Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ANALENA BAERBOCK 


Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος Πρέσβης ε.τ.

Μετάφραση Οίμος-Αθήνα

Αγαπητέ Υπουργέ Εξωτερικών Analena Baerbock,

Επιτρέψτε μας στην αρχή να σας καλωσορίσουμε στην πρώτη σας επίσκεψη στην Ελλάδα υπό την επίσημη ιδιότητά σας. Έρχεστε σε δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα κυριαρχήσει στις διμερείς συνομιλίες σας στην Ελλάδα.

Σε αυτό το θέμα υπάρχουν κάποια ερωτήματα που απασχολούν περισσότερο τον ελληνικό λαό και λιγότερο την ελληνική κυβέρνηση. 

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή*, είναι κατά της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Γερμανία δεν στέλνει βαρέα όπλα απευθείας στην Ουκρανία και το κάνει με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας, της Τσεχίας και της Πολωνίας με την υπόσχεση να τα αντικαταστήσει άμεσα. 

Ίσως έχετε την άποψη ότι με αυτόν τον τρόπο θα δηλώσετε μια μέρα ότι η Γερμανία δεν έστειλε ποτέ όπλα στο Κίεβο, αλλά μετά υποτιμάτε τη Ρωσία που ξέρει πολύ καλά τι κάνετε. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα της δώσεις τεθωρακισμένα Marder με αντάλλαγμα BMP-! τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που θα σταλούν στην Ουκρανία. 

Αυτή η συναλλαγή είναι αντίθετη με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας του λαού της Ελλάδας. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η πλειονότητα των BMP-1 βρίσκεται στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου που απειλούνται από την Τουρκία. Συνεπώς, τα οχήματα Marder θα πρέπει να φτάσουν πρώτα πριν από την αναχώρηση των οχημάτων BMP. 

Και παρακαλώ, κυρία Baerbock, όταν επισκέπτεστε την Άγκυρα μετά τις συνομιλίες σας στην Αθήνα, μην παρουσιάζετε αυτή τη συναλλαγή ως προσπάθεια ικανοποίησης των τουρκικών απαιτήσεων που ζητούν την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η Γερμανία ξεκίνησε, μέσω της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της, έρευνα για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. 

Αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη υπό την προϋπόθεση ότι δεν ξεχνάτε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο γερμανικός στρατός στην Ελλάδα μεταξύ 1941-1944. 

Η δίκη της Νυρεμβέργης τιμώρησε τους τότε πολιτικούς ηγέτες, αλλά οι αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα παραμένουν εκκρεμείς. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει το θάρρος να θέσει αυτό το θέμα μαζί σας, επομένως πρέπει να γίνει από εμάς.

Οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες της Ελλάδας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 500.000 -600.000 ψυχές. 35.000 σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών, 171.000 πολίτες σκοτώθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις ή εκτελέστηκαν, ενώ περίπου 300.000 πέθαναν από την πείνα. Η Βέρμαχτ κατέστρεψε περίπου 1170 πόλεις και χωριά κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Το χρέος της Γερμανίας από το υποχρεωτικό δάνειο που επέβαλε το 1941 ανέρχεται σήμερα σε ένα ποσό μεταξύ 289 και 500 δισ. ευρώ. Αυτό το δάνειο άλλαξε αργότερα για να γίνει συμβατικό. Κατά συνέπεια, αυτό το συμβατικό δάνειο δεν έχει χρονικό όριο και οι τόκοι υποχρεούνται να καταβληθούν εμπρόθεσμα. 

Γνωρίζετε βέβαια ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Γερμανία επωφελείται οικονομικά από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Halle, η Γερμανία κέρδισε 2,9 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2017 από ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

Επίσης, την ίδια περίοδο η Γερμανία κέρδισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ γιατί η κρίση χρέους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τόκων των γερμανικών ομολόγων κατά 300 βασικές μονάδες. 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει τις πληρωμές της στη Γερμανία στο πλαίσιο των μνημονιακών της υποχρεώσεων έως ότου η Γερμανία αρχίσει να πληρώνει στην Ελλάδα όσα της χρωστάει. Και μπορεί απλώς να το κάνει αυτό.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι η Γερμανία επαναπατρίστηκε στη Ναμίμπια μια σειρά από αρχαιότητες που είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία το 1906, πολλά χρόνια πριν εγκατασταθεί το ναζιστικό καθεστώς στο Βερολίνο.

 Όμως η Γερμανία δεν επιστρέφει τα 8500 αρχαία αντικείμενα που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και που περιλήφθηκαν στον κατάλογο που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση το 1946. Ο λαός της Ελλάδας ζητά την επιστροφή τους.

Εάν η Γερμανία πληρώσει τα χρέη της προς την Ελλάδα, η Αθήνα θα είναι τότε σε θέση να πληρώσει αμέσως τα χρέη της προς τα άλλα μέλη της ευρωζώνης και να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από τα δεινά που έχουν υποστεί από τα δεκαετή μέτρα λιτότητας των μνημονίων.

Παρατηρούμε με κάποια ανησυχία το νέο εξοπλιστικό έργο της χώρας σας και για αυτό έχει διατεθεί στον προϋπολογισμό σας ποσό 100 δισ. ευρώ. 

Από την ιστορία έχουμε δει τι συμβαίνει όταν η χώρα σας επανεξοπλίζεται σε τέτοιο βαθμό. Αυτός θα είναι ο δεύτερος μεγάλος επανεξοπλισμός στην ιστορία σας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά η ιστορία να μην επαναληφθεί.

Σας κουράσαμε με όλα όσα γράψαμε σε αυτήν την επιστολή, αλλά το κάναμε για να μην ομολογήσετε ότι αγνοείτε αυτά τα γεγονότα. 80 χρόνια μετά την εισβολή στη Γερμανία και την κατοχή της Ελλάδας, είναι καιρός το Βερολίνο να πληρώσει στην Ελλάδα όσα χρωστάει και με αυτόν τον τρόπο θα φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά. 

Είμαστε βέβαιοι ότι αν ο γερμανικός λαός γνώριζε αυτά τα εκκρεμή ζητήματα, θα ένιωθε ντροπή και θα πίεζε τη γερμανική κυβέρνηση να ενεργήσει με έντιμο και δίκαιο τρόπο.


Με εκτίμηση,


Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος,

 Ambassador ad Honorem, μέλος IHA


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ


*Εμείς πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν καταδικάζει τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία γιατί δεν την θεωρεί-και σωστά-εισβολή. Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να επέμβει στην Κύπρο για να διώξει τους τουρκους εποίκους, αυτό θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε εισβολή; 



1 σχόλιο:

  1. ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΑ τα γραφομενα στην ανοικτη επιστολη και το σχολιο της σελιδας. ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΑΘΟΣ ο τροπος που διεκδικουμε τα νομιμα δικαιωματα μας. και εξηγουμε. ο τουρκος με δυο βετο κατα της φινλανδιας και σουηδιας απεσπασε οφελη. ο ουγγρος με διαδοχικα βετο στην ΕΕ απεσπασε οφελη. τωρα που η γερμανια ΠΑΡΑΤΥΠΑ εξοπλιζεται γιατι δεν μιλαει κανενας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή