επικεφαλής του επιτελείου του Τζόνσον, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, είναι γνωστός επικριτής του Φάρατζ. Ο Κάμινγκς, που έτρεξε την επίσημη καμπάνια “Vote Leave”, προσπάθησε ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει τη συμβολή της καμπάνιας του Φάρατζ “Leave.EU” στο τελικό αποτέλεσμα της νίκης του Brexit.

Oποιαδήποτε συμφωνία με το Κόμμα του Brexit από τον Τζόνσον είτε θα σημάνει έναν τεράστιο συμβιβασμό για τον Κάμινγκς, είτε θα αποτελεί ένδειξη ότι η εξουσία του συρρικνώνεται.

Εκλογικές δωρεές εν αναμονή

Μια πηγή από το Κόμμα του Brexit σημείωσε: «Γνωρίζουμε ότι βρίσκεται εν αναμονή υποστήριξη από έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές. 

Ορισμένοι μεγάλοι χρηματοδότες που στήριξαν το Κόμμα του Brexit και τους Συντηρητικούς θέλουν μια συμφωνία για να διασφαλίσουν το Brexit. 

Αυτά είναι χρήματα που χρειάζονται οι Τόρις για να πραγματοποιήσουν μια προεκλογική εκστρατεία με προοπτικές νίκης. Και βρίσκεται εν αναμονή μέχρι να οριστικοποιηθεί μια επίσημη συμφωνία».

Μια ενδεχόμενη συμφωνία Τζόνσον-Φάρατζ θα μπορούσε να έχει κι άλλα οφέλη. 

Ένα ανώτατο στέλεχος του Κόμματος του Brexit υποστήριξε ότι ο Άρον Μπανκς, που χρηματοδότησε την ανεπίσημη καμπάνια “Leave.EU”, είναι έτοιμος να δώσει σημαντικά ποσά στους Συντηρητικούς εάν επιτευχθεί μια συμφωνία με τον Φάρατζ.


Ο Μπανκς βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση από την Υπηρεσία Εθνικού Εγκλήματος αναφορικά με τος πηγές των χρημάτων του, με τη συγκεκριμένη έρευνα να περιλαμβάνει και τις δωρεές του για την καμπάνια “Leave.EU”.

Οι προσπάθειες για τη σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στον Τζόνσον και τον Φάρατζ αποτελούν ουσιαστικά επιβεβαίωση ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλέον αποδεχτεί ότι δεν είναι πιθανόν να καταφέρει να προχωρήσει σε εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, πριν από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 17 Οκτωβρίου.

[…]

[1] Ο Άρον Μπανκς είναι Βρετανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της καμπάνιας “Leave.EU”και ένας από τους μεγαλύτερους σπόνσορες του Βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) και της καμπάνιας του για το Brexit, επί ηγεσίας του Νάιτζελ Φάρατζ [Σ.τ.Μ.]

Απόσπασμα από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Open Democracy, στις 6 Σεπτεμβρίου 2019.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου