Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΙΣΚΟ...


ΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ


Γράφει ο Νίκος Καρπούζης

Αναμφισβήτητα κάθε φωτογραφία είναι ένα κείμενο χιλίων λέξεων. Κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει χωρίς το περιεχόμενό του να δημιουργήσει κάποιες σκέψεις.

Σκέφτηκα, λοιπόν, αρχικά, να μην κάνω κανένα σχόλιο αφήνοντας τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους. 


Ωστόσο, όπως έγραψα, κάποιες σκέψεις γεννήθηκαν και στο δικό μου στο μυαλό μου τις οποίες δεν μπορώ να τις προσπεράσω, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα χωρίς να καταθέσω τις δικές μου. Λοιπόν…





Φωτογραφία 1η. Το χαμόγελο τού πρώην πρωθυπουργού αφήνει αναπάντητο το ερώτημα που δημιουργεί η σκεπτικότητα τού συνομιλητή του. Καμιά εγκαρδιότητα από μέρος τού… Σουλτάνου. 

Ο οποίος ας σημειωθεί εξαπόλυε μύδρους κατά τής Πατρίδας μας και εξακολουθεί να τους εξαπολύει σε καθημερινή βάση, όπου και αν βρίσκεται. 

 Οι συνεχείς παραβιάσεις τού εναέριου χώρου και η καταπάτηση τών διεθνών συνθηκών που κατοχυρώνουν τα σύνορά τών 2 χωρών δείχνουν συμπεριφορά κάποιου… νονού τής νύχτας και όχι σοβαρού ηγέτη και γείτονα. 



Φωτογραφία 2η. Δεν διακρίνεται ακριβώς το… δώρο που δόθηκε από ποιον και σε ποιον. Το θέμα είναι ότι με 2 κουπιά ή μπαστούνια τού γκολφ ο ΓΑΠ θεωρεί ότι ο συνομιλητής του δείχνει καλή θέληση έχοντας αποφύγει, συστηματικά, να θέσει επί τάπητος τα θέματα (βλ. διαφορές) που έχει δημιουργήσει ο… γείτονας 




Φωτογραφία 3η. Υποθέτω, από τον γάμο τής κόρης τού… Σουλτάνου στον οποίον δεν παραλήφθηκε να παραστεί ο τότε έλληνας (?) πρωθυπουργός καμαρώνοντας σαν γύφτικο σκερπάνι. Ανθρώπινη συμπαράσταση θα πει κανείς. Το δέχομαι όπως δέχομαι ότι κάθε φίλος θα πρέπει να βρίσκεται και να συμμετάσχει στις χαρές τού φίλου του. 

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: «Τι είδους φίλος ο περί ου ο λόγος φίλος όταν καθημερινά (από τότε) απειλεί την ύπαρξη τής πατρίδας τού… φίλου του; Πάλι καλά που…
ο "δικός” μας δεν φόρεσε και κόκκινη γραβάτα.


Φωτογραφία 4η. Συμπλήρωμα τής 3ης φωτογραφίας είναι και αυτή που ομολογουμένως μου δημιουργεί κάποιες απορίες: «Τα… 2 φιλαράκια (ειδικά το… “δικό” μας) δεν κάνουν καμιά αναφορά στο… τι μέλλει γενέσθαι με τα νησιά, την Θράκη, το Ισλαμικό Τόξο και τις ΑΟΖ;

 Δεν έχω σπουδάσει σε κανένα πρωτοκλασάτο κολλέγιο όπου φοιτούν και προετοιμάζονται οι μέλλοντες… διπλωμάτες. Όμως, αναρωτιέμαι τί είδους “γράμματα” μαθαίνουν σ’ αυτά τα κολλέγια οι… μαθητές;

Τι απίθανη φωτογραφία; Η έκφραση τών 2 κυριών μου δημιουργεί σκέψεις. Η μια κυρία είναι λίγο… κατσούφα, ενώ η άλλη δεν κρύβει την χαρά της και, ίσως, την κρυφή επιθυμία της να περάσει έστω και μια νύχτα στο χαρέμι τού… Σουλτάνου, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι έχει τα… προσόντα που τής επιτρέπουν να ανταποκρίνεται επάξια σε κάθε… “κοινωνική εκδήλωση”. 





Φωτογραφία 5η. Και για να ξεφύγω από το θέμα τής… “λυκοφιλίας” που δεν την νομίζω τέτοια, θα αναφερθώ στην υπόθεση τών 9 Τούρκων πολιτών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην πατρίδα μας. 

Πολλά γράφτηκαν για την απαίτηση τού… Σουλτάνου, που ακόμα την προβάλει, να επιστραφούν οι… “9 τρομοκράτες για να τιμωρηθούν.

Προσωπικά, όμως, αν ήμουν αρμόδιος να χειριστεί την υπόθεση θα την αντιμετώπιζα τελείως διαφορετικά, λέγοντας στον… φίλο:
«Αγαπητέ γείτονα, από όσα γνωρίζουμε, κάθε Λαός έχει τα δικά του ήθη, έθιμα και παραδόσεις. 

Τέτοιοι Λαοί είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες. Από πλευράς μας σεβώμαστε τα δικά σας ήθη, έθιμα και παραδόσεις, αλλά και εσείς θα πρέπει να κατανοήσετε και να σεβασθείτε τα δικά μας. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Παράδοσή μας κάθε κατατρεγμένος που διώκεται πολιτικά είναι ιερό πρόσωπο και τού παρέχεται άσυλο. Το ίδιο θα ίσχυε και για εσέναa αν το πραξικόπημα ήταν επιτυχές οπότε θα βρισκώσουν στην ίδια θέση με τα άτομα που ζητάς σήμερα. 

 Πώς θα σου φαινόταν, λοιπόν, αν η Ελλάδα , μη σεβόμενη τις παραδόσεις της σε παρέδιδε στους στασιαστές για να τιμωρηθείς και μάλιστα παραδειγματικά;

Δυστυχώς, όμως, οι… υψηλού επιπέδου”έλληνες” διπλωμάτες δεν έχουν διδαχτεί την γλώσσα τής αξιοπρέπειας και τής ντομπροσύνης μ’ αποτέλεσμα να διαβάζουμε τα ευτράπελα που η… κουμπάρα έχει το θράσος και την ηλιθιότητα να εκστομίζει.



Νίκος Καρπούζης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου