ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ! Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ…
Σχόλιο: Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται κάποιοι ότι σέβονται και θωρακίζουν με μέτρα την δημόσια υγεία όταν ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με ένα μικρό τμήμα της;
Πώς εξηγείται ότι δεν δίνεται η δέουσα σημασία στην άνευ προηγουμένου μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας για εξαιρετικά σοβαρές ασθένειες με υψηλό δείκτη θνησιμότητας;
Κι ενώ συμβαίνει αυτό, ακούσατε καμία επικοινωνιακή εκστρατεία με εκκλήσεις προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους διότι υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν παλαιά λοιμώδη νοσήματα όπως η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά ή ο κοκκύτης; Τελικά, η υποκρισία περισσεύει…
Τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και εφήβων παρουσίασαν σημαντική μείωση τον τελευταίο χρόνο. Το κενό που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και μπορεί να «ξυπνήσει» ασθένειες οι οποίες είχαν εξαφανιστεί.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, επισημαίνει ότι στο πρώτο lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά.
«Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν» αναφέρει ο καθηγητής.
Τον Οκτώβριο του 2020 οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%. Δυστυχώς, με το δεύτερο lockdown το Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, από τα παραπάνω προκύπτει ότι «το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου