Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η WALL STREET JOURNAL

 
WALL STREET JOURNAL ΓΙΑ ΔΝΤ: "ΗΞΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ."
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
 
 
 
Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά, ότι οι δανειστές γνώριζαν από την αρχή, ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου που εφαρμόστηκε στην δύσμιρη χώρα μας, ήταν λάθος εξ'αρχής και θα οδηγούσε τη χώρα σε πλήρη οικονομική σκλαβιά, και καταστροφή, όπως δημοσιεύει σήμερα η Wall Street Jouranl.

Την άποψη πως το πρόγραμμα που τελικώς εγκρίθηκε για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας το 2010 ήταν εκ προοιμίου “καταδικασμένο” να μην πετύχει και επιπρόσθετα θα βάραινε υπερβολικά τους Έλληνες πολίτες χωρίς ουσιαστικά οφέλη είχαν τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ασχέτως εάν τελικώς ενέκριναν το πακέτο έχοντας κατά νου τις πιέσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και δη τους Γερμανούς!

Αποσπάσματα από εμπιστευτικά έγγραφα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα οποία περιλαμβάνονται στα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου και αποκαλύπτουν σημαντική διαφωνία μεταξύ των μελών στις 9 Μαΐου του 2010 συνεδρίαση κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε το πρώτο δάνειο διάσωσης στην Ελλάδα, έρχονται στη δημοσιότητα από τη Wall Street Jouranl.



Έγγραφα που καταδεικνύουν πως ήδη από τότε, από το 2010, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ ήταν σίγουροι πως το ελληνικό πακέτο “δεν έβγαινε”, πως θα “βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και αντί αυτού προέκριναν μια νέα μείωση του χρέους της χώρας μας – με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων. Αυτή η προοπτική απείλησε ακόμα και με ρήξη με τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς που αντιδρούσαν σε μια τέτοια εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το τίμημα της σωτηρίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα είχαν χαρακτηριστεί το 2010 ως «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα» και δείχνουν πως σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ευρώπης, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο. Το δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά: «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»!

Η WSJ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την άποψη αρκετών αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν λάβει μέρος στις συζητήσεις της επίμαχης περιόδου.

Εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας Nogueira Batista

Οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι τεράστιοι. Όπως έχουν τα πράγματα το πρόγραμμα κινδυνεύει. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά ως ένα σχέδιο διάσωσης των ιδιωτών κατόχων χρέους στην Ελλάδα , κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτελεστικό διευθυντή της Αργεντινής Pablo Andres Pereira

Η εναλλακτική λύση της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να ήταν στο τραπέζι ... Οι ευρωπαϊκές αρχές καλά θα κάνουν να καταλήξουν σε μια ομαλή διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους . Είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει σε χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος .

Ιρανός εκτελεστικός διευθυντής , Jafar Mojarrad

Θα θέλαμε να ενημερωθούμε σε ότι αφορά την επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αιγύπτιος διευθυντής Shakour Shaalan

Είναι μάλλλον αισιόδοξες οι προβλέψεις για ανάπτυξη. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε αν αναδιάρθρωση του χρέους ήταν μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται στο πακέτο βοήθειας . Η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να προβλεφθεί.

Εκτελεστικός διευθυντής της Ινδίας Arvind Virmani

Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς αντιστάθμιση της νομισματικής πολιτικής είναι πρωτοφανής ... είναι ένα βάρος που η οικονομία δεν θα μπορούσε να σηκώσει. Ακόμη και αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί με επιτυχία , θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αποπληθωριστικό σπιράλ της πτώσης των τιμών, μείωση της απασχόλησης και μείωσης των φορολογικών εσόδων που θα μπορούσε να υπονομεύσει τελικά το ίδιο το πρόγραμμα . Σε αυτό το πλαίσιο , είναι επίσης απαραίτητο να ρωτήσω αν το μέγεθος της προσαρμογής ... χτίζει στον κίνδυνο αποτυχίας του προγράμματος και την επακόλουθη στάση πληρωμών. Υπάρχει ανησυχία ότι default / η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.

Κίνα εκτελεστικός διευθυντής Ο Jianxiong

Οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα είναι σημαντικοί... ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης φαίνεται αισιόδοξος.

Τα έγγραφα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε η Christine Lagarde τον Ιούνιο του 2013: Τον Μάιο του 2010 , γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης , αλλά όχι ότι θα απαιτήθεί αναδιάρθρωση του χρέους ... Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι η γενική οικονομική κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα".

Όπως γίνεται αντιληπτό το έγκλημα ήταν προμελετημένο, και όλοι γνώριζαν πουθα οδηγούσε, συνεπώς ,ότι έγινε έγινε με σκοπό. Και ο σκοπός είναι η πλήρης υποδούλωση της χώρας, και ο "διαμοιρασμός των ιματίων της", δηλαδή της περιουσίας της. Έτσι δουλέυουν τα αρπαχτικά, το κακό είναι ότι βρήκαν σωρεία πρόθυμων βοηθών εντός της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου