Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

PAUL KAZARIAN:«ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 177% ΤΟΥ ΑΕΠ».

Ο ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΗΣ GOLDMAN SHACS PAUL KAZARIAN, ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ 41% ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΟΧΙ 177%





ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

Δεν συνηθήζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα που περιγράφουν απόψεις των "αγορών" ή των δανειστών! 
Όμως εδώ κάνουμε μιά εξαίρεση διότι για κάποιο λόγο (μήπως επειδή καταλαβαίνει ότι καταρρέει η ευρωζώνη;) ο Αμερικανοαρμένιος δανειστής της Ελλάδας, στο παρόν άρθρο λέει την αλήθεια και επιβεβαιώνει πανηγυρικά τον σπουδαίο οικονομολόγο και φίλο του ιστολογίου μας, Ανδρέα Αθηναίο, άρθρο του οποίου είχαμε δημοσιεύσει τον Ιούνιο με τίτλο: 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΜΟΝΟ 40 ΔΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΟΧΙ 321,7 ΔΙΣ


ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ

Ο επικεφαλής της Japonica Partners, Paul Kazarian επιμένει ότι το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι μόλις 72 δις ευρώ!

Μετάφραση: Romanos

Το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, φιλοξενεί τις απόψεις του αμερικανού επενδυτή και μεγαλύτερου ιδιώτη δανειστή της Ελλάδας, του αρμενικής καταγωγής Paul Kazarian

Τη στιγμή αυτή που η διαχείριση του χρέους έχει φτάσει σε κρίσιμο στάδιο ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο Πολ Καζαριάν επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι το «μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα».

Ο ιδρυτής του found Japonica, Paul Kazarian διακηρύσσει ότι το ελληνικό χρέος είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιούνται εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.  Οι σκεπτικιστές επιμένουν ότι η Japonica υπερεκτιμά τη μείωση του χρέους που προκύπτει από τον υπολογισμό των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.


Λέει:«Ο Δημοσθένης δίδαξε για πρώτη φορά την χρονική αξία του χρήματος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσους ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα χρέη με διάρκεια άνω των 50 ετών και πολύ χαμηλών επιτοκίων είναι περισσότερο σαν δώρα"

Ο Paul Kazarian, επικεφαλής της Japonica Partners και σημαντικός επενδυτής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εκφράζει την απογοήτευσή του για την αποτυχία των "αγορών" και της κυβέρνησης να κάνουν πράξη μια αρκετά απλή πραγματικότητα. Επιλέγοντας να αγνοήσουν αυτό το γεγονός, υπάρχει ένα βαρύ κόστος (για τον Ελληνικό λαό).

 Παρά τις κάποιες μεμονωμένες επιτυχίες, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει - κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το World Bond Index του Bloomberg, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν τις χειρότερες αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Kazarian ισχυρίζεται ότι η επένδυσή του σε ελληνικά ομόλογα είναι κερδοφόρα. Ο ίδιος λέει ότι «σχεδιάζουμε να επανεπενδύσουμε τα κέρδη μας για την προώθηση της προετοιμασίας  ενός σωστού και πλήρους προϋπολογισμού της κυβέρνησης", το οποίο θεωρεί ότι είναι «η πιο σημαντική μεταρρύθμιση» για την Ελλάδα. 

Ωστόσο, παραδέχεται ότι η συμμετοχή του στην υπόθεση της Ελλάδας και η προσπάθεια «να συμβάλει στην εκπαίδευση της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ενδιαφερόμενων, κομίζοντας τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με το ελληνικό χρέος είναι «πολύ σκληρή δουλειά»

Ίσως αυτό οφείλεται στην έκταση της αναθεώρησης που προτείνει Japonica: η εταιρεία αναφέρει ότι το καθαρό χρέος της χώρας είναι μόλις € 72 δισεκατομμύρια ή 41 τοις εκατό του ΑΕΠ (όχι 177 τοις εκατό του ΑΕΠ, όπως αντανακλάται στην επίσημες εκτιμήσεις).

Ο αρμενικής καταγωγής Αμερικανός επενδυτής, αναφέρει ότι "σημαντική πρόοδος έχει γίνει με τους πιο ξύπνιους νυν και πρώην Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους." 
"Οι πιο εσωστρεφείς και λαϊκιστές δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την ιδέα, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ σύντομο  προσδόκιμο πολιτικής ζωής. Τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα είναι πολύ σαφή: Το Χρέος θα πρέπει να καταγράφεται στη σημερινή αξία, όχι στην ονομαστική αξία που θα έχει σε σχεδόν 50 χρόνια», λέει.

Η Eurostat και οι σημερινές αξίες



Ο επικεφαλής της Japonica στο παρελθόν έχει επικρίνει τη μεθοδολογία που επιβάλλεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σχετικά με τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους τους. Ωστόσο, όπως λέει ο Kazarian, οι κανόνες της Eurostat επιτρέπουν τον υπολογισμό του χρέους σε όρους παρούσας αξίας.

"Ακόμη και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος περιέχει τον πίνακα 4, ο οποίος απαιτεί την καταγραφή της παρούσας αξίας του χρέους. Αυτός ο πίνακας είναι προς το παρόν κενός για την Ελλάδα », λέει. 


Αλληλεγγύη και αριθμητική

Μετά τη συνάντηση των ηγετών της Νότιας Ευρώπης στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο Kazarian που προέβαλε μια σειρά από μεγέθη που υπογραμμίζουν πόσο πολύ ελαφρύτερο είναι το ελληνικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους λόγω των αναδιαρθρώσεων του 2012. «Οι χώρες αυτές, οι οποίες έλαβαν μέρος στη συνάντηση της οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, έχουν χορηγήσει Ελλάδα δάνεια με ευνοϊκούς όρους ύψους 128 δις ευρώ, με κόστος για τους φορολογουμένους τους μέχρι 8 δις ευρώ ετησίως. 

Μεταξύ των ετών 2016 και 2020, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 10 δις € από τη μείωση του κόστους τόκων σε σχέση με τις άλλες χώρες του Νότου. Το βάρος του χρέους της Ελλάδας είναι το μισό από αυτό πολλών άλλων χωρών εντός της ΕΕ, με όποιο τρόπο και αν το κοιτάξετε."

Ο Kazarian τονίζει τη σημασία της προετοιμασίας του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ως καταλύτη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Περιγράφει το ζήτημα αυτό ως «πρώτη προτεραιότητα». Είναι ενδεικτικό ότι ενώ είχε προσκληθεί να συζητήσει άλλα κρίσιμα θέματα που απαιτούν μεταρρυθμίσεις, επέμεινε μόνο σε αυτό το σημείο.

"Ένας σωστός ισολογισμός θα δείξει ότι τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Ελλάδα μπορούν να φτάσουν στο μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, που ισοδυναμεί με € 48.060 για κάθε πολίτη», λέει. Η δημοσίευσή του θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των κεφαλαιουχικών δαπανών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και «βοήθεια για να ανακτήσει τα κατ 'εκτίμηση  69 δισεκατομμύρια € (625 εκατομμύρια  ανά εβδομάδα) της αθροιστικής αξίας του ενεργητικού που έχουν χάσει οι ελληνικές  κυβερνήσεις  από το 2014."

Οι σκεπτικιστές επιμένουν ότι η Japonica υπερεκτιμά τη μείωση του χρέους που προκύπτει από τον υπολογισμό των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Άλλοι τονίζουν ότι τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που βρίσκονται πίσω από την απώλεια της εμπιστοσύνης, δεν μπορούν να λυθούν απλά με τη δημοσίευση του ισολογισμού. Ο Kazarian όμως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την εκστρατεία του - μέχρι την τελική νίκη ή αλλιώς μια αξιοσέβαστη ανάλυση.


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου