Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΦΟΒΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΑ «ΨΑΛΛΕΙ» ΣΤΗΝ Ε.Ε.



NEW YORKER: Ο «ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ «ΠΙΘΑΝΟΝ» ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ GREXIT



«Εάν η ΕΕ συνεχίσει να εκφοβίζει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να υποκύψει, τότε θα πυροδοτήσει την αντίδραση της κοινής γνώμης που πιθανό να καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» τονίζεται σε άρθρο του Τζον Κάσιντι στο αμερικανικό περιοδικό New Yorker, επισημαίνοντας ότι «αντί να κερδίσει λίγο χρόνο, μια δημοσιονομική ανάσα, μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες την απόσυρση των καταθέσεων και την αγωνία για την αποπληρωμή των δανείων της».

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι «παρά τη συμφωνία των Βρυξελλών, η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία δόση από την ΕΕ και δεν πρόκειται να λάβει μέχρι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων ανταποκρίνεται στις απατήσεις τους. Στο μεταξύ, μόνη πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα παραμένει η ΕΚΤ, γεγονός που δημιουργεί ασφυξία στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη διατύπωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι

«Η συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν σχεδιάστηκε για να παράσχει οικονομική ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά για να εντείνει την πίεση στην αποδοχή των απαιτήσεων των πιστωτών της. Οι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μια αδιευκρίνιστη προς το παρόν χαλάρωση του στόχου του ελλείμματος για το τρέχον έτος, αλλά για τη Γερμανία και τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τα δύο κρίσιμα στοιχεία της συμφωνίας είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υποβάλλει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην τρόικα, η οποία μετονομάστηκε σε θεσμούς, προς έγκριση, ενώ η Ελλάδα δεν θα λάβει καμία άλλη χρηματοδότηση, παραμένοντας όμηρος της ΕΚΤ, η οποία αποτελεί δημιούργημα του ευρωπαϊκού κατεστημένου», αναφέρει ο αρθρογράφος..

Σημειώνει, επίσης , μεταξύ άλλων, πως «θα έπρεπε να παραχωρηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ η οικονομική δυνατότητα να παρουσιάσει τη μεταρρυθμιστική του πρόταση και για να εισάγει ορισμένα από τα ανθρωπιστικά μέτρα που υποσχέθηκε στους Έλληνες, όπως η παροχή δωρεάν σίτισης και θέρμανσης για τους πολύ φτωχούς, κάτι που δεν θα κόστιζε πολύ στην ΕΕ» και επισημαίνει: «Εάν στα τέλη Απριλίου, την καταληκτική ημερομηνία δηλαδή για τον έλεγχο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από την τρόικα, οι προτάσεις δεν ικανοποιούν την ΕΕ, τότε θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η σημερινή, ωστόσο, κατάσταση ασφυξίας της ελληνικής κυβέρνησης, από τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες -ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε τη δέσμευση αυτή την περασμένη Πέμπτη- είναι παράλογη».

Αναφέροντας, επίσης, πως στις Βρυξέλλες ξεκίνησε, την προηγούμενη Τετάρτη, «η λεπτομερής επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων» ο Τζον Κάσιντι σημειώνει ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των συνομιλιών, αλλά για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να "πουλήσει" τη συμφωνία στην ελληνική κοινή γνώμη θα πρέπει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν καλή τη πίστει και ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση από το παρελθόν» και εκτιμά: «Εάν η ΕΕ συνεχίσει να εκφοβίζει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να υποκύψει, τότε θα πυροδοτήσει την αντίδραση της κοινής γνώμης που πιθανό να καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «προσωπικά, δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Αλλά, όπως ισχυρίζονται τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα που θέλουν. Εάν εννοούν αυτό που λένε, ήρθε η ώρα για να αλλάξουν τακτική και να επιδείξουν πολιτική ικανότητα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου