Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ (ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ) ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΠΩΣ Η FDA ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ Pfizer COVID ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ

Γράφει ο Κλεάνθης ΓρίβαςΣε μια παράσταση του έργου «ο Καραγκιόζης γιατρός και επιστήμονας» στην Αυλή των Θαυμάτων της FDA σε μια συνεδρίαση για γέλια και κλάματα, αποφασίστηκε ότι είναι «ασφαλές» το αυταπόδεικτα άκρως ανασφαλές εμβόλιο-Frankenstein. (!!!)

Επιλογή κειμένου: Κλεάνθης Γρίβας

Ο Δρ. Άρνολντ Μόντο,87 ετών, που έχει εισπράξει δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τη BigPharma, εκμηδένισε τον χρόνο και ακύρωσε κάθε ουσιαστική συζήτηση της «ανεξάρτητης» Επιτροπής Ελέγχου, διακόπτοντας διαρκώς τα μέλη της, απορρίπτοντας τις ερωτήσεις που υποβάλλονταν, περιορίζοντας τη συζήτηση σε αστεία χρονικά όρια και αναγκάζοντας τα μέλη της Επιτροπής να ψηφίσουν υπέρ ή κατά (!), χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση βελτίωσης του εμβολίου-Frankenstein.


επικεφαλής ερευνητής δημοσιογράφος του Project On Government Oversight.

18 Δεκεμβρίου 2020

Children’sHealthDefense

Robert F. Kennedy Jr., πρόεδροςΕικόνα: Renzo Velez / POGO


Η συνεδρίαση της [«ανεξάρτητης»] Συμβουλευτικής Eπιτροπής για τα Eμβόλια[Frankenstein]της Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις10 Δεκεμβρίου 2020,ήταν ίσως η πιο σημαντική στην ιστορία του οργανισμού. Μια ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που επιλέχθηκαν από την FDAρωτήθηκαν «εάν η FDA θα έπρεπε να εγκρίνει την έκτακτη χρήση ενός ακόμη πειραματικού εμβολίου για τον περιορισμό της πανδημίας που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς».

Αλλά η FDA και ο87χρονος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Δρ. Άρνολντ Μόντο, πρώην σύμβουλος σε μια από τις εταιρείες που έκαναν το εμβόλιο, συμπίεσαν τη χρονική διάρκεια της συνεδρίασης, ακύρωσαν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης, και με διαρκείς παρεμβάσεις στους ερωτώντες, ανάγκασαν τα μέλη της Επιτροπής να ψηφίσουν «υπέρ» ή «κατά», χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να καταθέσουν και ψηφίσουν τυχόν βελτιώσεις του κρινόμενου εμβολίουmRNA.


Στο τέλος, η Επιτροπή ψήφισε με 17 υπέρ, 4 κατά και 1 αποχή να συστήσει στην FDAτην χορήγηση «άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης» [τουτέστιν, πειραματικής] του «εμβολίου» που παρασκευάστηκε από την αμερικανική Pfizer και σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech.

Ο στόχος της FDA ήταν να αποφευχθεί κάθε ουσιαστική συζήτηση για το «εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω» [ένα ερώτημα που δεοντολογικά έπρεπε να τεθεί αλλά που αντικειμενικά είναι αδύνατον να απαντηθεί σοβαρά λόγω της εν ριπή οφθαλμού παρασκευής του «εμβολίου»].

 Και το πέτυχε εκφυλίζοντας την διαδικασία [σε κάτι που θύμιζε τσίρκο ή παιδική χαρά] για να αποσπάσει από την Συμβουλευτική Επιτροπή της την επιδιωκόμενη απόφαση.

Ένα μέρος της συνεδρίασης της10ης Δεκεμβρίου 2020,μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου με απόφαση της FDA,σε μια προσπάθεια [να βελτιώσει την πανταχόθεν βαλλόμενη δημόσια εικόνα της και] «να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των εμβολίων σε ολόκληρη τη χώρα», όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της FDA Peter Marks.

Καθώς ένα μικρό μέρος της εικονικής συνεδρίασης της 10ης Δεκεμβρίου 2020, προβάλλονταν στο διαδίκτυο, φάνηκε ότι η διαδικασία αποτελούσε έναν αγώνα δρόμου για τον τερματισμό τηςμε ένα αποτέλεσμα που φαινόταν προκαθορισμένο

Ο επιλεγμένος πρόεδρος της Επιτροπής της FDA, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Δρ. Άρνολντ Μόντο, 87 ετών,(που είχε εισπράξει λάβει δεκάδες χιλιάδες δολάρια από εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια για τον κοροναϊού. Σύμφωνα με μια ομοσπονδιακή βάση δεδομένων , το 2018, η Pfizer του πλήρωσε συμβουλευτική αμοιβή 3.500 $), διηύθυνε τον διάλογο κάνοντας ό,τι ήταν δυνατό για να τον επιταχύνει. Ιδού ένα ελάχιστο δείγμα των παρεμβάσεών του:

Άρνολντ Μόντο:

• «Έχουμε πολλές-πολλές ερωτήσεις και θα πρέπει να τις περιορίσουμε».

• «Πρέπει να συντομεύσουμε» 

• «Είμαστε πιεσμένοι από το χρόνο. Έχω 10 άτομα που θέλουν να κάνουν ερωτήσεις».

• «Ας με συγχωρήσει ο Δρ Fink (Doran Fink της FDA)που δεν θα απαντήσω σε αυτό το μέρος της ερώτησής του».

• «Εντάξει, δεν θα ανησυχούμε τώρα για προσαρμοστικές και έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις. Αυτά θα τα συζητήσουμε εκτός σύνδεσης».

• «Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε τις περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ανοσοαπόκριση και άλλα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν εκτός σύνδεσης» [δηλαδή του μέρους της συνεδρίασης που μεταδίδονταν διαδικτυακά].

• «Έχετε κάνει μια πολύ μεγάλη ερώτηση. Ας μείνουμε σε μια σύντομη απάντηση».

«Είπα, μόνο μία ερώτηση!»

Προς το τέλος της Συνεδρίασης ένα μέλος της Επιτροπής από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) προσπάθησε να υποβάλει μια ερώτηση με δύο σκέλη: «Αυτό αποτελεί το ένα σκέλος της ερώτησή μου. Το άλλο σκέλος ….»

Ο Μόντο τον έκοψε απότομα: «Είπα, μόνο μια ερώτηση»

«Τότε θα ξανασηκώσω το χέρι μου, Άρνολντ», είπε το μέλος της Επιτροπής.

«Τότε θα πας στο τέλος της ουράς», είπε ο Μόντο.

Ο υπέργηρος Δρ. Άρνολντ Μόντο, αναπληρωτής πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής εμβολίων, ακύρωσε κάθε ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου της Pfizer – διακόπτοντας τους ομιλητές, απορρίπτοντας τις ερωτήσεις τους, περιορίζοντας τη συζήτηση και αναγκάζοντας τα μέλη της επιτροπής να ψηφίσουν «ναι ή όχι» χωρίς να έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν οποιαδήποτε τροποποίηση στη χορηγούμενη άδεια.

Η FDAδεν ενδιαφερόταν για τις απόψεις των μελών της «ανεξάρτητης» Συμβουλευτικής Επιτροπής που είχε διορίσει η ίδια. Απλώς, αγωνιούσε να αποσπάσει την απόφασή της να χορηγήσει στο εμβόλιο την «άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης», ύστερα από την –νομικά επιβαλλόμενη– διαδικασία ελέγχου του από την Επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, προβάλλοντάς την ως αποτέλεσμα μιας διεξοδικής και αντικειμενικής διαδικασίας;

Όπως επεσήμαναν τα μέλη της Επιτροπής, υπήρχαν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Με έναν αριθμό ανθρώπων να πεθαίνουν από το COVID-19 κάθε μέρα –μεγαλύτερο από εκείνων που χάθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001– ολόκληρη η χώρα αναζητούσε απελπισμένα κάποια ανακούφιση. 


• Το εμβόλιο χρησιμοποιεί καινοτόμα τεχνολογία mRNA, σε μια κλινική δοκιμή η οποία εξακολουθεί να συνεχίζεται, και στην οποία τα υποκείμενα της δοκιμής είχαν παρακολουθηθεί από άποψη ασφάλειας για διάμεσο μόνο δύο μηνών μετά τη λήψη της δεύτερης από τις δύο δόσεις του εμβολίου.


• Οι κλινικές δοκιμές του επικεντρώθηκαν κυρίως στην πρόληψη ήπιων συμπτωμάτων. Και, [όπως, υποστηρίχθηκε από την παρασκευάστρια εταιρεία] ενώ ο αριθμός των σοβαρών παρενεργειών που καταγράφηκαν στα δεδομένα θα μπορούσε να μετρηθεί με τα δάκτυλα τους ενός ή των δύο χεριών. 


• Επιπλέον, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες γυναίκες, υποεκπροσωπήθηκαν [στις δοκιμές], ενώ οι διαμένοντες σε γηροκομεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων δεν συμπεριλήφθηκαν καθόλου στα δεδομένα.


Το μέλος της επιτροπής A. Oveta Fuller, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εκφράζει ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες: «Δεν έχουμε ιδέα τι να κάνει μακροπρόθεσμα το εμβόλιο του αγγελιοφόρου RNA σε ανθρώπους. Και προχωράμε από τα 20.000 άτομα που κάνουν αυτό το εμβόλιο πειραματικά σε εκατομμύρια που θα το λάβουν έχοντας πολύ περιορισμένη εκτίμηση του κινδύνου».


Άλλοι υποστήριξαν ότι το εμβόλιο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Μεταξύ αυτών και ο Δρ Paul Offit, καθηγητής παιδιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Παιδικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας [και πολυπράγμων πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στο χώρο των εμβολίων], ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε σαφείς αποδείξεις οφέλους. Και το μόνο που έχουμε από την άλλη πλευρά είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος»,


Η χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές και τη συλλογή πρόσθετων δεδομένων, επειδή η Pfizer είχε πει ότι ένιωθε ηθική υποχρέωση να χορηγήσει στα άτομα της ομάδας του «εικονικού φαρμάκου» (placebo) αντί φυσιολογικού ορού ένα άλλο εγκεκριμένο… εμβόλιο. 

Στις κλινικές δοκιμές «είθισται» να συγκρίνονται τα άτομα που λαμβάνουν το πειραματικό προϊόν με άτομα που έχουν αβλαβές στοιχείο (κατά κανόνα ένα αλατούχο διάλυμα).

Η συνεδρίαση της10ης Δεκεμβρίου 2020,κατάένα μέρος της μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου με απόφαση της FDAσε μια προσπάθεια «να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο σε ολόκληρη τη χώρα», όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της FDA Peter Marks.

Ωστόσο, αυτό ήταν αρκετό για να καταδειχθεί στο κοινό ότι επρόκειτο για «μια παράσταση με σκυλάκια και πόνυ για το κοινό», δήλωσε η δικηγόρος Kim Witczak[υπερασπίστρια της ασφάλεια των φαρμάκων με πάνω από 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας] εκπρόσωπος σε καταναλωτών σε άλλη συμβουλευτική επιτροπή της FDA, στο Project On Government Oversight (POGO). «Δεν νομίζω ότι στο τέλος της συνεδρίασης είχα οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στη διαδικασία», είπε η Witczak.

Ο Peter Doshi , αναπληρωτής καθηγητής της έρευνας φαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστήμιο Maryland School of Pharmacy, σημείωσε σε ένα email στο POGO: «Δεν έπρεπε να γίνει έτσι… Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να βιάζει μια τέτοια απόφαση. Εάν το θέμα απαιτούσε λεπτομερή συζήτηση, η συνεδρίαση θα έπρεπε να είχε παραταθεί».

Ένας εκπρόσωπος της FDA απάντησε μέσω email (!) σε ερωτήσεις του Project On Government Oversight(POGO):«Η επιτροπή διενήργησε μια διεξοδική ανασκόπηση των ζητημάτων σε διάστημα εννέα ωρών, με αρκετό χρόνο να διατίθεται σε έντονη δημόσια συζήτηση». Το POGO ζήτησε επίσης σχόλιο από τον Άρνολντ Μόντο, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Πολύ πριν ξεκινήσει η συνάντηση, η FDAκαι η κυβέρνηση Τραμπ είχαν ένα κοινό λόγο να ανησυχούν για τη διαδικασία. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεζε για έγκριση εμβολίου μέχρι την Ημέρα των Εκλογών. 

Στις 8 Δεκεμβρίου 2020, δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της «ανεξάρτητης» Επιτροπής της 10ης Δεκεμβρίου, ο Τραμπ δήλωσε δημόσια ότι ασκεί πίεση στην FDA: «Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες από την εξουσιοδότηση από την FDA και την πιέζουμε σκληρά, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αμέσως τη μαζική διανομή».

• Στις 22 Οκτωβρίου 2020, όταν η «ανεξάρτητη» Συμβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε προκαταρκτικά για να προετοιμάσει την κανονική συνεδρίαση για τον έλεγχο των εμβολίων για τον κορωναϊό, ο Άρνολντ Μόντο και η Marion Gruber, διευθύντρια του «Γραφείου Ελέγχου και Εποπτείας των Εμβολίων» της FDA, συνόψισαν τη συζήτηση με τρόπο ώστε να παραλειφθούν όλες οι ανησυχίες που διατύπωσαν τα μέλη της επιτροπής.

• Στις 10 Δεκεμβρίου 2020 συνήλθε η «ανεξάρτητη» Συμβουλευτική Επιτροπή σε κανονική συνεδρίαση, αφού προηγουμένως η FDA κατάρτησε τον κατάλογο των προσωρινών και μόνιμων μελών της επιτροπής που θα έπαιρναν μέρος. 

Και ω του θαύματος, όσοι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους στην προκαταρκτική συνεδρίαση που είχε προηγηθεί (που οι συμμετέχοντες είχαν επιλεγεί από την ίδια την FDA), παραλήφθηκαν από νέα λίστα, τουτέστιν αποκλείστηκαν. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι του αποκλεισμού τους, η αιφνίδια και αναιτιολόγητη «απουσία» τους έστελνε το μήνυμα ότι «οι άνθρωποι που ταρακουνάνε το σκάφος δεν θα προσκληθούν σ’ αυτό».


Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης διέθεσε πολύ λίγο χρόνο για συζήτηση στην Επιτροπή. Το μεγαλύτερο μέρος της χρόνου αφιερώθηκε σε παρουσιάσεις από μια σειρά ομιλητών, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της FDA και της Pfizer, οι οποίοι περιορίστηκαν να αναφέρουν γενικά ότι είχαν στείλει τις πληροφορίες λίγες μέρες νωρίτερα στα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να τις διαβάσουν.

Συνολικά αφιερώθηκαν 125 λεπτά το απόγευμα για «Συζήτηση και ψηφοφορία στην Επιτροπή». Αν εξαιρεθεί ο χρόνος της ψηφοφορίας, στα 23 μέλη της Επιτροπής αναλογούσε λιγότερο από ενάμισι λεπτό στο καθένα - χωρίς να υπολογίζουμε το χρόνο που κατανάλωσαν οι εκπρόσωποι της FDA ή της Pfizer για να απαντήσουν στις ερωτήσεις ή τα σχόλιά των μελών.

Τα μέλη της επιτροπής είχαν επίσης χρόνο να κάνουν κάποιες ερωτήσεις μετά τις παρουσιάσεις. Όμως, όπως είπε ο Άρνολντ Μόντο, δεν επέτρεψε να κάνουν ερωτήσεις όλοι εκείνοι που θα ήθελαν να κάνουν κάποια ερώτηση.

Με τη μοίρα εκατομμυρίων Αμερικανών να κρέμεται από μια τέτοια συνεδρίαση, για τον πρόεδρο η διατήρηση του χρονοδιαγράμματος της συνεδρίασης ήταν πιο σημαντική από μια ελεύθερη και πλήρη συζήτηση.

«Η συνάντηση στις 22 Οκτωβρίου συνεχίστηκε μέχρι τις επτά και τέταρτο… Και εγώ δεν νομίζω ότι θέλουμε να συνεχίσουμε μέχρι τόσο αργά απόψε», δήλωσε ο Μόντο.

«Αυτή η Επιτροπή διέθεσε περίπου 5 ώρες σήμερα το πρωί, διαβάζοντας διαφάνειες που είχαν ήδη δημοσιευτεί και τώρα ο αναπληρωτής πρόεδρος Άρνολντ Μόντο περιορίζει τις δύσκολες ερωτήσεις από τους ειδικούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος. Είναι απολύτως ασυνείδητος», είπε ο Αλεξάντερ Γκάφνεϊ , επικεφαλής της έρευνας στο Politico's AgencyIQ, ενώ το θέατρο [του παράλογου] εξελίσσονταν.

Μία από τις πιο παράλογες στιγμές ήταν όταν η Marion Gruber της FDA αντιμετώπισε αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων από άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Marion Gruber δήλωσε ότι η FDA και η Pfizer είχαν συντάξει μια προειδοποίηση ότι «αυτό το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου Pfizer COVID-19».

Ο Dr. Paul Offit, παιδίατρος από τη Φιλαδέλφεια [επιχειρηματίας εμβολίων και κάτοχος ευρεσιτεχνιών για ρετροϊικά εμβόλια] είπε στην Gruber ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις δεν θα κατανοήσουν τον μακρύ κατάλογο των χημικών ουσιών που προκαλούν αλλεργία. «Κανείς δεν θα κοιτάξει κάποιο όνομα και θα πει, ‘ξέρετε, είμαι αλλεργικός σε αυτό’», είπε.


Παρά την προειδοποίηση του PaulOffit, η FDA εξέδωσε αργότερα μια ανακοίνωση που προειδοποιεί ότι:

«Tα άτομα που είχαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου δεν πρέπει να πάρουν το εμβόλιο”. [και προσθέτει σε άπταιστα σανσκριτικά]:

«Το εμβόλιο Pfizer BioNTech COVID-19 περιλαμβάνει τα ακόλουθα συστατικά: mRNA, λιπίδια ((4-υδροξυβουτυλ) αζανιδυλ) δις (εξάνιο-6,1-διυλ) δις (2-εξυλδεκανοϊκό), 2 [(πολυαιθυλενογλυκόλη) -2000] - Ν, Ν-διτετραδεκυλοακεταμίδιο, 1,2-διστεαροϋλ-sn-γλυκερο-3-φωσφοχολίνη και χοληστερόλη), χλωριούχο κάλιο, μονοβασικό φωσφορικό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, διένυδρο διβασικό φωσφορικό νάτριο και σακχαρόζη».[καταλάβατε τίποτα;]

Το ζήτημα που συζητήθηκε περισσότερο κατά τη συνεδρίαση ήταν αν θα συμπεριληφθούν στην (πειραματική) «άδεια έκτακτης ανάγκης» τα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών. 

Αρκετά μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι έπρεπε να τα αποκλείουν αφενός επειδή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από τον κοροναϊό και αφετέρου επειδή είναι λιγότερο γνωστό το πώς μπορεί να επηρεαστούν από το εμβόλιο. Στα μέλη της Επιτροπής δεν δόθηκε η ευκαιρία να ψηφίσουν αυτή την τροποποίηση ή οποιαδήποτε άλλη.

Ο Άρνολντ Μόντο στράφηκε στη Marion Gruber της FDA για οδηγίες σχετικά με το πώς να προχωρήσει και αυτή τον παρότρυνε να υποβάλλει σε ψηφοφορία την ερώτηση όπως είχε συνταχθεί αρχικά –δηλαδή, «εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω». (!!!)

Η Marion Gruber δήλωσε: «Είναι αργά και ο Άρνολντ Μόντο κι εγώ έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Θα ήθελα η επιτροπή να ψηφίσει για αυτό το ζήτημα ως έχει [διατυπωθεί αρχικά]».

Δεν ήταν σαφές πόσα μέλη θα συμφωνούσαν μ’ αυτό, γιατί κανείς δεν τους ρώτησε. Δεν ήταν επίσης σαφές εάν κάποια μέλη ήθελαν να συζητήσουν και άλλες πιθανές τροποποιήσεις στην χορήγηση της άδειας.

Και ο Άρνολντ Μόντο προχώρησε στην ψηφοφορία, λέγοντας: «Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, θα έχουμε μια αιτιολόγηση της ψήφου από εκείνους που το επιθυμούν».

• Ένα μέλος της επιτροπής, ο Dr. H. Cody Meissner, επικεφαλής του τμήματος των παιδιατρικών λοιμωδών νόσων στο Tufts Children’s Hospital στη Βοστώνη, δοκίμασε ξαναμιλήσει. Είπε ότι δεν ήθελε να καταψηφίσει την άδεια έκτακτης ανάγκης μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούσε με το ζήτημα της ένταξης των παιδιών 16 και 17 ετών. Και ρώτησε εάν η επιτροπή θα μπορούσε να τροποποιήσει τη διατύπωση.

Η απάντηση της Gruberήταν επιτακτική: «Θα συνιστούσα την ψηφοφορία επί του ζητήματος όπως έχει τώρα, γιατί δεν έχουμε ακούσει από όλα τα μέλη της επιτροπής».(!)

• Ένα άλλο μέλος, ο Dr. Michael Kurilla από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ρώτησε αν θα μπορούσε να κάνει μια τελευταία ερώτηση. «Μόνο για τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε ο Μόντο.

Αφού καταμετρήθηκαν οι ψήφοι, το προεδρείο δεν έδωσε στα μέλη το δικαίωμα να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Αντί γι’ αυτό η Gruber έκανε τελικές παρατηρήσεις και ο Monto έκλεισε τη συνεδρίαση λέγοντας: «Για σήμερα, η δουλειά μας έχει τελειώσει. Σας ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα και θα σας δω σύντομα».

Το επόμενο βράδυ, η FDA παραχώρησε την άδεια έκτακτης ανάγκης στην Pfizer. Και τη Δευτέρα το πρωί, οι Αμερικανοί θα άρχιζαν να κάνουν ενέσεις.

Αρχικά δημοσιεύθηκε από το Project On Government Oversight (POGO)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου