Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΑΡΧΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΥ  ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ 


Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής    

 Μεγάλη η ωφέλεια του  Σαρανταλείτουργου που διενεργεί η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος!

Αρχίζει, από τη Δευτέρα 1 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Παντάνασσης Κατερίνης,  Θεομητορικό Σαρανταλείτουργο με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος! 

Τι είναι όμως το Σαρανταλείτουργο και πως βοηθάει τους κεκοιμημένους και τους ζώντες; Σαρανταλείτουργο είναι η τέλεση Θείων λειτουργιών για 40 συνεχόμενες ημέρες! 

Στη διάρκεια των οποίων μνημονεύονται τα ονόματα των ζώντων και κεκοιμημένων που αναγράφονται στα έντυπα που φροντίζει να φέρει το χριστεπώνυμο πλήθος στην εκκλησία! 

Ειδικά, για την περίπτωση του Σαρανταλείτουργου που προαναφέραμε τα ειδικά έντυπα ευρίσκονται σε κάθε Ιερό Ναό της Μητρόπολής μας, όπου ο κάθε πιστός τα συμπληρώνει και τα τοποθετεί σε ειδικό κυτίο με ένα χρηματικό πόσο, που θα διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων εκκλησιαστικών συσσιτίων της προαναφερόμενης Μητρόπολης, αν επιθυμεί να προβεί σε αγαθοεργία για ωφέλεια, τόσο του ιδίου, όσο και των κεκοιμημένων, καθώς και των ζώντων που αναγράφονται στο έντυπο! 

Το πόσο μεγάλη είναι η αξία των Σαρανταλείτουργων το διαβεβαιώνουν Άγιοι της ορθόδοξης εκκλησίας μας! Για το ζήτημα αυτό παραθέτω συνδέσμους στο τέλος του παρόντος κειμένου που αξίζει να διαβαστούν.  

Επίσης, καλό θα ήταν στα ονόματα που αναγράφουμε να μην υφίστανται μόνο ονόματα συγγενικά με μας, αλλά και κάποια φίλων ακόμα καλύτερα και αγνώστων ατόμων! Κατ' αυτόν τον τρόπο εισακούγεται καλύτερα η παράκλησή που πραγματοποιείται κατά τη Θεία λειτουργία! 

Εν κατακλείδι, είναι χρέος για τα προσφιλή μας πρόσωπα κεκοιμημένα και εν ζωή να φροντίζουμε να μνημονεύονται στα Σαρανταλείτουργα που πραγματοποιεί η εκκλησία μας! 

Επίσης, στις Θείες λειτουργίες της Κυριακής και στους Πανηγυρικούς Εσπερινούς προς τιμήν των Αγίων καλό θα ήταν να εκτυπώνουμε χαρτιά με τα ονόματα των κεκοιμημένων και των ζώντων και να τα παραδίνουμε στην εκκλησία μαζί με πρόσφορο, λάδι, θυμίαμα, καρβουνάκια ή κρασί (νάμα)!  

 Θεοφάνης Γκατζής 
του Θωμά και της Μαίρης 


Υ.Γ. 1. https://www.ekklisiaonline.gr/ekklisiaonline/exesia-thavmata-schetika-me-tin-telesi-tou-ierou-sarantalitourgou/  

2. https://agioipantes.gr/index.php/orthodoksia/psyxofeli-keimena/pateriki-paradosi/7549-i-aksia-kai-to-noima-tou-sarantaleitourgou 

 

Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν Τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων του Θεού Πάντων, Ιωάννη Προδρόμου, Αναργύρων, Θεοδώρων και των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ! Ακόμη, το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά, παππούδες μου Βασίλειο και Βασίλειο, στις γιαγιάδες μου Φανή και Στυλιανή, στις προγιαγιάδες μου Βασιλική, Μαρία, Φωτεινή και Ευανθία, στους προππαπούδες μου ιερέα Δημήτριο, Θωμά, Αθανάσιο, Σπυρίδωνα και Ιωάννη, στους κεκοιμημένους συγγενείς μου Ηλία, Ηλιάδα και Γεώργιο στον αποβιώσαντα πνευματικό μου Αρχιμανδρίτη Στέφανο Παπαθανασίου, στην κεκοιμημένη αδερφή του Βασιλική, στις κεκοιμημένες φίλες  μου Άννα και Σοφία, πάππου προς πάππου, στους κεκοιμημένους συγγενείς και φίλους μου και σε όλους τους κεκοιμημένους από αρχής κόσμου! Επίσης, το αφιερώνω στους ζώντες μητέρα μου Μαίρη, την αδερφή μου Ινώ, τις φίλες μου Μύρια, Ευαγγελία και Πολυξένη, το θείο μου Ευάγγελο και σε όλους τους ζώντες! Σας παρακαλώ όποιος/ όποια επιθυμεί ας μνημονεύσει τα παραπάνω ονόματα των συγγενικών και προσφιλών μου προσώπων στις προσευχές του και ας τα δώσει να διαβαστούν στις Θείες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου