Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ;

 FRANCESOIR: «ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΝΤΟΝΟΦ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, 36 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ» 


ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

”Αποκλειστικό: Το ουκρανικό Αντόνοφ που συνετρίβη στην Ελλάδα είχε σταθμεύσει στο Παρίσι, 36 ώρες πριν” επιγράφεται το άρθρο της γαλλικής francesoir. Ένα Antonov συνετρίβη το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιουλίου στη βόρεια Ελλάδα.

Περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις για τη συντριβή στην Ελλάδα του Antonov An-12BK, που ναυλώθηκε από την ουκρανική εταιρεία Meridian LTD. Το αεροσκάφος μετέφερε βόμβες όλμων και έντεκα τόνους εκρηκτικών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ελληνικής εισαγγελίας. 

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μοιράστηκε τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, περιμένοντας να εξεταστούν τα μαύρα κουτιά από ειδικούς σε αεροπορικά δυστυχήματα. Και τα οκτώ μέλη του πληρώματος που σκοτώθηκαν ήταν Ουκρανοί.

Το αεροπλάνο με νηολόγιο UR-CIC είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Νις (Σερβία), με προορισμό τη Ντάκα (Μπανγκλαντές), με προγραμματισμένη στάση στο Αμμάν (Ιορδανία), σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Denis Bogdanovich, γενικός διευθυντής της Meridian. 

Οι πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Massoud Bin Momen, για τον οποίο δεν θα ήταν μεγάλη απώλεια, στο βαθμό που «αυτό το είδος φορτίου καλύπτεται από ασφάλιση». Τα όπλα προορίζονταν για τον στρατό του Μπαγκλαντές και το σώμα προστασίας των συνόρων, a priori τον τελικό δικαιούχο της αποστολής.

Προμηθευτής του ασιατικού κράτους, επίσημα, είναι η σερβική εταιρεία Valir, η οποία δρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας και τους κύριους κατασκευαστές όπλων της βαλκανικής χώρας. Τα όπλα επομένως δεν θα προέρχονταν από το οπλοστάσιο που παρέχει η Δύση. 

Ο διευθυντής της Valir, Μλάντεν Μπογκντάνοβιτς (ίδιο επώνυμο με τον πρόεδρο της Meridian, αλλά σε σερβική μεταγραφή), ενημέρωσε το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ότι το φορτίο αποτελούνταν από βόμβες όλμου M62 από 60 mm και 80 mm, καθώς και 82 mm. M67, τα οποία όντως υπάρχουν στον κατάλογο της εταιρείας. Για τη Βαλίρ, η ευθύνη της εταιρείας του έληξε τη στιγμή που τα όπλα παραδόθηκαν στον ναυλωτή.

Ενώ υπάρχουν πληροφορίες από δημόσιες πηγές για τη Valir, όσον αφορά τη Meridian, υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για την πραγματική φύση των παραδόσεων και των πελατών της.

 Η εταιρεία δημιουργήθηκε στις 11 Ιουλίου 2003, μπορεί κανείς να διαβάσει στο site της ότι «συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη» για «παραδόσεις όπλων και ανθρωπιστική βοήθεια». 

Πριν από το ατύχημα της 16ης Ιουλίου, η εταιρεία είχε τέσσερα Antonov Ans με 53 έως 58 χρόνια υπηρεσίας. Αεροσκάφη που δεν πληρούν πλέον τους όρους της αγοράς εμπορικής μίσθωσης. 

Από αυτά τα τέσσερα αεροσκάφη, μόνο δύο φαινόταν να είναι ενεργά: το αεροσκάφος του ατυχήματος που νηολόγησε UR-CTI και UR-CAJ. 

Το τελευταίο εμφανίζει ελάχιστες πτήσεις. Μεταξύ των προορισμών είναι το Ναϊρόμπι στην Κένυα, το Μπουργκάς στη Βουλγαρία και το Τελ Αβίβ. Ένας μάλλον ιδιαίτερος οδικός χάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Ελλάδα, από την άλλη, είχε περάσει 36 ώρες νωρίτερα στη Γαλλία, στο Παρίσι, όπου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Châlons-Vatry στις 14 Ιουλίου στις 15:53 ​​για να επιστρέψει στο Σεράγεβο δύο ώρες αργότερα, με τους αριθμούς πτήσης MEM3005 και MEM3082. Προερχόταν από τη Μασσαλία όπου εθεάθη στις 13 και 14 Ιουλίου. Το τι έκανε αυτό το αεροπλάνο σε γαλλικό έδαφος είναι ένα μυστήριο.

Ακόμα κι αν τα όπλα είναι σερβικά, με προορισμό το Μπαγκλαντές, μια χώρα που έχει πάρει τεράστιες αποστάσεις από τη Δύση, γεγονός παραμένει ότι η εταιρεία που ναυλώνει είναι Ουκρανική και το πλήρωμα ήταν επίσης. Φαίνεται κακό σε μια συγκυρία όπου ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky εκλιπαρεί για όπλα και χρήματα κάθε μέρα από τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

 Αυτή η υπόθεση καταδεικνύει σε κάθε περίπτωση ότι ο Ζελένσκι δεν ελέγχει την κατάσταση. Το κυνήγι μαγισσών που έγινε τις τελευταίες ώρες με την απόλυση του Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλή της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας, της SBU, και της Iryna Veneditova, γενικού εισαγγελέα της χώρας, που πρωταγωνίστησε στην αρχή της σύγκρουσης ήταν πολύ σημαντικός στα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια , θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με αυτήν την κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου