Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΘΕΟΜΟΡΦΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ…Ο ΑΝΑΠΕΣΩΝ ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ…


Το Θεόμορφο Λιοντάρι της Μόρφου...

Όταν αυτοί πήγαιναν με άλογα εμείς ερχόμασταν με λιοντάρια. Τους έχουμε πνευματικά.. «Οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὖτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνό-ματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα» (Ψαλμ. ιθ’ 8) 

Ένα τέτοιο λιοντάρι είναι ο Μόρφου που πάνω του αποτυπώθηκε κατά Θεία Χάρη το ηγεμονικό και βασιλικό χάρισμα του λέοντος κατά το τετράμορφο στην Αποκάλυψη όραμα του Ιεζεκιήλ. 

Θεοειδής...στη Θεομόρφου γιατί αυτό σημαίνει Θεομόρφου...  «πρόσωπον ανθρώπου και πρόσωπον λέοντος και πρόσωπον μόσχου και πρόσωπον αετού» (Ιεζεκιήλ Α΄, 10).

Σημειοφόροι όλοι εκεί.. Γιατί άλλο αξιόμαχος άλλο αξιωματούχος.

Ο τόπος μας ήταν λιονταροφωλιά...από παλιά έβγαζε λιοντάρια το λιοντάρι της Χαιρώνειας, της Νεμέας, της Αμφίπολης μείναν ξακουστά για νίκες, για μάχες που δόθηκαν… 

Ο Κόντογλου πιο ύστερα μίλησε για τους ταπεινούς γίγαντες της ερήμου… αλλά η πιο πλατιά έρημος είναι η θάλασσα.. από αυτήν βγαίνουν τα τέρατα τ΄Αποκαλυπτικά.. (Κεφάλαιο 13. «...και είδον εκ της θαλασσης θηρίον αναβαίνον έχον κεφαλάς επτά και κέρατα δέκα και επί των κεράτων αυτού δέκα διαδέματα και επίι τας κεφαλάς αυτού»).

Γι αυτό και το λιοντάρι μας είναι ταπεινός ασκητής της απέραντης και πιο σκληρής ερήμου της Πλατυτέρας θάλασσας…




Περίμενα να δω άνθρωπο και βρήκα λιοντάρι

περίμενα να ιδώ άνθρωπο και βρήκα ανθρωπολέοντα ανθρωπολιόνταρο εκεί στη Μόρφου σαν αυτό του Άγιου Μάμα… υπάρχει και η πνευματική μετάλλαξη μεταρσίωση, αλλοίωση.. και η πνευματική διασταύρωση που είναι η πιο δυνατή...

Πήρε τη χάρη του συμβόλου της περιφέρειας που επιτηρεί και προίσταται..

”9 ἀλλὰ τί ἐξήλθετε ἰδεῖν; προφήτην; ναὶ λέγω ὑμῖν, καὶ περισσότερον προφήτου.” ειπώθηκε για τον Αη Γιάννη… εκεί στην Μόρφου ”τί ἐξήλθετε ἰδεῖν; προφήτην;” όχι, προφητολόγο….που αντιμισθία προφήτου λαμβάνει.

«Είσαι θηρίο»

Έτσι τον προσφώνησε η Γερόντισσα Γαλακτία που είχε την τύχη και την άμετρη ευλογία να τον δει πρόσωπο με πρόσωπο. Αναφωνεί η ίδια: «Έχει ορμή, πυρ, Θηρίο είναι. Κάθεται χαμαί». 

«Eίσαι θηρίο δεν φοβάσαι σαν άλλους»Τον θεωρούσε λεβεντη και μαχητικό σαν το λιοντάρι. Θηρίο τον έλεγε. Δεν είναι θηρίο αλλά θεριό που θα παλέψει και παλεύει ήδη με τα θηρία του Αντιχρίστου. 

Λιοντάρι που εκπέμπει ασίγαστη πνευματική δύναμη, πνευματική ρωμαλεότητα.. της αιώνιας πνευματικής Ρώμης φύλακας ακοίμητος θεματοφύλακας...Η πνευματική Ρωμιοσύνη είναι αυτό: πνευματική ρωμαλεότητα.

Τα λιοντάρια ύστερα τα έβαζαν στις πύλες έτσι κι αυτός στέκει αγέρωχος εκεί στις πύλες της ελεύθερης Κύπρου..

Ο αναπεσών Λέων της Μόρφου…

Κι έλεγα γιατί μου πήρε το μυαλό τούτη η εκδοχή με τον «αναπεσόντα». Και μονολογούσα όχι πεσόντες, αλλά αναπεσόντες.. Ο κατ΄εξοχήν αναπεσών Λέων είναι ο Χριστός και στην προφητεία αυτή του Ιακώβ προαναγγέλεται το Πάθος και η ζωηφόρος του Ανάσταση. Αλλά το καθ΄ομοίωση δια της θέωσης σου δίνει θεομορφία θεοείδεια..

«Αναπεσών εκοιμήθης ως λέων και ως σκύμνος˙ τις εγερεί αυτόν;» (Γεν. 49,9-10) Ο πατριάρχης Ιακώβ στην αναπαράσταση του «αναπεσόντος» και «κεκοιμημένου» , εσκεμμένα, χρησιμοποιεί την εικόνα του «λέοντος» διότι κανένας δεν τολμά να ξυπνήσει ένα λιοντάρι που κοιμάται.

Αποκαλυπτικό σημείο η παρουσία του ο λεοντομορφισμός του.. υπενθυμίζει…

«...και εν μέσω του θρόνου και κύκλω του θρόνου τέσσαρα ζωα γέμοντα οφθαλμών έμπροσθεν και όπισθεν· 7 και το ζωον το πρώτον όμοιον λέοντι»

Υ.Γ: Γράφτηκε 20/7/23 του Προφήτη Ηλία ημέρα εισβολής στην Κύπρο…




5 σχόλια:

  1. Ωραιο άρθρο. Ακριβώς έτσι τον θωρώ κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μητροπολίτης Μόρφου είναι ένας από τους ΛΙΓΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ποιμένες της Εκκλησίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
    Οι άλλοι ποιμένες της Εκκλησίας προφανώς ενδόμυχα τον μισούν, διότι μπροστά του αποκαλύπτεται η δική τους γύμνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτική μεταφορά τού ...αναπεσόντος λέοντος. Μέ βρίσκει απολύτως σύμφωνη και δοξάζω τόν Θεό πού μάς τόν χάρισε στήν αυχμηρή πνευματική έρημο πού βιώνουμε.
    Ό Θεός νά τόν έχει καλά καί νά τόν φυλάξει γιά τήν ανασταση τού Γένους και τής αληθινής Ρωμιοσύνης πού έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΗΡ ΔΕ ΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΩ ΚΑΙ ΤΗ ΤΥΧΗ ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ ΑΠΟ ΠΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΩΝ.
    ΚΑΙ ΕΚ ΔΟΞΗΣ ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΜΕΤΑΒΑΙΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑΡΕΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.
    ΕΙΣ ΑΚΡΟΝ ΜΕΤΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΤΩ ΟΝΤΙ ΚΑΙ ΤΑΙΣ ΘΡΙΞΙ ΛΑΜΠΩΝ.
    ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΧΩΝ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ ΤΩ ΠΤΩΧΩ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΜΦΟΡΗΘΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδελφέ έν Χριστώ ανώνυμε αλλά γνωστέ τώ Κυρίω, υπονοείς κάτι γιά τόν άνδρα, τόν έν δυνάμει Άγιον Ιεράρχην τής βασανισμένης Μητροπόλεως Μόρφου, ή αναφέρεσαι γενικώς στόν έκ πενίας προερχόμεκον καί Άγιον τού Θεού αναμενόμενον;
      Πές μας κάτι πιό συγκεκριμένο εάν έχεις ευλογία, για νά παρηγηρήσεις λίγο τήν ψυχή μας.
      Διαφορετικά.....νά ναι ευλογημένο.

      Διαγραφή