Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΤΟΝ ISIS ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΣΥΡΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!


ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ. ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 119, ΤΕΤΑΡΤΗ 25.4 ΣΤΙΣ 3ΜΜ




Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου



Η Ακαδημία Πλάτωνος ιδρύθηκε πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια και υπήρξε το πνευματικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας. Μαζί με την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά αποτελούν τρία από τα κορυφαία μνημεία όχι του ελληνικού, αλλά συνολικά του ανθρώπινου πολιτισμού.

Tώρα τι να πούμε ακριβώς; Ότι ο Πλάτων είναι, μαζί με τον Αριστοτέλη, τα δύο κορυφαία ονόματα στην παγκόσμια ιστορία της Φιλοσοφίας; 


Ότι η Αθήνα είναι το σύμβολο και το απαύγασμα της μεγαλύτερης διανοητικής επανάστασης στην ιστορία του Γένους των Ανθρώπων, αυτής που τον έκανε να γράψει για πρώτη φορά στα ελληνικά τη λέξη Ελευθερία (Ιλιάδα, 8ος αιώνας π.Χ.), να ανακαλύψει τον Λόγο, να μιλήσει πρώτος για το Πολίτευμα της Δημοκρατίας;

Εκεί φτάσαμε. Να πρέπει να θυμίζουμε ότι πρέπει να ξέρει και ο τελευταίος ελάχιστα μορφωμένος άνθρωπος στον πλανήτη, αυτά που έχουν πιθανώς κάπου ακούσει και όσοι δεν έτυχε να πάρουν μόρφωση. Μπας και βοηθήσουμε να σωθεί η Ακαδημία που, 2500 χρόνια από τότε που την ίδρυσε ο Πλάτων, έφτασε τώρα να απειλείται.

Από τι απειλείται; Πρώτο, από τα μηδενικά, λυπούμαστε, δεν βρίσκουμε άλλο χαρακτηρισμό, που μας κυβερνάνε για λογαριασμό των «Θεσμών» τώρα, της Τρόικας πριν, τους Έλληνες πολιτικούς που, καμιά φορά, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τους συγκρίνει με τους Γενίτσαρους, τέτοια είναι η δράση τους εναντίον του ελληνικού λαού και του κράτους του.

 Δεύτερο, από τη δράση των φορέων του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού, όπως, στην περίπτωση της Ακαδημίας, η εταιρεία Blackrock, ξαδερφάκι από ότι ακούμε της Goldman Sachs.(Σημ Οίμου- Αθήνας: Η Blackrock ανήκει στους Rothschilds)

Θέλει η Blackrock να φτιάξει δίπλα στην Ακαδημία ένα γιγαντιαίο Mall κι έβαλε λυτούς και δεμένους να το περάσει, με τη βοήθεια Μπαλτά, Δραγασάκη και Σταθάκη, που, πριν γίνουνε Υπουργοί ήταν εναντίον της ιδέας, τώρα όμως άλλαξαν μυαλά και βιάζονται να εξυπηρετήσουν το χρήμα. 

Λυπούμαστε αν τους στενοχωρούμε, δυστυχώς αμφιβάλουμε ακόμα κι αυτό αν κάνουμε, ας το ξανασκεφτούνε όμως το θέμα, έχουν ακόμα περιθώριο.

Θα το ονομάσει λέει The Academy Gardens ή κάπως έτσι. Τι θα κάνει αυτή η υποτιθέμενη «επένδυση»; Θα αρπάξει την εμπορική κίνηση των γύρω περιοχών, χτυπώντας το λιανεμπόριό τους και θα εκμεταλλευθεί προς ίδιο εμπορικό όφελος την παγκόσμια φήμη του Πλάτωνα, δηλαδή τον ελληνικό εθνικό πλούτο. 

Θα καταστρέψει το ωραιότατο άλσος και θα υποσκελίσει την Ακαδημία, που θα μετατραπεί σε φτωχό συγγενή του εμπορικού κέντρου, αντί να είναι στολίδι της περιοχής και όλης της πρωτεύουσας. Αν δεν δημιουργήσει και άλλα προβλήματα, καθώς το μεγαθήριο προβλέπεται να χτιστεί δίπλα στον υπόγειο σήμερα Κηφισό και τα άλλα χωμένα ρέματα της περιοχής.

Που θα γίνουν όλα αυτά; Σε ένα χώρο που ψηφισμένος νόμος του 2002, προβλέπει την ανέγερση Μουσείου της Πόλης της Αθήνας, Μουσείο που δεν ανεγείρεται όμως και με το Mall θα ακυρωθεί οριστικά και ως ιδέα.

Αν φτιαχνόταν το Μουσείο, αυτό θα αύξανε πράγματι τις θέσεις εργασίας στην περιοχή, δεν θα έπαιρνε υπάρχουσες, όπως και τους επισκέπτες και τα οικονομικά και άλλα οφέλη. Αυτό δεν θα γίνει όμως με το Mall που θα πάρει απλώς ήδη υπάρχουσα και ικανοποιούμενη εμπορική κίνηση, υποβαθμίζοντας παράλληλα το χώρο και προσβάλλοντας την εθνική μας κληρονομιά.

Κι επειδή θα μας πουν πάλι, οι δήθεν κοπτόμενοι για την ανάπτυξη εκπρόσωποι του απέραντου «εργολαβιστάν, λαμογιστάν, ρουσφετιστάν», ότι τάχα οι αρχαιολόγοι και οι ενδιαφερόμενοι για το περιβάλλον την εμποδίζουν, να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η Ελλάδα διαθέτει τρομακτικής αξίας αρχαιολογικούς χώρους που θα μπορούσε να τους αξιοποιήσει και για πολύ προσοδοφόρο αρχαιολογικό τουρισμό, αλλά και για την παγκόσμια προβολή της. Αυτό θα ήταν πραγματική ανάπτυξη, όχι αυτά που γίνονται.

Προ ετών έτυχε να βρεθώ στη Μακεδονία και διάβασα σε έναν οδηγό ότι εκεί κοντά υπήρχε το σχολείο όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μεγαλέξανδρο. Είπα να πάω να το δω. Έφαγα καμιά ώρα στους χωματόδρομους, προσπαθώντας να καταλάβω που με έστελναν οι ελάχιστες, άσχετα τοποθετημένες πινακίδες και ρωτώντας όποιον συναντούσα, μέχρι να καταφέρω να το βρω. Ένα μέρος δηλαδή που θα μπορούσε, κατάλληλα αξιοποιούμενο και προβαλλόμενο, να έχει κανά εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.

Κι αν δεν μπορεί να τα κάνει αυτά το κράτος και οι Πολιτικοί μας, δεν μπορεί να τα κάνουν, κι ακόμα καλύτερα να τα κάνουν αυτοί, οι δήμοι και συνεταιριστικές πρωτοβουλίες πολιτών από τις γειτονικές περιοχές; 

Αυτό θα ήταν πραγματική ανάπτυξη, αυτά θα περίμενε κανείς να σκεφτούν και να σχεδιάζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί το μόνο που τους απασχολεί να είναι πως να ανοίξουν το δρόμο στη βαρβαρότητα και πως να ικανοποιήσουν το μεγάλο διεθνές τοκογλυφικό κεφάλαιο.

Που ακούστηκε να λένε ανάπτυξη και να εννοούνε λεηλασία της χώρας και καταστροφή του μοναδικού αρχαιολογικού, οικολογικού και αισθητικού πλούτου της;

Μια χώρα που έβγαλε όχι μόνο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αλλά τα μεγαλύτερα ονόματα της ανθρωπότητας, τον Ηράκλειτο και τον Περικλή, τον Δημόκριτο και τον Πρωταγόρα, τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή, τον Ιπποκράτη και τον Ασκληπιό, τα μεγαλύτερα brand name της Ιστορίας, να το πούμε σε εμπορική γλώσσα μπας και γίνουμε αντιληπτοί, είναι δυνατόν αυτή η χώρα να μη σέβεται και να προστατεύει, να μην προβάλλει και να μην αξιοποιεί την κληρονομιά της; Να μην έχει φτιάξει τα καλύτερα μουσεία του κόσμου για να την παρουσιάσει;

Είναι τέτοια η συμβολή της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, που η προβολή της θα ήταν πιο αποτελεσματική άμυνα από την πανικόβλητη, άνευ σχεδιασμού αγορά οπλικών συστημάτων από τους διεθνείς Νταβατζήδες, που είναι έτοιμοι και να μας χρησιμοποιήσουν και να μας πουλήσουν ανά πάσα στιγμή.

Λέμε διάφορα για την Τουρκία, και πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε ανώτεροι, αλλά ο ναός της Ήρας στη Σάμο κλείνει στις 3 το μεσημέρι, και η Έφεσος απέναντι, στις 7 το βράδυ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα κείμενα που πήραμε από τους κατοίκους και τις συλλογικότητες της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και από την Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής, που κάνει μια πολύ σπουδαία δουλειά για τη διατήρηση των μνημείων μας.

Θα επανέλθουμε με πρώτη ευκαιρία για να καταδείξουμε και την κρυμμένη διάσταση μιας επιχείρησης που πιστεύουμε ότι, όπως και το Ελληνικό, όπου θα χτίσουνε ένα Ντουμπάι, να υποσκελίσει, αν είναι δυνατόν, την Ακρόπολη, εντάσσεται σε ένα είδος «μυστικού» Πολιτισμικού Μνημονίου (κι όχι μόνο εμείς, κι ο Τσίπρας το πίστευε πριν γίνει Πρωθυπουργός). 

Δεν νομίζουμε ότι είναι μια απλή λεηλασία με κερδοσκοπικές επιδιώξεις, αλλά η υλοποίηση μιας βαθύτερης και ευεξήγητης, προερχόμενης από τους φορείς του ανερχόμενου Ολοκληρωτισμού (όπως ακριβώς η Blackrock), τους εκπροσώπους μιας «Αυτοκρατορίας του Χρήματος», στρατηγικής, που είναι πολύ φυσικό να μισούν οτιδήποτε συμβολίζει την κυριαρχία του Ανθρώπου πάνω στο Χρήμα και όχι του Χρήματος πάνω στον ‘Ανθρωπο.

Φανταστείτε τώρα αυτόν που θα πλησιάζει την πρωτεύουσα από τον αέρα. Τι θα βλέπει να ξεχωρίζει; ‘Όχι την Ακρόπολη, όπως τώρα, αλλά τους ουρανοξύστες που θα την υπερβαίνουν, σύμβολο του θριάμβου τους επί της χώρας που άρπαξαν. Τα αρχαία και οι, όλο και λιγότεροι, όλο και γηραιότεροι Έλληνες που θα έχουν απομείνει τότε, θα είναι ένα είδος τουριστικής ατραξιόν, για τους επισκέπτες της πρώην Ελλάδας, αφού κάνουν τα ψώνια τους και αφού παίξουν στα καζίνο.

Αυτό ήταν και το απώτερο σχέδιο του Χίτλερ, που δεν κατάφερε στον καιρό του να πραγματοποιήσει. Να διώξει τους ντόπιους στη Μέση Ανατολή και να κάνει την Ελλάδα τόπο παραθερισμού των Αρείων.

Το επαναλαμβάνουμε. Δεν είμαστε, πως θα μπορούσαμε άλλωστε, να είμαστε κατά της ανάπτυξης. Αλλά ενώ μπορούμε να κάνουμε ανάπτυξη, αξιοποιώντας και όχι καταστρέφοντας τον τεράστιο αισθητικό, πολιτιστικό και κλιματικό θησαυρό της χώρας μας, το μόνο που κάνουμε είναι να την ξεπουλάμε.

Παραμονές της –φοβούμεθα– μεγαλύτερης από τις Απάτες, της δήθεν «Εξόδου από τα Μνημόνια», να θυμίσουμε στον κ. Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, αυτά που ο ίδιος έλεγε και υπέγραφε το 2011. Όταν δεν είχε γίνει ακόμα το όργανο των πολιτικών που τότε κατήγγειλε, στην έκκληση για τη σωτηρία των ευρωπαϊκών λαών, γνωστή και ως έκκληση Μίκη-Γλέζου, που είχε συνυπογράψει μια πλειάδα προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη:

«Και δεν πρέπει ασφαλώς να θεωρηθεί τυχαίο, ότι ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, ελεγχόμενο από τους τραπεζίτες, επέλεξε να επιτεθεί εναντίον της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ονομάζοντας αυτές τις χώρες “γουρούνια” (PIGS) και στράφηκε σε μια περιφρονητική, σαδιστική, ρατσιστική καμπάνια, όχι μόνο εναντίον των Ελλήνων, αλλά και εναντίον της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτή η επιλογή δείχνει τους βαθύτερους στόχους της ιδεολογίας και των αξιών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που προωθεί τον καπιταλισμό της καταστροφής.

Η προσπάθεια μερίδας των γερμανικών ΜΜΕ να χρησιμοποιήσει κατά τρόπο εξευτελιστικό σύμβολα όπως η Ακρόπολη ή η Αφροδίτη της Μήλου, μνημεία απέναντι στα οποία στάθηκαν προσοχή ακόμα και οι αξιωματικοί του Χίτλερ, δεν είναι παρά η έκφραση της βαθειάς περιφρόνησης των τραπεζιτών, που ελέγχουν αυτά τα ΜΜΕ, όχι τόσο ή μόνο προς τους Έλληνες, όσο κυρίως προς τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που γεννήθηκαν στον τόπο τους.»

Προτού βέβαια ζητήσουμε από τους ξένους να σέβονται την κληρονομιά μας, τη χώρα και την αξιοπρέπειά μας, πρέπει να τη σεβόμαστε οι ίδιοι. Δεν έχουν μείνει παρά μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Ελπίζουμε ότι θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη πολλοί αυτοί που θα το κάνουν διαδηλώνοντας έξω από το κτίριο του Υπουργείου Ενέργειας στη Λεωφόρο Μεσογείων.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ MALL ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑ

25 Απρίλη, 3 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεσογείων 119

Ετοιμάζουν ένα γιγάντιο νέο mall στην αυλή του Αρχαιολογικού Χώρου του Πλάτωνα

Στοχεύουν να κλείσουν όλα τα μικρά-μεσαία καταστήματα της Δυτικής Αθήνας

Προσδοκούν να κερδοσκοπήσουν πατώνας στη φήμη της Ακαδημίας Πλάτωνα

Κοροϊδεύουν για δήθεν επένδυση, δήθεν θέσεις εργασίας, δήθεν αναβάθμιση

Εμφανίζονται με το μανδύα του επενδυτή, κουνάνε το δάχτυλο στις δημοτικές αρχές Δυτικής Αθήνας

Απαιτούν την κατάργηση των νόμων, θέλουν να επιβάλλουν έωλες, παντελώς παράνομες πράξεις

Θα τους αφήσουμε;

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, η πρώην και νυν ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης άνοιξαν το δρόμο στην πολυεθνική της Black Rock και το τοπικό «παράρτημα» της Artume με χαριστικές ρυθμίσεις, ώστε να υψωθεί στο πρώην οικόπεδο Μουζάκη το φαραωνικό mall 55.000 τ.μ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έτοιμη για μια ακόμη φορά να παραδώσει γη και ύδωρ σε καιροσκόπους επενδυτές που αποζυμούν τις περιοχές μας, καταστρέφουν τη μικρή οικονομία, εκμεταλλεύονται τη δημόσια γη και τους αρχαιολογικούς χώρους, κερδοσκοπούν πάνω στις ζωές μας.

Δεν θα τους αφήσουμε!

Αυτό το mall στην Ακαδημία Πλάτωνα δεν θα γίνει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, ως ανοιχτός δημόσιος ελεύθερος χώρος με προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας.

Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών-δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι.

Ενέργειες για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει εδώ και δεκάδες χρόνια χωροθετηθεί.

Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου(ΒΙΟΠΑ)που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση.

Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Είναι στο χέρι μας να επιβάλλουμε την πολιτική για τις δικές μας ανάγκες, να σταματήσουμε την καταστροφή στον τόπο μας και τις ζωές μας.

Συντονιστικό αγώνα για την αναβάθμιση των περιοχών μας ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνα

10 ΧΡOΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ MALL ΤΗΣ ARTUME[1]

Ποια είναι η Artume;

Συστάθηκε το Δεκέμβρη του 2007 με μοναδικό μέτοχο την «Artemis Hermes S.a.r.l.», μια offshore εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο και μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Μετά το 2012 η εταιρική της εξέλιξη αποκτά άλλο χαρακτήρα καθώς εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της Black Rock ή μάλλον σε ένα παρακλάδι της Black Rock την «BlackRock Europe Property Fund III», με συμμετοχές σε ακίνητα ανά τον κόσμο.

Αυτή η offshore εταιρεία των 60.000 ευρώ, ανακοίνωνε ότι στοχεύει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων (!) ευρώ για το έργο της, κάθε φορά που ο έλληνας εκπρόσωπος της Γ. Τσουκαλάς ή ο ξένος εκπρόσωπος της Μακ Κόρμαν, επισκεπτόταν τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει σε χαριστικές και παντελώς παράνομες θεσμικές παρεμβάσεις.

Ποιος είναι ο στόχος της;

Να κατασκευάσει ένα τεράστιο όγκο από μπετόν 55.000 m2 (!) και να πουλήσει τους χώρους του ως χώρο «πολιτισμού» και εμπορίου, υφαρπάζοντας την εμπορική κίνηση από το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Ίλιον, κι όλους τους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Το δέλεαρ που προτάσσει είναι ξεκάθαρο. Το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, εξ΄ ού και το όνομα του project της «Academy gardens», «οι Κήποι της Ακαδημίας»!

Τι λέει για το σχέδιο της; Τα γνωστά που λένε οι πλιατσικολόγοι που στοχεύουν σε εύκολα κέρδη. Ότι θα φέρει την ανάπτυξη και την ασφάλεια στην περιοχή, ότι θα δώσει 1.600 θέσεις εργασίας, ότι είναι πρόθυμη να στεγάσει τις κρυμμένες αρχαιότητες της Αττικής ⧿από τις κλειδωμένες αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού⧿ στην Ακαδημία Πλάτωνα, στους ορόφους του mall της! Τι εξαιρετική τύχη αλήθεια για τις αρχαιότητες…

Το χρονικό

2008 Η Artume, εταιρία «Ανάπτυξης Ακινήτου και Κινητής Περιουσίας», αγοράζει το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στον κόμβο Κηφισού και Λένορμαν.

Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθήνας ως ΒΙΟΠΑ. Έχει χαμηλό συντελεστή δόμησης και με βάση το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπονται οι χρήσεις «Πολυχώρων Εμπορίου-Ψυχαγωγίας».

2008 Η Artume ζητά την άρση των απαλλοτριώσεων που είχαν επιβληθεί στο ακίνητο (απαλλοτριώσεις επιβεβλημένες για τη διαπλάτυνση της Παρακηφίσιας οδού).

2010 Η Artume ζητά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε αυτό να προσαρμόζεται στην αρχιτεκτονική μελέτη που ήδη έχει εκπονήσει (!)

2010 Το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΚΑ με αιτιολογική έκθεση (30-9-2010) ζητά την άμεση δημοσίευση του χαρακτηρισμού των συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά, ως διατηρητέων.

Η Artume, αφενός υποβάλλει ένσταση κατά της αιτιολογικής έκθεσης, αφετέρου κατεδαφίζει τον κεντρικό πυρήνα του συγκροτήματος, με οικοδομική άδεια που εκδίδεται από την Πολεοδομία του Δ. Αθήνας. 

Η κατεδάφιση έμεινε αρχικά ημιτελής, με παρέμβαση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής από την οποία δεν είχε ζητηθεί η αναγκαία άδεια και ολοκληρώνεται στη συνέχεια, σε άγνωστες συνθήκες νομιμότητας ως προς τις απαιτήσεις του ΥΠΠΟ.

2011 Ο Δήμος Αθήνας κάνει αίτημα για την κήρυξη των βιομηχανικών κτιρίων Μουζάκη, ως Μνημεία Νεότερης Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

Η Artume ωστόσο, εξασφαλίζει την υπογραφή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη και σε μια νύχτα κατεδαφίζει τα κτίρια!

Στο τέλος του 2011, πάλι ο Νίκος Σηφουνάκης, προωθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αίτημα της Artume για «τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στο οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία της, προκειμένου να αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. 

Η συγκεκριμένη διαδικασία που ζητά ο υπουργός δεν προχωράει γιατί δεν είχε γίνει η κατά νόμο κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του ΓΠΣ (δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης).

2012 Τρεις μέρες πριν τις εκλογές (!) ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αποπειράται την «τοπική τροποποίηση» εν κρυπτώ, αποδεχόμενος πλήρως τη «μελέτη» της εταιρίας.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων στην Ακαδημία Πλάτωνα ⧿μέσα από την τότε Επιτροπή Κατοίκων που αγωνιζόταν δυναμικά ενάντια στο mall, αλλά και των τότε εμπορικών συλλόγων⧿ σταματούν την έωλη αυτή διαδικασία.

Η Artume και οι κρατικές υπηρεσίες επιμένουν. Επιβάλλουν την τροποποίηση της ρυμοτομικής γραμμής στο οικόπεδο, με την οποία τα κτήρια της «ήρθαν» στον στενό παράδρομο της Κηφισού! Ωστόσο, οι χρήσεις γης δεν αλλάζουν.

Την περίοδο αυτή, σε ολόκληρη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα ισχύει αναστολή οικοδομικών αδειών ενώ ως αποτέλεσμα του αγώνα των κατοίκων, μειώνεται με Προεδρικό Διάταγμα ο συντελεστής δόμησης από 2,3 σε 2,1.

Artume και ΥΠΕΚΑ, εξαιρούν πονηρά από τη μείωση του συντελεστή δόμησης τα δύο επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία περιλαμβάνεται το οικόπεδο Μουζάκη.

2012 Ο δήμος Αθήνας υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Artume για να λάβει ως «αντισταθμιστικά οφέλη» …το βάψιμο της 4ης δημοτικής κοινότητας και τα κάγκελα στο 6ο ειδικό Σχολείο στα Σεπόλια(!)

2013-2014 Δύο συνεχόμενες φορές, οι κάτοικοι της περιοχής –μέσω της Επιτροπής Κατοίκων- καταθέτουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και κερδίζουν την αναστολή της «επένδυσης».

Τις ίδιες χρονιές το θέμα του ακούγεται συνεχώς (και) στη Βουλή μέσω των ερωτήσεων και επερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η νυν κυβέρνηση ήταν ενάντια στο mall…

2015 Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, το ΥΠΕΚΑ δεσμεύεται στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα ότι δεν θα προωθήσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα για το ύψος δόμησης στα δύο οικόπεδα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συζήτηση.

Αποδεικνύεται ψέμα. Το ΥΠΕΚΑ προωθεί στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για αύξηση του ύψους δόμησης στην ιδιοκτησία της εταιρείας από 17,50m που ισχύει σήμερα, σε 21m. Το ΣτΕ για 3η φορά το επιστρέφει, ζητώντας και νέα γνωμοδότηση από το ΥΠΠΟ.

Αυτή τη φορά εταιρεία και κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι για όλα. Ο Αρ. Μπαλτάς τότε υπουργός Πολιτισμού ⧿παρά το γεγονός ότι έχει απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου για επιτρεπόμενο ύψος 15m στην περιοχή⧿ στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ. 

Και εκεί, με παρουσία των στελεχών της Artume, η πλειοψηφία του ΚΑΣ συμφωνεί με την αύξηση του ύψους ⧿προτείνοντας κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις, δήθεν προστασίας, για την περιοχή, όπως τον διασπώμενο όγκο και το κλιμακωτό ύψος 18μέτρων από την πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνα και 21 μέτρων από την πλευρά του Κηφισού.

2017 Πατώντας σε αυτή την απόφαση, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη αποφασίζει και εγκρίνει την εισήγηση Σταθάκη για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής Artume-Blackrock, στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη.

2018 Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράφει το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας με την Artume, με υποτιθέμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» που δηλώνονται ως «πρόθεση» των δύο πλευρών για τη βελτίωση της περιοχής.

Ξεπερνώντας κάθε γνωστή μέχρι σήμερα μεθόδευση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει το πράσινο φως στον Γιώργο Σταθάκη να νομιμοποιήσει όλες τις παράνομες ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων ώστε να αρθούν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά εμπόδια για την εταιρεία.

Η Artume όμως, δεν ξεμπέρδεψε ακόμη με τα νόμιμα. Το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθορίζει το ύψος στα δύο οικοδομικά τετράγωνα του Μουζάκη, ενώ δεν αναφέρει την υποχρέωση για διασπώμενο όγκο. Για να προχωρήσει όμως το σχέδιο κατασκευής, απαιτείται η έκδοση και άλλου Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Πώς θα νομιμοποιήσει το ΥΠΕΝ την προηγούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων που ενέκρινε η διορισμένη Αποκεντρωμένη διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αφού ίσχυαν τότε (το 2014) άλλοι πολεοδομικοί όροι;

Κυρίως, πώς θα ξεπεράσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και ο Γιώργος Σταθάκης, την υποχρέωση που έχουν από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας να εκπονηθεί δική τους μελέτη (και όχι της εταιρείας) για το αν μπορεί να χωροθετηθεί εμπορικό κέντρο σε αυτή την περιοχή; 

Ο νόμος είναι σαφής και ο κύριος ΥΠΕΝ είναι αδύνατον να τον αγνοήσει προς χάριν της Artume, έστω κι αν επικαλείται «λόγους ύψιστου δημοσίου συμφέροντος» για την ανάπτυξη!

Ισχυρίζεται λοιπόν ο Γ. Σταθάκης πως οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας δεν έχουν κανέναν λόγο για το mall της Artume έστω και εάν ⧿όπως αναγνωρίζει⧿ θα καταστρέψει τις τοπικές αγορές των δήμων αυτών. Ψεύδεται και πάλι. 

Το Νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας είναι σαφές και για αυτό. Πρόκειται για χρήση μητροπολιτικού χαρακτήρα και η γνώμη των όμορων δήμων επιβάλλεται!

Το τρίτο και εξίσου βασικό τους πρόβλημα είναι οι κυκλοφοριακές μελέτες, τις οποίες λέει το ΥΠΕΝ θα καταθέσει η εταιρεία με τροποποίηση. Όμως αυτές οι τροποποιημένες μελέτες, που θα εξεταστούν, πρέπει να εγκριθούν ως απαραίτητος όρος για την έγκριση ή μη νέας Μελέτης περιβαλλοντικών όρων!

Αφήσαμε για το τέλος το εξίσου σοβαρό ζήτημα των υπόγειων και καταχωμένων ρεμάτων. Δίπλα στο οικόπεδο Μουζάκη περνάει το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Η Artume δηλώνει πως θα χτίσει επτά υπόγεια κάτω από τη γη. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στα υπόγεια νερά του Κηφισού από αυτό το μπετόν;

Όλα τα παραπάνω τα λέμε για έναν και μόνο λόγο. Για να καταδείξουμε πως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεμπερδεύει τόσο εύκολα με την προώθηση ανέγερσης του παράνομου mall της Artume στο οικόπεδο Μουζάκη.

Αυτό το Mall δεν θα γίνει. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει.

Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κι άλλη καταστροφή στις ζωές μας. Σε μικρές επιχειρήσεις στα Σεπόλια, το Μπουρνάζι, το Περιστέρι και τις άλλες τοπικές αγορές.

Γιατί δεν θέλουμε «ανάπτυξη» με ανακυκλώσιμους εργαζόμενους⧿δούλους απλήρωτους.

Γιατί δεν αντέχουμε άλλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κόμβο.
Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους, με μαντρότοιχους από μπετόν σε ύψος 21m.

Γιατί είναι αδύνατον να επιτρέψουμε την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ιστορικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, να χαρίσουμε το κοινό αγαθό του ελεύθερου αρχαιολογικού χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα μιας πολυεθνικής που υπόσχεται πολιτισμό τύπου Ντισνελάντ.

Θα ρωτήσετε. Και εσείς τι θέλετε; Τι προτείνετε να γίνει εδώ;

Δεν είμαστε πολιτικοί, ξέρουμε όμως τί θέλουμε και το απαιτούμε από αυτούς που θεσμοθετούν.

Θέλουμε την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, την προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας.

Θέλουμε ένα Πάρκο ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων ⧿που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.

Θέλουμε την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).

Θέλουμε το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει ήδη χωροθετηθεί. Αυτό θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη για τους πολίτες της Αθήνας, για τους κατοίκους των περιοχών μας, την ανάπτυξη για όλους και όχι μόνο για μια πολυεθνική.

Απαιτούμε πολεοδομική ανάπλαση ⧿με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση⧿ της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.


Ζητάμε στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Ακούμε και προωθούμε τις προτάσεις πολλών συλλογικοτήτων, φορέων, πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού Πάρκου ως Κοινό αγαθό για όλους τους πολίτες της Αθήνας, με επίκεντρο την ανάδειξη του πραγματικού αναπτυξιακού ατού της περιοχής μας, τις χιλιάδες των αρχαιοτήτων που βρίσκονται κλειδωμένες και περιμένουν να βγουν στο φώς.

Και αυτά που θέλουμε δηλώνουμε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε δυναμικά και από αυτή την κυβέρνηση, όπως τα διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

[1] Τοποθέτηση του «Συντονιστικού Αγώνα» σε εκδήλωση στο ΚΥΒΕ, 25 Φεβρουαρίου 2018




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου