Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 
Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ  S-300PMU2 ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ..
 
 
 
 
 
 

Nέα κρίση στις αμερικανορωσικές σχέσεις με αφορμή την αποκάλυψη από ισραηλινές πηγές ότι επίκειται η παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU2 από τη Ρωσία στη Συρία!

Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου οι οποίες αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί έχουν ενημερώσει τους Αμερικανούς, ότι οι Σύροι ξεκίνησαν ήδη τις πληρωμές για την υλοποίηση συμβολαίου ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων και επίκεινται οι παραδόσεις εντός τριμήνου!
 

Η πρώτη αντίδραση - και επιβεβαίωση, ταυτοχρόνως - ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι ο οποίος μετά την Μόσχα βρέθηκε στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με την υπουργό Δικαιοσύνης και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ισραηλινών στις συζητήσεις με τους Παλαιστίνιους, Τζίπι Λίβνι.

Ο Κέρι χαρακτήρισε ενδεχόμενη πώληση ως «αποσταθεροποιητική», άρα υπαρκτή! Φυσικά μια τέτοια πώληση θα άλλαζε τα δεδομένα και όλες τις σταθερές στην σύγκρουση, καθώς οι S-300PMU2 είναι ένα τελείως διαφορετικής αξίας σύστημα από αυτά που διαθέτει τώρα η Συρία.

Κατά τα φαινόμενα, μία πυροβολαρχία S-300PMU1 που είχε διατεθεί ως "ενδιάμεση" λύση στην Συρία, έχει αποχωρήσει εδώ και έξι μήνες, μαζί με τους Ρώσους χειριστές τους...

Μια τέτοια εξέλιξη α καθιστούσε απαγορευτική οποιαδήποτε απόφαση επιβολής no-fly-zone επάνω από την Συρία δεδομένης της ικανότητας του συστήματος για αναχαίτιση αεροσκαφών, τουλάχιστον, σε αποστάσεις έως και 200 χιλιομέτρων, αλλά κυρίως λόγω της αποδεδειγμένης ικανότητας του συστήματος να καταρρίπτει εναέριους στόχους μεγέθους F-16 με πιθανότητα 90%.

Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι οι συνεννοήσεις να έχουν γίνει προ της μετάβασης του Τζον Κέρι στη Μόσχα και του καλού κλίματος που επικράτησε εκεί.

Σίγουρα η Μόσχα θα παίξει το διαπραγματευτικό "χαρτί" της μέχρι τέλους.

Και μια και η συζήτηση για τους S-300, να πούμε ότι τα εν Ελλάδι συστήματα ακόμα δεν έχουν εκτελέσει βολή επιχειρησιακής αποδοχής και ούτε αναμένεται αυτό να συμβεί πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση.

Η βασική αιτία είναι ότι καθυστέρησε η πληρωμή (πέραν της δωρεάν επιθεώρησης που έκαναν οι Ρώσοι, αξίας 2,6 εκατ. δολ.) από ελληνικής πλευράς (πρωτότυπο...).

Εν πάση περιπτώσει το όριο ζωής των βλημάτων έχει λήξει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά νομίζουμε πως ότι και να γραφεί πλέον για την εξέλιξη της υπόθεσης στην Ελλάδα του κορυφαίου εν υπηρεσία Α/Α σύστηματος του ΝΑΤΟ, απλά θα επιβεβαιώσει ότι το "αόρατο χέρι" που πολεμά τους S-300PMU1, μέχρι στιγμής, πάντα κερδίζει...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου