Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

 
 
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ PIMCO ΜΟΧΑΜΕΤ ΕΛ ΕΡΙΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΕΙΣΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ:"ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"
"
 


 
 
 
Xωρίς διαγραφή χρέους, ή επιστροφή στη δραχμή, δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν.

«Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μια άφεση χρέους. Οριστικά», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν.
Συνιστά, μάλιστα, αν είναι δυνατόν, σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα υποστηρίζει επίσης ότι «ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής».

«Όσο οι χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται μία αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους αυτές οι χώρες χρειάζονται επειγόντως, δεν επιστρέφουν. Έτσι η κατάσταση δεν βελτιώνεται», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα.
«Για να μπορέσει μια χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ» εκτιμά ο πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να προκύψει ένα σημαντικό “κούρεμα” του χρέους».
Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν συνιστά - ει δυνατόν - σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

«Εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην Γερμανία και τους άλλους εταίρους να σταθμίσουν τις εναλλακτικές επιλογές με επίγνωση ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο δρόμο προς τα εκεί είναι κρίσιμο το ερώτημα εάν αυτές οι χώρες θα αποχωρήσουν από το ευρώ ή αν θα είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να τις επιδοτούν στο διηνεκές.
 
 Την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβει η Ευρώπη, από κοινού και γρήγορα (…) Ει δυνατόν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο να μην πάει σε αυτές τις χώρες και οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση την ευθύνη για τα χρέη».

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου