Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ...


ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΣΥΧΑΖΟΝΤΑ





του Αγίου Ισαάκ του Σύρου 


Ξόδεψες τη ζωή σου αφρόνως, ώ κατησχυμένες άνθρωπε και σου αξίζει κάθε τιμωρία. Τουλάχιστον προφυλάξου τούτη την ημέρα που σου έμεινε από τις ημέρες σου, που επέρασες ματαίως, άπρακτες για τα αγαθά, αλλά πλούσιες για τα κακά. 

Μη ρωτήσεις για τον κόσμο, ούτε για την κατάσταση σ’ αυτόν, ούτε για τους μοναχούς, ή τις υποθέσεις τους και πώς είναι, ούτε για την ποσότητα της εργασίας τους και μη φροντίσεις για τίποτα παρόμοιο.

Εξήλθες από τον κόσμο με μυστήριο[1] και θεωρήθηκες νεκρός χάριν του Χριστού, να μη ζήσεις λοιπόν για τον κόσμο, ούτε για τα πράγματα του κόσμου για να επιτύχεις την ανάπαυσι και να αποκτήσεις ζωή εν Χριστώ. 

Γίνε έτοιμος να δεχθείς κάνε όνειδος και ύβρι, κάθε χλευασμό και μομφή από όλους. Και να τα δέχεσαι όλα ευχαρίστως, με τη σκέψη ότι είσαι πραγματικά άξιος γι’ αυτά, υπόμεινε κάθε πόνο και κάθε θλίψη και κίνδυνο από τους δαίμονες των οποίων έπραξες ευχαρίστως το θέλημα. 

Υπέφερε επίσης κάθε ανάγκη και όσα συμβαίνουν φυσικά και όλες τις πικρότητες και με την πεποίθηση στο Θεό υπέμεινε και τη στέρηση των αναγκαίων τροφών του σώματος, που σε λίγο θα μεταβληθούν σε κοπριά. 

Και όλα αυτά θέλησε να τα δεχθείς με την ελπίδα στο Θεό, μην περιμένοντας λύτρωσι από αλλού, ή παρηγοριά από άλλον. Απόθεσε τη μέριμνά σου στον Κύριο, κατάκρινε τον εαυτό σου για όλους τους πειρασμούς σου ως αίτιον αυτών.

 Να μη σκανδαλιστείς σε τίποτα και να μη μεμφθείς κανέναν από αυτούς που σε λυπούν. Διότι έφαγες από το απαγορευμένο δέντρο και απέκτησες διάφορα πάθη. Δέξου τις πικρότητες με χαρά, για να σε ταράξουν λίγο κι έπειτα να γλυκαθείς. 

Αλίμονο σε σένα και στη δυσώδη δόξα σου, διότι εγκατέλειψες την ψυχή σου σα να είναι ανεύθυνη, ενώ είναι γεμάτη από κάθε αμαρτία και κατέκρινες άλλους με το λόγο, ή κατά διάνοια. 

Διότι σε ικανοποιεί, ναι σε ικανοποιεί αυτή η χοιρώδης τροφή με την οποία τρέφεσαι έως τώρα. 

Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα σε σένα και τους ανθρώπους, ώ ρυπαρέ; Δε ντρέπεσαι να συναναστρέφεσαι μ’ αυτούς αφού επέδειξες παράλογη διαγωγή;

Αν προσέξεις σ’ αυτά και τα κρατήσεις όλα, ίσως με τη βοήθεια του Θεού σωθείς. Ειδεμή θα απέλθεις στο σκοτεινό τόπο και στα σκηνώματα των δαιμόνων, των οποίων τα θελήματα εξετέλεσες με αναίδεια. Ιδού, σε διαβεβαίωσα για όλα αυτά. 

Αν ο Θεός κινηθεί να σου ανταποδώσει τα δίκαια για τις ύβρεις και τις μομφές τις οποίες σκέφτηκες και ανέφερες εναντίον του όλον τον καιρό, όλος ο κόσμος θα ασχοληθεί με σένα. Λοιπόν παύσε από τώρα και υπέμεινε τις πικρές ανταμοιβές που έρχονται σε σένα.


ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΣΚΟΥΝΤΡΙΑΝΟΣ



1 σχόλιο: