ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ 8 ΜΕΡΕΣ
ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ!
Κι εμείς κάνουμε φιέστες και επιτροπές,
εν όψει 2021…
Του Γιώργου Λεκάκη
Μαζί με μια έντυπη ετικέττα, που γράφει «Lord BYRON's SILVER SABER SWORD / DR. S.G. HOWE COL / H. RICHARDS LOAN»… ξεπουλιέται, λοιπόν, ένα σπαθί-κειμήλιο του Αγώνα του 1821, το σπαθί του λόρδου Βύρωνος, και μάλιστα εν όψει 2021, λίγο πριν γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από εκείνην την Επανάσταση, στην οποία το σπαθί αυτό έλαβε μέρος…
Ο George Gordon Byron, ο 6ος λόρδος του Μπάιρον – πιο γνωστός ως λόρδος Βύρων - ήταν ο μεγαλύτερος ποιητής της Ρομαντικής Εποχής της Αγγλίας! Ηγήθηκε μιας περιπετειώδους, συχνά επικίνδυνης αποστολής και σε ηλικία 35 ετών εταξίδεψε στην Ελλάδα, για να ενταχθεί στην επανάσταση και να πολεμήσει κατά των οθωμανών... Καθώς διοικούσε μια ταξιαρχία Σουλιωτών και ετοίμαζε μια επίθεση στο οθωμανικό οχυρό της Ναυπάκτου / Λεπάντο… πέθανε στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824…
Τον θάνατο του Μπάιρον θρήνησε όλος ο κόσμος!..
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.
Έγινε εθνικός ήρωας για τους Έλληνες!
Η φήμη του ως ποιητού θέριεψε στην Αγγλία, την Ευρώπη, την Αμερική, την Ελλάδα.
Ο Αμερικανός Samuel Gridley Howe M. D. (1801-1876,) εμπνεύσθηκε τόσο από την περίπτωση του λόρδου Μπάιρον (όπως και πολλοί άλλοι), που έπλευσε προς την Ελλάδα το 1824, με πρόθεση να πολεμήσει στο πλευρό του Μπάιρον. Ο Howe έφθασε μόλις λίγες εβδομάδες, αφού υπέκυψε ο Byron από πυρετό… Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να πολεμά για έξι χρόνια εναντίον των οθωμανών στο Μεσολόγγι, στην Κρήτη, και σε άλλες τοποθεσίες…
Ο Howe απέκτησε το κράνος, το σπαθί, και μια σειρά από άλλα στρατιωτικά αντικείμενα του Βύρωνος, προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ το 1830...
Το κράνος επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1926. Εδωρήθη στο Εθνογραφικό Μουσείο της Αθήνας (νυν Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) από την κόρη του Howe, Maud Howe Elliot. Η μεγαλύτερη κόρη του Howe, η Laura Elizabeth Richards, επαρουσίασε το σπαθί στον υιό της, Henry Howe Richards, στις αρχές του 20ού αιώνα…
Η εικόνα ενός πορτρέτου (93 εκατ.) του Samuel Gridley Howe ως Έλληνα μαχητή της ελευθερίας, ζωγραφισμένη από τον John Elliot, περί το 1830, στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Brown. |
Ξέχωρα από όλα τα παραπάνω, είναι μια πολύ ωραία δουλειά Ηπειρωτών αργυροχρυσοχόων τεχνιτών… έργο των αρχών του 19ου αιώνος…
Η λαβή είναι σε κλασσικό περσικό στυλ, έχει ασημένιο περίβλημα, ξεχωριστό ανάγλυφο, χαραγμένο και επιχρυσωμένο καπάκι, πολύπλευρα χαραγμένο ασημένιο προστατευτικό, με επιχρυσωμένα και quillon κελύφη από χτένια. Έχει υπέροχη μακριά, καμπύλη λεπίδα μονής άκρης, με πλάτη T, με περίτεχνα χρυσά ένθετα, και έγγραφη ευλογία του θεού! Η θήκη του είναι καλυμμένη εξ ολοκλήρου από λεπτό ασήμι, διακοσμημένο με ροκοκό μοτίβα!
Στα λυπηρά διαδικαστικά, το ιερό σπαθί ξεπουλιέται σε δημοπρασία από τον Οίκο Imperial, στις ΗΠΑ, το Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020, και μέχρι στιγμής το θέλουν 679 συλλέκτες… Το ανεκτίμητον… εκτιμάται 8.000 δολλάρια…
«Λευτεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί»…
Έλληνα για λίγο πάψε να χαζεύεις την TV…
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου