Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ!


 Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η γραμμή της κατοχής παραμένει για 44 χρόνια στην Κύπρο. 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΛΛΟΥΡΗ*

Υπό τις παρούσες συνθήκες και προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εν γένει στην Ανατολική Μεσόγειο, το κρισιμότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι μεθοδεύσεις, αλλά και απειλές, με στρατιωτικά μέσα, της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Επίσης, η μεθοδευμένη από την Τουρκία εισροή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα είναι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εκφράζονται με έμπρακτες, επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες. 

Με την τρίτη εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου με ερευνητικά και πολεμικά πλοία, με τις συνεχείας παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με την νομικά ανυπόστατη συμφωνία με την Λιβύη, με τις δημοσιεύσεις χαρτών που εξαφανίζουν την Κρήτη και το Καστελόριζο, τις συνεχείς δηλώσεις για την γαλάζια πατρίδα και την περιφρόνηση των συνόρων που οριοθετήθηκαν με την συνθήκη της Λωζάνης.

Εμείς ως λαός και ως έθνος, οφείλουμε να απαντήσουμε και να αποκρούσουμε αποτελεσματικά τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις και απειλές της Τουρκίας. 

Είναι σε όλους γνωστό ότι δεν υπάρχει διεθνές όργανο που να μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία όταν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. 

Η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου δυστυχώς είναι ευθύνη των κρατών. Γι’ αυτό αν θέλουμε η Τουρκία να μην περιφρονεί αλλά να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ο μόνος τρόπος είναι να οργανώσουμε τον στρατό μας, τον εξοπλισμό μας, τις διπλωματικές μας υπηρεσίες και τον απόδημο ελληνισμό.

Όσοι πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας θέτουμε το συμφέρον της πατρίδας υπεράνω των κομματικών και προσωπικών συμφερόντων, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε εθνικές εκπτώσεις.

Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα θαλάσσια σύνορα μας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.

Η συζήτηση περί προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης πέραν των τυπικών προϋποθέσεων, δηλαδή της υπογραφής συνυποσχετικού με την Τουρκία στο οποίο να συμφωνούνται τόσο οι διαφορές προς επίλυση, ως και και η δεσμευτικότητα της απόφασης, που θα εκδοθεί, καθιστά την προοπτική αυτή, ουτοπιστική. 

Η Τουρκία, δεν πρόκειται να υπογράψει συνυποσχετικό που να αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά προφανώς θα θέσει και θέματα όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών κλπ.

Όσα κομματικά στελέχη ή πολιτικοί διέπονται από το αρρωστημένο φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας είναι ακατάλληλοι να ηγούνται και να καθορίζουν την στρατηγική μας στα εθνικά ζητήματα.

Ο Κυπριακός και Ελλαδικός ελληνισμός, ουδέποτε έδωσε εντολή και εξουσιοδότηση στην πολιτική ελίτ που προωθεί τον δήθεν συμβιβασμό με την Τουρκία, δηλαδή την άνευ πολέμου παράδοση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συμβιβασμός σημαίνει την δια των αμοιβαίων υποχωρήσεων εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης σε συγκεκριμένες διαφορές. Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία επιδιώκει να υποχωρήσει μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος και η ίδια όχι μόνο να μην υποχωρήσει στο παραμικρό, αλλά σε πρώτο στάδιο να της παραδώσουμε το μισό Αιγαίο και τα μισά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και έπονται περαιτέρω διεκδικήσεις της.

Σε ότι αφορά στην λύση του Κυπριακού, μόνο αφελείς και επικίνδυνοι για τα εθνικά μας ζητήματα υποστηρίζουν ότι μπορεί με αυτή την συμπεριφορά του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας, να υπάρξει πρόταση λύσης στοιχειωδώς δίκαιη, που να μην εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας για πλήρη έλεγχο ή κατάληψη της Κύπρου.

Σχετικά με την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, που είναι αντικείμενο της παρούσας εκδήλωσης, να μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για υπαρκτό και σαφώς προσδιορισμένο σχέδιο λύσης. 

Ουδείς μέχρι σήμερα έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο κείμενο που να περιγράφει ή να εμπεριέχει τις συγκεκριμένες πρόνοιες που συναπαρτίζουν την λύση αυτή.

Βασικές αρχές, όπως π.χ η ούτω λεγόμενη πολιτική ισότητα ερμηνεύεται εντελώς διαφορετικά από την ελληνική και από την τουρκική πλευρά. 

Δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη συγγραφή του συνόλου των προνοιών λύσης υπό την επωνυμία δικοινοτική- διζωνική ομοσπονδία.

Το σχέδιο Ανάν που ήταν μορφή δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, απερρίφθη το 2004 από το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού.

 Συνεπώς όσοι δεν σέβονται την βασική αρχή της δημοκρατίας, που είναι η πλειοψηφία, είναι εκτός δημοκρατικής τάξης, αντιφάσκουν και αντιστρατεύονται την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Όπως είναι γνωστό η Κύπρος είναι το τελευταίο φυλάκιο άμυνας της Ελλάδας, γι αυτό το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος- Κύπρου θα πρέπει να επανέλθει και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Όλοι μαζί ενωμένοι, οι όπου γης Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τα εδάφη, τις θάλασσες και τον εναέριό μας χώρο.

 Δεν υποχωρούμε, δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας και θα σταθούμε όρθιοι και αξιοπρεπείς έναντι ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ομιλία την 17η Ιανουαρίου 2020 στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων κατά την εκδήλωση – ημερίδα της Συντονιστικής Υπεράσπισης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.)

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ
Δικηγόρος πρόεδρος της ΟΚΟΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου