Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


ΗΠΑ: ΑΡΧΙΣΕ ΚΙ ΟΛΑΣ Η ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!...

2 ΒΙΝΤΕΟ




Του Γιώργου Μητραλιά

Μπορεί αυτές τις μέρες να κυριάρχησαν στα ΜΜΕ και στις συζητήσεις η πτώση του Ρέντζι και οι λοιπές ιταλικές περιπέτειες αλλά εκεί που παίζεται η τύχη όλων μας δεν είναι ούτε στη Ρώμη, ούτε στη Βιέννη, ούτε καν στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. Είναι στο… Standing Rock της μακρινής βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ, μέσα στη χιονοθύελλα και με 20 υπό το μηδέν! (1)


“Φυσικά”, δεν έχετε ακουστά για το Standing Rock επειδή τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όμως, αυτό δεν εμποδίζει τους 20.000 αγωνιστές, Ινδιάνους Σιού και τους υποστηρικτές τους 3.000 βετεράνους του αμερικανικού στρατού, οικολόγους ή απλώς συνδικαλιστές και αριστερούς κινηματίες, να δίνουν εκεί –εδώ και 8 μήνες (!)- τη μεγαλύτερη ίσως οικολογική, και όχι μόνο, μάχη με αντιπάλους τους γίγαντες του πετρελαίου, το τραπεζικό σύστημα και τη φοβερή κατασταλτική μηχανή της παγκόσμιας υπερδύναμης. Και μάλιστα να κερδίζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, αυτή μάχη!(2)

Αλλά όχι μόνον αυτό. Κατά κοινή πια ομολογία ακόμα και των βορειοαμερικανών «ειδικών», εκεί στο μακρινό Standing Rock γεννιέται αυτό τον καιρό και παίρνει μορφή η λαϊκή ριζοσπαστική αντιπολίτευση στον Τραμπ και στη παρέα του, η λαϊκή ριζοσπαστική αντιπολίτευση που θα δώσει αύριο τη μάχη για λογαριασμό όλων μας ενάντια σε αυτό το σκοταδιστικό, ρατσιστικό, αντιδραστικό, ισλαμοφοβικό, αντισημιτικό, μισογυνικό, ακραίο νεοφιλελεύθερο και πολεμοχαρές φασίζον τέρας που ενσαρκώνει ο χυδαίος δισεκατομμυριούχος «εκλεγμένος πρόεδρος» των ΗΠΑ.


 Ένα τέρας που, ας μη το ξεχνάμε πια ούτε στιγμή, απειλεί ήδη χωρίς καμιά εξαίρεση όλους μας και συνάμα τον ίδιο τον πλανήτη!




Αν είναι λοιπόν κάπου όπου γράφεται αυτό τον καιρό ιστορία, είναι ασφαλώς σε αυτό το Standing Rock όπου συμπυκνώνονται όλα τα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας και έρχονται αντιμέτωποι οι «από πάνω» με τους «από κάτω» των ΗΠΑ αλλά και ολάκερου του κόσμου. 

Να λοιπόν γιατί υπάρχουν στιγμές αυτού του αγώνα που παίρνουν μυθικές διαστάσεις και κατακλύζονται από την πιο αυθεντική συγκίνηση όπως π.χ. όταν, μιλώντας στο όνομα των 3.000 βετεράνων συναδέλφων του που έσπευσαν στο Standing Rock, ο βετεράνος στρατιωτικός και γιος του πρώην γενικού διοικητή του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ τζούνιορ ζητάει γονατιστός συγγνώμη από τον αρχηγό των Σιού Λακότα για τη γενοκτονία και όλα τα φοβερά δεινά που υπέστη το ιθαγενές έθνος του από το αμερικανικό Κράτος και τον στρατό του. 

Βλέποντας αυτές τις συγκλονιστικές εικόνες (3) καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί μας απαγορεύουν να τις δούμε: Μα, επειδή μπορεί να βάλουν «κακές» και επικίνδυνες ιδέες στα μυαλά όλων μας, όλων των καταπιεσμένων απανταχού γης…

Ας μη νομιστεί όμως ότι οι ηρωικοί (στη κυριολεξία) αγωνιστές του Standing Rock είναι μόνοι τους απέναντι στο καπιταλιστικό τέρας. Πέρα από το ότι τους στηρίζουν χιλιάδες συμπατριώτες τους που διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους σχεδόν καθημερινά σε εκατοντάδες βορειοαμερικανικές πόλεις, υπάρχουν σήμερα στις ΗΠΑ δεκάδες άλλα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα με πρωταγωνιστές τουλάχιστον μια ντουζίνα μαζικά ριζοσπαστικά κινήματα. Όπως π.χ. εκείνο (Fight for 15$) που διαδήλωσε πριν από μια βδομάδα σε –τουλάχιστον- 340 πόλεις των ΗΠΑ διεκδικώντας το διπλασιασμό της κατώτατης ωριαίας αμοιβής από 8 σε 15 δολάρια. 

Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια «επιθετική» διεκδίκηση είναι προ πολλού εντελώς αδιανόητη στην Ευρώπη μας όπου χάνονται συστηματικά εδώ και 30 χρόνια και οι –όλο και πιο σπάνιες- στοιχειώδεις αμυντικές μάχες, είναι αξιοσημείωτη η τεράστια μαζικότητα αυτού του κινήματος που έχει καταφέρει να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος των 68 εκατομμυρίων (!) βορειοαμερικανών εργαζομένων (π.χ. στα φαστφουντάδικα) που αμείβονται με μισθούς πείνας.




Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι το κίνημα για τα 15$, που οργανώνει κυρίως Αφροαμερικανούς και Λατίνους εργαζόμενους, υποστηρίζει και συνεργάζεται στενά τόσο με το κίνημα των Ιθαγενών Λαών ενάντια στον πετρελαιαγωγό του Standing Rock όσο και με το μεγάλο και εξαιρετικά μαζικό και ριζοσπαστικό κίνημαBlack Lives Matter. 

Γενικότερα, ένα κεντρικό χαρακτηριστικό των πολυάριθμων κινημάτων που καλύπτουν όλα τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και δικαιωματικά μέτωπα στις ΗΠΑ είναι ότι συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, διαμορφώνοντας έτσι ένα τεράστιο ενωτικό κίνημα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Ένα τεράστιο κίνημα που, ενώ διατηρεί την ανεξαρτησία του, αναφέρεται όμως στον Μπέρνι Σάντερς και τον αναγνωρίζει ως ηγετική του μορφή.

Ο λόγος λοιπόν για τον Μπέρνι που όχι μόνον είναι τώρα περισσότερο λαοπρόβλητος και δημοφιλής από ποτέ, αλλά και προβάλει ως ο κύριος –αν όχι μοναδικός- αντίπαλος ή μάλλον ορκισμένος εχθρός του Τραμπ. Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για το πόσο ρεαλιστική είναι η προοπτική μεταρρύθμισης του Δημοκρατικού κόμματος, είναι πάντως γεγονός ότι η τωρινή –και σε πλήρη εξέλιξη- επιχείρηση του Μπέρνι για τον εκδημοκρατισμό και τη ριζοσπαστικόποίηση του κόμματος σημειώνει μεγάλη επιτυχία. 

Ήδη ο «προστατευόμενος» του Μπέρνι μαύρος, μουσουλμάνος και αριστερός (!) γερουσιαστής Κιθ Έλισον κερδίζει συνεχώς έδαφος (χτες ανακοινώθηκε ότι τον υποστηρίζει και η Γενική Συνοσπονδία Εργατών AFL-CIO) και οδεύει προς την προεδρία των Δημοκρατικών!




Κλείνουμε αυτό το άρθρο με την πιο χρήσιμη υπενθύμιση που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ιστορία καλπάζει σήμερα στις ΗΠΑ και μεταφράζεται σε πλήθος καθημερινών κατακλυσμικών γεγονότων, πολλά από τα οποία έχουν σαφέστατη πλανητική σημασία.

 Με επίσης δεδομένο ότι όλα αυτά είναι πρακτικά αδύνατο όχι απλώς να αναλυθούν και να χωρέσουν αλλά ούτε καν να αναφερθούν επιγραμματικά σε ένα ή έστω σε μερικά άρθρα. 

Τέλος, με δεδομένο ότι τα ΜΜΕ, ελληνικά και διεθνή, θα εντείνουν την ήδη πρωτοφανή παραπληροφόρηση και αποσιώπηση και λογοκρισία όλων αυτών των κατακλυσμικών αμερικανικών εξελίξεων, για όλους αυτούς τους λόγους μόνον η συνεχής παρακολούθηση της πλούσιας και πολύπλευρης αμερικανικής επικαιρότητας στις πηγές της μπορεί να επιτρέψει στον αναγνώστη –και δη στον αριστερό- να σχηματίσει τη δική του άποψη και να βγάλει τα απαραίτητα (αγωνιστικά και άλλα) συμπεράσματά του. 

Αυτήν ακριβώς την καθημερινή επικαιρότητα μαζί με τις κάθε λογής ζυμώσεις που σημειώνονται μέσα στο αμερικανικό κοινωνικό και εργατικό κίνημα, καλύπτει –με κείμενα, εικόνες και βίντεο από πρώτο χέρι- το Facebook της Πρωτοβουλίας
« Έλληνες για το μαζικό κίνημα του Μπέρνι Σάντερς»: www.facebook.com/GreeksForBerniesMassMovement/

Συμβουλευθείτε το έχοντας πάντα κατά νου ότι η έκβαση της γιγάντιας ταξικής σύγκρουσης που έχει ήδη αρχίσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ θα κρίνει το παρόν και το μέλλον όλων μας…

Σημειώσεις

1. Για μια ιδέα του αγώνα που διεξάγουν εδώ και μήνες οι ηρωικοί «υπερασπιστές του νερού» στο Standing Rock, δείτε το βίντεο 

2. Πιο αναλυτικά για τη μάχη που δίνουν οι "υπερασπιστές του νερού" στο Standing Rock είχαμε γράψει προ διμήνου στο άρθρο: http://contra-xreos.gr/arthra/1131-2016-10-29-00-01-00.html

3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου