Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ο ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΩΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ:ΠΩΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ…

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. «Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΟΤΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ» 
 ΒΙΝΤΕΟ


Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Πολίτη στη Μαρία Θεριστή (ἐκπ. LEX & THE CITY) στις 22/7/23 του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου , μεταδόθηκε ἀπὸ τὸν Ραδιοφωνικό σταθμό Πολίτης 107.6.

”Μόρφου Νεόφυτος: Πραξικόπημα-Εἰσβολὴ-Προσφυγιά. Οἱ πληγὲς τῶν Κυπρίων ”

Ο Μητροπολίτης Μόρφου ως Εξομολόγος ως εθνοπνευματικός πως εξομολόγησε ως και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους που ενεπλάκησαν σε εθνικό διχασμό, σε εμφύλια έριδα. 

Δια της ποιμαντικής του θεραπευτικής αγωγής δείχνει το δρόμο για την αληθινή εθνική συμφιλίωση σε κάθε περίπτωση και για κάθε λαό που υπέφερε από αδερφοφάδες. Παρουσιάζει το μωσαϊκό της σύγχρονης ιστορίας του τόπου του και ψυχανατόμος του λαού του:

Τα τραύματα ενός πολέμου και μιας προδοσίας που έγινε στο πραξικόπημα της κατοχής και της προσφυγιάς ένεκεν της νέας Τουρκοκρατίας. Έχουμε αδυναμία να πενθήσουμε κι αδυναμία να μετανοήσουμε…

Το 74 ήμουνα 12 ετών βγήκαμε πρόσφυγες από το χωριό μας τη Ζώδια.. θα σταθώ στη θεραπευτική αγωγή για το τραύμα της προσφυγιάς της κατοχής και της προδοσίας είναι 3 δεν είναι ένα. 

Μετά ήρθαν η ιδιωτική αγωνία η ιδιωτική πλευρά εμείς που χάσαμε τα περβόλια μας ”και δεν έχουμε έναν δενδρό να κρεμαστούμε” αυτά αναπληρώνονται κατά τι….το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Κύπρο είναι τα διαζύγια και τα παρεπόμενά τους ... διαζύγιο σημαίνει η αδυναμία να επικοινωνήσω με τον άνθρωπό μας..



Το 74 είναι το εξαίρετο άλλοθι των νεοΚυπρίων (τα αναγάγουν όλα εκεί)…. μετάνοια αγάπη συγχώρεση. Μόνο για αγάπη μιλάνε όχι για μετάνοια και συγχώρεση. Ποιός είναι ο κύριος υπεύθυνος η διοικούσα ιεραρχία οι δικές μας ευθύνες είναι τεράστιες και ύστερα τα άθεα γράμματα της Ευρώπης..

–Παπαδιαμάντης: ”είχε ψηλώσει ο νους μας….” από πότε άρχισε να ψηλώνει ο νους των Κυπρίων.

-(Παπαδιαμάντης Σολωμός και ο αμαρτωλός Καβάφης είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να επιστρέφουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά και κάποιοι άλλοι όπως Κόντογλου Τσαρούχης)

Από τον καιρό που ξεκίνησε η Αγγλία να αλλάζει την εκπαίδευση των Κυπρίων με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει στην Κύπρο να δώσουμε ποτέ ένωση μ’ Ελλάδα ή αυτοδιοίκηση άρχισε από τα σχολεία. ( σσ η Ευρωκρατία μέσα από την εκπαίδευση σήμερα κάνει το αντίστοιχο) 

Μου έλεγαν κάτι γριές μας έδιναν κάτι φλιτζανάκια που είχαν τη μορφή του βασιλέα και μας μάθαιναν εθνικό ύμνο Αγγλίας έβγαλαν οι άνδρες τις βράκες και οι γυναίκες τα μαντήλια τους και ήμασταν καθοδηγημένοι από παππάδες και δασκάλους μας να τα σπάμε να μην λέμε τον εθνικό ύμνο Αγγλίας. 

Αλλά στην καθημερινότητα μας μπήκε η αγγλική νοοτροπία η άθεη . Ενώ είχαμε πριν τουρκοκρατία ή φραγκοκρατία δεν έγειρε ο νους Κυπρίων εκτός από κάποιους λίγους που αλαξοπίστησαν δηλ. οι σημερινοί τουρκοκύπριοι.

 Μετά το 40 ο κομμουνισμός στην Κύπρο. Ο κομμουνισμός στην Κύπρο παρέμεινε μεταλλαγμένος δεν έγινε αθεΐα, αθεΐα έγινε τώρα με νομοσχέδια που ψηφίζουν όλοι αριστεροί,δεξιοί.

Η Εκκλησία ταυτίστηκε με δεξιά αντίληψη αλλά και η αριστερή αντίληψη ο διχασμός εβόλευε πολύ την Αγγλία.(σσ πάντα ο διχασμός μας βολεύει τους κηδεμόνες μας) Αναπτύχθηκε ένας αλυτρωτισμός για ένωση με την Ελλάδα ως μόνη λύση για σωτηρία Κύπρου

Η αριστερά τον έβλεπε με επιφύλαξη η αριστερά όμως έκανε κοινωνικούς αγώνες η δεξιά έκανε αγώνες εθνικούς να κρατηθεί η παιδεία όσο γίνεται ελληνική αλλά η παιδεία είχε ήδη αλλοιωθεί από Βαυαρούς στην Ελλάδα. 

Αυτό που θεωρούσαμε ελληνική παιδεία ήταν φραγκοφορεμένη από πολύ πριν από Διαφωτισμό και γαλλική επανάσταση. 

Μειώθηκαν οι ορθόδοξες αντιστάσεις η Ορθόδοξη ερμηνεία του Ρωμιού ενώ η μάνα μου που ήταν αγία έλεγε μιλάω ρωμαίικα. Επήλθε σύγχυση ταυτότητας .( σσ σήμερα τι έμεινε από την ελληνική παιδεία;)

Αυτό που θεωρούσαμε ελληνική παιδεία είχε ήδη διαβρωθεί, μειώθηκαν οι ορθόδοξες αντιστάσεις ομιλώ ρωμαίικα έλεγε η μητέρα μου άρχισε σύγχυση ταυτότητας και σε αριστερούς και δεξιούς και σε άλλους φτάσαμε στο 50 με διαμορφωμένη κοινωνία Κύπρου σε 3 ομάδες αριστερούς, δεξιούς που ταυτίστηκε μαζί τους και ιεραρχία για ένα μικρό διάστημα και ο πολύς λαός οι πρωτινοί Κυπραίοι σε αυτούς ανήκαν οι γονείς μου.. 

Έβλεπαν με συμπάθεια και τους μεν και δε και με προβληματισμό που θα οδηγηθούν είτε για κοινωνικά δικαιώματα είτε για εθνική αποκατάσταση.

η αριστερά είπε εμείς να ρίξουμε στον Μακάριο την προσπάθεια να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος

όταν η Παλαιστίνη που είναι πολλοί περισσότεροι από εμάς δίπλας μας όταν οι Κούρδοι που είναι εκατομμύρια δεν έκαναν κράτος ο Μακάριος με την υπόσκαψη της μητέρας Ελλάδας κατόρθωσέ να μας κάνει αυτό το κουτσουρεμένο κράτος είναι μεγαλούργημα όταν άλλοι γειτονικοί μας λαοί μεγαλύτεροι δεν έχουν κράτος.

Οι Τούρκοι εθνικιστές ποτέ δεν χώνεψαν το Μακάριο που κατόρθωσε να κρατήσει στο διεθνές γίγνεσθαι το κυπριακό κράτος υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση γι αυτό θέλουν 2 κράτη και δικό τους ..Δεν το λένε όλοι οι Τουρκοκύπριοι αλλά είναι μια πολύ μικρή μειονότητα μέσα στον τεράστιο ισλαμικό εθνικισμό των Τούρκων του Ερντογάν

Η Κύπρος μέχρι το 60 δεν είχε εθνικισμό είχε αλυτρωτισμό επανένωση με μητέρα πατρίδα όπως το κίνημα όλων των πατρίδων ευρύτερης ρωμιοσύνης Κρήτη Μακεδονία Ιόνια κλπ 

Από 60 και μετά όμως όταν πλέον έχεις κράτος όταν Παλαιστίνιοι και Κούρδοι δεν έχουν να επιμένεις να κάνεις ενωτικό αγώνα ΕΟΚΑ Β ε όχι αυτό βάζεις τα χέρια σου βγάζεις τα μάτια σου.

 Δεν εκτιμάς το ολίγον που σου έδωσε η πρόνοια του Θεού και το ολίγον είναι αυτό το κουτσουρεμένο κράτος οπόταν είχαμε και μια μεγάλη αποστασία για να φτάσουμε σε αυτά μια μεγάλη πνευματική αποστασία και μειώθηκε η Ορθόδοξη ζωή όσο περνούσαν οι δεκαετίες.

Τον Χατζηφλουρέντζο τον κορόιδευαν δεξιοί κι αριστεροί γιατί πήγαινε λειτουργίες έπρεπε να φωνάζεις ή ένωση με Ελλάδα ή εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε δηλ το να είσαι Ρωμιός. 

Ορθόδοξος Έλλην ήταν γι αυτούς κάτι ξεπερασμένο...έπαψε να είναι κέντρο ο ναός και η τότε η ιεραρχία αντί να δει την αποστασιοποίηση κόσμου από λειτουργική ζωή αντί να το δουν το 60 .. έννοια του Μακάριου ήταν να στηρίξει το κράτος που έκανε κι οι άλλοι να το υποσκάπτουν…οπότε η εκκλησιαστική ζωή μπήκε στο περιθώριο από του ίδιους τους ιεράρχες πλην του Σταυροβουνίου και Τροοδίτισσας

Όταν πήγε ο Μακάριος εξορία τότε η ΕΟΚΑ έκανε εγκλήματα με Τουρκοκυπρίους ή ελληνοκυπρίους πριν δεν υπήρχε αυτός ο αλληλοσκοτωμός. Τα 2 χρόνια ο αγώνας για απολυτρωτισμό της ΕΟΚΑ έφτασε να θυμίζει εμφύλιο της Ελλάδος.αυτά ήξερεν ο Γρίβας. ..Μετά το 74 το πρόβλημα είναι ότι δεν μίλησε στον κόσμο κανένας για μετάνοια.. 

Σε εμένα ήρθαν αρκετοί ανθρώποι αστυνομικοί, εθνικόφρονες και εξομολογήθηκαν και πολύ λιγότεροι αριστερόφρονες και μου είπαν σκότωσα τον τάδε Τούρκο μέσα σε αυτό το πνεύμα του εθνικισμού σκοτώσαμε τον τάδε αριστερό εξομολογήθηκαν και μετάνιωσαν αλλά λίγοι, λίγοι.

–Συγκλονιστικό

–και μέχρι τώρα όλες οι πλευρές έχουν ένα δικό τους άλλοθι μια δική τους ερμηνεία κομματικού χαρακτήρα και ξεχνούν ότι υπάρχει αιώνια ζωή. Ο επίσκοπος αγαπητή μου δεν είναι για να κάνει αναλύσεις ιστορικές ή κοινωνιολογικές είναι για προετοιμάζει ανθρώπους για την αιώνια ζωή.

Αυτή είναι πολύ μικρή για να χορτάσει η ανθρώπινη ψυχή. Κατάλαβες γιατί ήρθαν τα διαζύγια τα πολλά ένας κόσμος που δεν έμαθε να μετανιώνει για τα σφάλματα τα κομματικά και οι αριστεροί ιδίως στην Ελλάδα έκαναν μεγάλες σφαγές μην βλέπεις που οι δικοί μας ήταν μεταλλαγμένοι έμειναν στην προστασία αυτήν . 

Άρα δεν θ΄αρχίσουμε τώρα ποιός έκανε τις πιο πολλές σφαγές; Τις πιο πολλές σφαγές τις έκαναν οι Τούρκοι να το λέμε όχι να κάτσουμε σε έναν αγώνα ποιός έχει το πιο πολύ δίκιο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και να ξεχνάμε την μεγάλη αμαρτία της Τουρκίας. Αυτό είναι ανοησία μας.

Εξομολόγος Τουρκοκυπρίων

Πάω σε ένα χωριό της κατεχόμενης Μόρφου αντιλαμβάνονται οι γέροι οι Τουρκοκύπριοι ότι ήρθε ο Νεόφυτος έτσι με λένε και έρχονται ένας ένας και εξομολογούνται χωρίς πετραχείλι οι Τουρκοκύπριοι αβάπτιστοι και να μου λένε πήγαμε εκεί .. και σκοτώσαμε τον τάδε.. πήγαμε αλλού .. και εκρεμάσαμε σε πεύκο τον τάδε και το έχουν βαριές ενοχές αυτά που έγιναν 63 και μετά όταν ήμασταν εμείς υποτίθεται οι νικητές της υπόθεσης.

 Πήγα σε ελληνικό χωριό κρεμάσαμε ένα Τούρκο πάω σε τουρκοκυπριακό και μου λένε σε απάντηση αυτού που έγινε στο παιδί μας το 74 σκοτώσαμε κι εμείς 3 Ελληνοκύπριους αθώους. Είναι μυστήριο η εξομολόγηση φτάνει να γίνεται από μια ψυχή που μετανιώνει. 

Ιδιαίτερα ο επίσκοπος και το χέρι του να βάλει ιδιαίτερα στους τουρκοκύπριους που έβλεπα να μετανιώνουν τους εδιάβαζα κι ευχή και είχαν δάκρυα και είχαν και οι Ελληνοκύπριοι. Αλλά ήταν λιγοστή αυτή η μετάνοια γιατί δεν την καλλιεργήσαμε στο λαό.

Έδωσε κλάδο ελαίας που τον αγαπώ πάρα πολύ και είναι στον παράδεισο ο Μακάριος γιατί ήξρε να συγχωρεί ο Μακάριος αλλά έπρεπε πρώτα να τους απαιτήσει μετάνοια από πραξικοπηματίες και Τούρκους αλλά έδωσε κλάδο ελαίας μια συγχώρεση που ήταν χωρίς μετάνοια γι αυτό και δεν είχε αποτέλεσμα ήταν κάπως πολιτικό σύστημα… όλοι αγρίεψαν.

Η αγιασμένη μάνα μου η Μηλιά και η καρδιακή προσευχή.

το 74 εσκοτώθηκε ο αδερφός μου που πολέμησε γενναία στη Λάπηθο κι αυτός που δεν εσκοτώθηκε στις μάχες εσκοτώθηκε στις 22/8/74 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα φορώντας τη στρατιωτική του στολή 24 χρονών. 

Ερχόντουσαν διάφοροι κι έλεγαν ας όψονται αυτοί που τα κάνουν είναι και Μακαριακοί οι δικοί μας και έλεγαν κατά των πραξικοπηματιών και των δεξιών ιδιαίτερα. 

Η μάνα μου γεννήθηκε το 20 ορθόδοξη ρωμαίισα είχε καρδιακή προσευχή η μάνα μου γι αυτό τώρα είναι μέσα στο χορό των Αγίων και κάποια στιγμή διαπιστώνει πως η προσευχή που ζούσε μες στην καρδιά της σταμάτησε. ”Δεν είμαι καλά γιατί η καρδιά μου εσταμάτησε να προσεύχεται”. 

Στέρεψαν και τα δάκρυα στέρεψε και η προσευχή. Πάρε με στο Σταυροβούνι να εξομολογηθώ. Στον Άγιο Γέροντα Αθανάσιο από Άσσα.

Φώναξε ο ηγούμενος έλα Μηλιά μέσα. Κύριε ελέησον συγχώρα με Θεέ μου συγχώρα τους κι αυτούς έλεγε από τότε η Μηλιά. Πήγα να εξομολογηθώ γιατί δεν άκουγα την προσευχή μέσα μου ούτε είχα δάκρυα να πενθήσω το γιο μου κατάλαβα ότι κακό έκανα. 

Γιατί έρχονταν όλοι και μου έλεγαν να καταραστείς αυτούς που έκαναν το πραξικόπημα αυτούς που έκαναν εισβολή τους Τούρκους και Έλληνες κι άρχισα κι εγώ να λέω ανάθεμα. 

Κι ο Χριστός έφυγε από μέσα μου πήγαινα λειτουργία και ήμουν ξύλο ξερό και παγωμένο. Δεν ένιωθα τη λειτουργία. Και μου είπε ο Γέροντας θα χάσεις το μισθό σου…

 Αν αυτό το έκαναν όλοι οι πνευματικοί της Κύπρου και πρώτοι και καλύτεροι οι αρχιερείς ο κόσμος μας σήμερα θα ήταν καλύτερος.

 Να βλέπουμε τα λάθη μας και τα λάθη των άλλων να συγχωρούμε τα λάθη των άλλων για να συγχωρήσει κι ο Θεός τα δικά μας αλλά να προηγείται η μετάνοια.

Το 74 οι πραξικοπηματίες οι χωριανοί μου με έβαλαν στον τοίχο με τα όπλα κι ας ήμουν 12 χρονών παιδάκι γιατί τ΄αδέρφια μου ήταν Μακαριακοί.

 Αλλά τώρα έρχονται στη Μητρόπολη και καφέ τους κάνω και κουβεντιάζουμε για το χωριό μας και κάνουμε τα σχέδια μας που θα ελευθερωθεί ο τόπος μας που θα ελευθερωθεί είναι σχέδιο του Θεού αυτό, όταν η Ρωσία χτυπήσει την Τουρκία. 

Η Κύπρος θα ελευθερωθεί το ζήτημα είναι να ελευθερώσουμε εμείς τις ψυχές μας για να μπορέσουμε να υπάρξουμε αιώνια και να συνυπάρξουμε με τους Τούρκους κι όλους αυτούς τους λαούς που περιμένουν από εμάς Ορθοδοξία είδες πόσοι έρχονται τώρα.

Έχει σχέδιο ο Θεός ν΄ανακατώσει τους λαούς και κάθε λαός θα πάρει με τον Παγκόσμιο πόλεμο που ξεκίνησε το μπιλιέτο του, την πληρωμή θα πληρώσει ο καθένας μας.

Αν με πάρει μια Τουρκάλα φθάνει να την εκτιμώ θα της κάνω και σ’ αυτή συνέντευξη..

ΥΓ αυτή η εθνική συμφιλίωση η πραγματική δεν έγινε ποτέ μετεμφυλιακά και στην Ελλάδα και ο διχασμός βαθύς υποβόσκει ως σήμερα. Γιατί δεν προηγήθηκε μετάνοια και συγχώρεση..


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου