Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥΣ


BBC: ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞ΄ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ;




«Η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη, αλλά μήπως πρέπει να ανησυχεί;»


Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για υπόγειο φλερτ της Ελλάδας με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές και ιδιαίτερα από τη Γερμανία και στο πλαίο αυτό, χρησιμοποιεί τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί. «Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα για τη Ρωσία;», διερωτάται το BBC.  

«Η εμβάθυνση των δεσμών της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί, κάποιοι φοβούνται πως κινείται μακριά από τη Δύση, με κατεύθυνση έναν καλοκάγαθο σύμμαχο, δυνητικό επενδυτή και πιστωτή. Η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη, αλλά πρέπει να ανησυχεί;», διερωτάται αρχικά ο αρθρογράφος του BBC.

Ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής του King's College στο Λονδίνο και ειδικός σε θέματα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει: «Πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη ''ρωσική κάρτα'' έτσι ώστε να κερδίσει καλύτερη θέση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να απομακρυνθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Κάτι που σημαίνει πως ανώριμο ακόμη να περιμένει κανείς από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σπάσει το πλαίσιο στο οποίο κινείται και το οποίο έχει τεθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος το 1976 είχε αποφανθεί πως «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη ανησυχεί και αυτό φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο με προεξάρχουσα την Bild που διερωτάται αν πρέπει να φοβούνται οι Γερμανοί την Ελλάδα ή τη Ρωσία. Από την άλλη, όμως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας λέει στο BBC: «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Το να κάνεις εξωτερική πολιτική που έχει πολλαπλές διαστάσεις δεν είναι απαγορευμένο, ούτε είναι έγκλημα ή αμαρτία». Πάντως, οι αρνητές λένε πως η Μόσχα δεν βοήθησε την Κύπρο όταν εκείνη ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου