Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΩ ΟΙ ΕΔΩ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ


ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ!Έπειτα και την τελευταία πρόκληση από κορυφαίο Υπουργό της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ καταδίκασε έντονα, σήμερα, την ενέργεια της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασέλα Μιζράχι να επαναφέρει στο υπουργείο της πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”).

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας την ενέργεια της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE.

Συμπλήρωσε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, «με την ενέργεια της αυτή θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και «δυναμιτίζει» τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα».

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών του γειτονικού κρατιδίου γνωστοποίησε ότι για την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας υπήρξε διαμαρτυρία από την μεριά της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, στην οποία επισημαίνεται ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ρασέλα Μιζράχι πρέπει να αφαιρέσει αμέσως την πινακίδα και να τοποθετήσει αυτήν στην οποία αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε , θα προτείνει στον πρωθυπουργό της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι να ζητήσει από την Βουλή την αποπομπή της Μιζράχι από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν από μερικές ημέρες επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα.

Από τις αντιδράσεις και μόνο του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, αλλά και κύκλων της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, βλέπουμε πως στα Σκόπια υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τρέμουν στην ιδέα και μόνο μίας τυχόν καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πόσο μάλλον όταν αυτή προέλθει από την ίδια την (μελλοντική ; ) κυβέρνηση της χώρας.

Η πιθανότητα αυτή κάθε άλλο παρά απίθανη είναι, με την συντηρητική αντιπολίτευση να έχει πολλάκις κάνει γνωστό πως θα επιδιώξει μονομερή καταγγελία και ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το αν οι εξελίξεις στο γειτονικό κρατίδιο μπορέσουν να «σώσουν ό,τι σώζεται» από τις ζημιές που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, μένει να το δούμε σε κορυφαίο πια διπλωματικό επίπεδο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου