Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ...


ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ» ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ;




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα μεγάλο και σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους Ιρανούς και όχι μόνο, είναι ποιος έδωσε το ακριβές στίγμα κινήσεων του Ιρανού στρατηγού, Κιασήμ Σουλειμανί, στους Αμερικανούς, έτσι ώστε να πετύχει διάνα το μη επανδρωμένο στην βολή του με συνέπεια να σκοτωθεί ο στρατηγός και άλλα 8 άτομα της συνοδείας του.

Το θέμα απασχολεί και τα τουρκικά ΜΜΕ γιατί έχουν θορυβηθεί από την ακρίβεια του χτυπήματος και την αποτελεσματικότητα του. 

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, Abdülkarim Khalaf, ο Σουλειμανί βρίσκονταν στην Συρία και από εκεί επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο της ιδιωτικής συριακής αεροπορικής εταιρείας, Sham Wings, με κατεύθυνση την Βαγδάτη όπου και αφίχθη.

Πολλά τα ερωτήματα εδώ και με ποιο τρόπο οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν στενά όλες τις κινήσεις του Ιρανού στρατηγού.

Όπως αναφέρεται ο πρωθυπουργός του Ιράκ ,Adil Abdülmehdi, που τώρα ζητά να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την χώρα του και ο οποίος έχει καλές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία εχθρό του Ιράν, ενώ γνώριζε όλες τις κινήσεις του Σουλειμανί είχε τηλεφωνική επικοινωνία στις 31 Δεκεμβρίου με την αμερικανική πρεσβεία χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση το τι ειπώθηκε.

Κάποιοι στην Τεχεράνη έχουν υποψίες ακόμα και στην αμερικανοκινούμενη, όπως αναφέρεται, ιρανική αντιπολίτευση, που έβλεπε στο, πρόσωπο του Σουλειμανί τον κύριο αντίπαλο της στην επιχείρηση αλλαγής του καθεστώτος του Ιράν. 

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα είχαν γίνει τρεις άλλες απόπειρες δολοφονίας του Σουλειμανί χωρίς επιτυχία μέσα στο ίδιο το Ιράν.

Βέβαια τώρα η δολοφονία του θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στις επικείμενες εκλογές τον ερχόμενο μήνα στο Ιράν και θα δυναμώσει ακόμα περαιτέρω το καθεστώς.

Πάντως τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς οι συνέπειες αυτής της δολοφονίας απασχολούν την διεθνή επικαιρότητα και ακόμα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη οι πρώτες οικονομικές επιπτώσεις είναι ορατές.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου