Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ. ΣΤΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥΣ

ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ 10 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ; 
ΓΙΑΤΙ ΡΩΣΙΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!




Επισπεύδεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και αντί της 9ης Μαΐου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, θα γίνει τελικά ένα μήνα νωρίτερα, στις 8 Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι "εταίροι" και ιδιαιτέρως "οι φίλοι μας οι Γερμανοί".
 Η κυβέρνηση φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Ένας εξ αυτών, ο κυριότερος, είναι η Ρωσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από τη Μόσχα, το Κρεμλίνο απάντησε θετικά στο αίτημα που υπεβλήθη από το Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο γίνεται πιο νωρίς και καθορίστηκε έτσι ημερομηνία επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις 8 Απριλίου.

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν στις 9 Μαΐου για τον εορτασμό στη Μόσχα των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του άξονα, όμως η συνάντηση επισπεύσθηκε, καθώς διαμορφώνεται ασφυκτικό οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα. 

Άλλωστε η Αθήνα ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεσή της για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Μόσχα ήταν και το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. 

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα μάλιστα θα γίνει λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. 

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμη δεν έχει πλήρως καθοριστεί, αφού αυτό επρόκειτο να γίνει και με προηγούμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα. Ωστόσο, είναι προφανές ποιο θα είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει. Η οικονομική βοήθεια της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πώς μπορεί η Ρωσία να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Όπως είχε γραφτεί και παλιότερα η Ρωσία έχει έτοιμο για την Ελλάδα ένα πακέτο 10 δισ. δολαρίων και μπορεί να το διαθέσει άμεσα αρκεί η χώρα μας να το ζητήσει. 

Πιθανόν στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν να τεθεί και ένα ευρύτερο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας, πέραν των 10 δισ. ή και όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες των BRICS δεδομένου ότι οι χώρες-μέλη έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη δημιουργία μίας δικής τους «παγκόσμιου εμβέλειας» τράπεζας με αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. Η Ρωσία έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Θεωρείται πολύ πιθανό επίσης και δεδομένης της καλής σχέσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Μόσχας να τεθεί από τον κ. Τσίπρα το θέμα της άρσης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο έχει κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κυρώσεις, κάτι που αποτελεί άλλωστε θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην ατζέντα μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν θέματα ενέργειας και άμυνας. Οι Ρώσοι έχουν μιλήσει για την κατασκευή ενός αγωγού έτσι ώστε η Ε.Ε. να λαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Πάνος Καμμένος   έχει δηλώσει επανειλημμένα πως ναι μεν η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και μία συνεργασία με τη Ρωσία που είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει.

Η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα είναι σίγουρα μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως απ΄αυτούς που λένε πως οι χειρισμοί της Ε.Ε. οδηγούν την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας. Πιθανόν να «ξεκλειδώσει» και το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας που αρνείται να πράξει η Γερμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου